prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Joalis


Nesnášenlivost mléčného cukru

07.05.2014
Mléko
Světově nejčetnější příčinou nedostatečné schopnosti zpracovat cukr je intolerance laktózy. Nejčastější příčinou je geneticky dané vymizení enzymu kartáčového lemu - laktázy v dětském věku nebo ve věku dorostovém.

Základní pojmy:

Laktóza = mléčný cukr

Laktáza = enzym nutný pro zpracování mléčného cukru

Intolerance laktózy = neschopnost zpracovat mléčný cukr

 

V dnešní době se setkáváme spíše s druhotným nedostatkem laktázy, a to díky častým onemocněním tenkého střeva, při kterých dochází ke změnám struktury sliznice, hodně jde o infekční choroby. Laktáza je nejzranitelnější enzym sliznice tenkého střeva. Geneticky mohou izolovaně chybět ještě například sacharáza, trehaláza apod...

 

Když není mléčný cukr laktóza díky chybějícímu enzymu hydrolyzován v tenkém střevě, přesune se dolů do střeva tlustého a tam rozvíjí své osmotické působení. Následkem toho se uvolňuje do lumen střeva voda. Osmotické účinky jsou navíc zvýšeny tím, že bakterie tlustého střeva štěpí z mléčného cukru mastné kyseliny s krátkým řetězcem, které pak vytvářejí kyselé pH stolice. To vede k tzv. osmotickým průjmům s obrovským nadýmáním a kolikovitými bolestmi břicha.

 

Diagnózu stanovíme vedle klinických projevů také eliminačním - expozičním testem (EET), dříve se provádělo hodnocení hladiny glykemie za 15-30-60 a 90 minut po vypití roztoku 50 ml laktózy v 500 ml vody. Průkazem deficitu laktázy je vzestup glykemie o méně než 1 mmol/l. Diagnózu pak také doplnila biopsie střevní.

 

Dnes se využívá moderního, neinvazivního postupu - dechovými testy, a to jak H2 testem (dechový vodíkový test), kdy ve vydechovaném vzduchu stoupá koncentrace vodíku následkem bakteriálního rozkladu nerozštěpené laktózy v tlustém střevě, tak stabilního izotopu uhlíku 13C, po podání označené 13C - laktózy. Nebo kombinace obou.

 

V léčbě se logicky nabízí vynechání potravy, která obsahuje mléčný cukr. Nebo se před takovým jídlem podává tabletka, která obsahuje chybějící enzym (LACTASE ENZYME STAR). Nejdůležitější je ovšem vytvoření správného vnitřního střevního prostředí pomocí kvalitních probiotik (vytvoří se symbióza), protože některé ze symbiontů dokáží podporovat produkci chybějícího enzymu.


Související články:
Eliminační diety a nesnášenlivost některých potravin
Mléčné výrobky ANO či NE – aneb držte se hlasu svého těla
Mléčné produkty - správná volba?
Detektivka ve stravování
Jak se stravovat bez lepku a laktózy


07.05.2014
autor: MUDr. Pavel ŠÁCHA
další články v rubrice: Nemoci


 
Bioženy ohrožují zemi
Vyvážená strava - pomoc při překyselení
Vitamín B3 – Niacin
Dýně Hokaido
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Hemeroidy - léčba, která zabírá
Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení
Mládež, alkohol a oparový virus
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
Priessnitzův obklad

509,- Kč
(c) 2004-2016 www.celostnimedicina.cz
O násRSS