prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Nimbový olej

20.08.2016
Olej

Nimbový olej pochází z indického stromu Azadirachta indica, známého také pod názvem nimba či neem.

Nimbový olej v ájurvédě

V tradiční indické medicíně, ájurvédě, je znám již velmi dlouho. Ájurvéda z něj využívá kůru, listy, plody nebo šťávu z listí. Například kůra používá na snížení horečky, ale také při zvracení nebo průjmu. Společně s listy se používá při různých kožních nemocech. Plody jsou oblíbené jako projímadlo nebo doplněk léčby infekcí močových cest.

 

Nimbový olej a jeho obsahové látky

Získává se lisováním jeho plodů. Nimbový olej má mastnou olejovou konzistenci s těžkou oříškově-česnekovou vůní. Má světle hnědou až tmavohnědou barvu. Obsahuje z vitamínů zejména vitamín E, dále minerály, proteiny, ale i esenciální aminokyseliny.

 

V přírodní kosmetice

V současné přírodní kosmetice se velké oblibě těší olej z tohoto stromu. V kosmetických prostředcích se jako přísada přidává proto, že pomáhá regenerovat pokožku, ozdravuje pleť a zkrášluje vlasy. Je to i proto, že má vysoký obsah mastných kyselin, které svým působením zjemňují a zvláčňují pokožku. Jako zajímavost na závěr lze uvést, že v ájurvédě se (prý) používá více než čtyři tisíce let.

 

Komplexnost nimbového oleje

Velkou oblibu je možné přičíst komplexnímu působení nimbového oleje – působí proti cizorodým baktériím, má hojivé účinky při drobných ranách a popáleninách a urychluje jejich hojení. Je mu přisuzováno i protivirové působení – proto ho některé zdroje doporučují i jako součást léčby bradavic. Někteří dermatologové ho používají jako doplněk léčby lupénky nebo ekzému – zmírňuje pocit svědění a redukuje vznik pupínků (například u planých neštovic).

 

Masáže nimbovým olejem

Nimbový olej se dá využívat i jako masážní prostředek. Přidává se několik kapek tohoto oleje k masážnímu oleji či masti a poté se s ním může pracovat. Je možné zmínit, že někteří doporučují masážní oleje či masti s přísadou nimbového oleje při artritidě či revmatismu. Olej pomáhá uvolňovat i zatuhlé svalstvo.

 

Celková nabídka olejů.


Související články:
Avokádový olej
Arganový olej, čistý dar z přírody
Konopný olej


20.08.2016
autor: PharmDr.Tomáš Arndt
další články v rubrice: Výživa


 
Zapomenutý objev německého držitele Nobelovy ceny
Stravování žen po čtyřicítce
Mocná dvojice minerálů
Vladimír Kafka: „Nemoc je dluh lásky na sobě. Vlažnost nás pomalu zabíjí.“ – 1. část rozhovoru
Priessnitzův obklad
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Vladimír Kafka: „Základem vyléčení je vytvořit si jasný obraz toho, kým chci být. Nemoc je reakce.“ – 2. část rozhovoru
Hemeroidy - léčba, která zabírá
Zdravé vánoční cukroví
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou

327,- Kč
(c) 2004-2017 www.celostnimedicina.cz
O násRSS