Není zelenina jako zelenina

Při mých konzultacích s klienty ohledně jejich stravovacího režimu se jedna z otázek týká konzumace zeleniny. Na otázku “ kolikrát týdně konzumujete brukvovitou zeleninu?“ většina z nich odpoví “co to je?“ Po zjištění, která zelenina patří do skupiny brukvovitých (košťálových) opět nedostávám pozitivní odpověď, jelikož tato zelenina tvoří opravdové výjimky v jídelníčcích mých klientů. A jak jste na tom vy s konzumací košťálové zeleniny?

Pojďme se tedy společně podívat na zeleninu, která má pro naše zdraví obrovsky pozitivní význam a kromě toho se z ní dají připravovat velmi chutné pokrmy.

Co tedy patří do skupiny brukvovité zeleniny: brokolice, květák, kapusta kadeřavá a růžičková, hlávkové zelí. Všechny tyto druhy mají jednoho společného předka a za svůj odlišný vzhled i chuť vděčí pouze usilovnému šlechtění řeckých a římských rolníků. Všechny druhy společně obsahují velké množství glukosinolátů, velmi účinných protirakovinných látek, které obsahuje pouze a výhradně brukvovitá zelenina. Řada výzkumů ukázala, že pravidelná konzumace této zeleniny umožňuje podstatně snížit riziko bujení mnoha druhů rakoviny, především rakoviny plic, močového měchýře, žaludku, tlustého střeva a prsu.

Jak působí zelenina z čeledi brukvovitých v našem těle?
Brokolice, květák, kapusta či zelí díky obsahu glukosinolátů mají schopnost blokovat působení různých kancerogenních látek a tím znemožnit narušení nebo změnu genetického materiálu buňky (DNA), aby nemohlo dojít k bujení rakoviny. Mechanismus působení glukosinolátů je takový, že velmi účinně posilují imunitní systém a ten začne velmi urychleně kancerogenní látky odstraňovat a snižovat jejich kancerogenní potenciál. Jednodušeji řečeno, brukvovitá zelenina má velký detoxikační účinek. Řada druhů rakoviny je právě spojena s nedostatečnou detoxikací těla. Nedávné výzkumy ukázaly, že lidé u kterých byla zjištěna snížená obranyschopnost proti kancerogenním látkám a tím velká pravděpodobnost onemocnění rakovinou plic, pravidelná konzumace brukvovité zeleniny situaci zcela zvrátila a riziko onemocnění minimalizovala.

Jak často bychom měli tuto zeleninu konzumovat?
Chceme – li se opravdu chránit před rakovinou, je třeba tuto zeleninu konzumovat pravidelně nejlépe 2-3x do týdně a to např. v polévce, obilném rizotu nebo jako zeleninová obloha k rybě nebo drůbeži či do celozrnných těstovinových pokrmů.

Ráda vám prozradím můj super rychlý recept na přípravu jednoho takového protirakovinného jídla. Chutná opravdu fantasticky!!!

Rýžové vlasové nudle s brokolicí a uzeným tofu v Tamari omáčce (4 porce):

  • špetka kurkumy
  • půl pórku
  • 1 malá brokolice
  • 1 velká mrkev
  • 1 balíček uzeného tofu
  • hrst žampionů
  • olivový olej extra panenský
  • 150 – 200 g rýžových nudlí
  • 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
  • 2 stroužky nasekaného česneku
  • barevný pepř z mlýnku
  • Tamari sojová omáčka
  • nerafinovaná sůl
  • pár kapek z citronu

Na rozehřátém oleji orestovat na kolečka nakrájený pórek, přidat nakrájenou mrkev a na malé růžičky rozdrobenou brokolici. Současně se zeleninou přidat na malé kostečky nakrájené tofu. Vše chvíli restovat ve velké nejlépe WOK pánvi. Potom přidat česnek a zázvor a dobře vmíchat do zeleniny a pokračovat v krátkém restování. Jemně osolit. Pokapat citronovou šťávou. Přisypat kurkumu. Rýžové nudle spařit horkou vodou, slít a přelít studenou vodou. Tu opět slít. Hotové rýžové nudle přidat do WOK pánve k zelenině a tofu a na plátky nakrájené žampiony apomalu vmíchávat. Pokapat olivovým olejem. Dochutit barevným pepřem a Tamari sojovou omáčkou. Teplé servírovat!

Protirakovinné potraviny v tomto receptu: kurkuma, pórek, brokolice, mrkev, tofu, žampiony, zázvor, česnek, Tamari, citron. Neváhejte a často takovéto jednoduché recepty zařazujte. Jsou účinnou prevencí proti rakovině.

Zpět nahoru