Nikotinamid – nezbytný pro vaše buňky

NMN

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Nikotinamid patří k vitamínům, které jsou důležité pro náš metabolismus a neobejde se bez něj řada enzymů, které jsou spojeny se základními biochemickými reakcemi v našem těle. Je zajímavé, že má několik jmen – niacin, niacinamid, vitamin B3 či vitamin PP. Někdy je zaměňován s kyselinou nikotinovou.

Jak to tedy vlastně s jeho pojmenováním je?

Niacin, též vitamin B3 či vitamin PP, je společný název pro kyselinu nikotinovou a nikotinamid. Někdy je nikotinamid (též jako niacinamid) označován za alternativní formu niacinu. Samotný niacin můžeme přijímat přímo z potravy nebo vzniká také z aminokyseliny tryptofanu, kterou je též obsažena v potravinách. Z ní je mimo jiné tvořen serotonin, který ovlivňuje náš psychický stav svým působením v mozku.

Kyselina nikotinová se vstřebává do krevního oběhu, stejně jako nikotinamid. Ten je vlastně její amid, tedy přesně chemicky amid kyseliny nikotinové, to znamená, že je z ní odvozen a vzniká tzv. konverzí. Nikotinová kyselina (rovná se niacin) je tedy v organismu přeměněna na nikotinamid. Ovšem je třeba říct, že obě sloučeniny z hlediska vitamínů fungují shodně. Nikotinamid však nemá stejné farmakologické a toxické účinky jako kyselina nikotinová.

Kyselina nikotinová převládá u rostlin a nikotinamid zase u zvířat. Z toho vyplývá, že rostlinné stravy získáváme spíše kyselinu nikotinovou a ze živočišné nikotinamid. V odborné literatuře se ovšem setkáváme někdy s různými výklady. Pro zjednodušení se dá říci, že niacin se rovná nikotinamid se rovná kyselina nikotinová se rovná vitamin B3 neboli PP. A aby toho nebylo málo, obsahuje niacin navíc ještě komplexní aminy a řadu esterů.

Nikotinamid, stejně jako kyselina nikotinová se zúčastní celé řady biochemických reakcí v našem těle, jako příklad lze uvést oxidoredukční děje, citrátový cyklus či metabolismus sacharidů. Jako příklad lze uvést, to, že nikotinamid je součástí velmi důležitého koenzymu s poněkud složitým názvem, nikotinamidadenindinukleotidu (NADH). Výraz “koenzym” znamená, že je součástí složených enzymů. Koenzym NADH má důležitou roli například v syntéze mastných kyselin, steroidních látek, syntéza či glukózy při fotosyntéze u rostlin. V konečném důsledku tak ovlivňuje metabolismus tuků či cukrů. Samotný koenzym NADH je získáván pro tvorbu energie v buňkách našeho těla, což nás přivádí k názvu tohoto článku.

V konečném důsledku (povolená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU)  svého působení nikotinamid přispívá k normálnímu energetickému metabolismu, k normální činnosti nervové soustavy, k normální psychické činnosti a ke snížení míry únavy a vyčerpání.

Zkratka PP, s kterou se můžeme u niacinu setkat, znamená “proti pelagře” (též je někdy označován jako “protipelagrový vitamin”). Toto onemocnění vzniká u lidí, kteří se živí nepraženou kukuřicí. Projevuje se hlavně zdrsnělou kůží. Kukuřice v této formě brání vstřebávání niacinu, a právě zdrsnělá kůže je důsledek toho, že tento vitamín buňkám pokožky chybí. Pokud konzumujeme kukuřici v pražené formě, tělo z ní může niacin získat. K dalším projevům nemoci patří průjem. Pokud není léčena, dostává se do chronické formy, která může skončit vážným psychickým postižením pacienta (depresí, demencí). K dalším projevům nedostatku vlastního nikotinamidu (jako takového) patří kožní vyrážky, únava, poruchy trávení a zvýšení hladiny cholesterolu v krvi. Mezi rizikové skupiny patří alkoholici a lidé s genetickou poruchou.

V potravě se niacin (respektive kyselina nikotinová a nikotinamid) vyskytuje zejména v játrech, libovém a drůbežím mase. Dobrými zdroji jsou také fazole mungo a arašídy. Kromě toho obsahují velké množství niacinu ryby, jako je tuňák, losos či makrela. Mezi další zdroje se řadí houby, mléko, vejce, chléb, pečivo a brambory. Tryptofan, z něhož, jak bylo zmíněno, niacin vzniká, je obsažen v potravinách bohatých na bílkoviny, jako jsou například vejce a mléčné výrobky.

Je důležité na závěr zmínit, že při užívání nikotinamidu (niacinu, kyseliny nikotinové) může dojít k předávkování (nedodržení doporučeného dávkování v doplňcích stravy). To se projevuje, poškozením jater, zarudnutím kůže, bolestí žaludku, nevolností a průjmem.

Nikotinamid může ovlivnit účinky některých léků. Například může zvýšit nežádoucí účinky některých léků snižujících hladinu tuků v krvi. Rovněž může zesilovat účinky nitrátů, blokátorů kalciových kanálů či sympatolytik, což se může projevit poklesem krevního tlaku.

Nikotinamid také nesmí užívat nemocní, kteří mají v anamnéze závažnou (či s nejasným původem) poruchu funkce jater, aktivní vředovou chorobou či arteriální (tepenné) krvácení.

Tip celostní medicíny:

LIPOSOMALNÍ NMN – NIKOTINAMID MONONUKLEOTID, 150 ML

Všechny buňky v těle vytváří mocnou molekulu zvanou nikotinamid adenindinukleotid, více známou jako NAD+. Naše buňky využívají NAD+ k mnoha účelům, včetně produkce energie, kterou naše buňky potřebují k fungování, a k aktivaci proteinů, které opravují poškozenou DNA. S věkem produkce této molekuly klesá. NMN je prekurzorem NAD+ a je považován za elixír mládí. Dokáže tělu tuto molekulu dodat a pomáhá udržet zdravé hladiny NAD+.

NMN

 

 

Zpět nahoru