Jsou proteinové tyčinky zdravé? Jsou horší než chleba namazaný sádlem

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Nedávno se mi do rukou dostala vanilková proteinová tyčinka, kterou jsem získala dárkem. Běžně takové tyčinky nejím, raději si doma uchystám vlastní, nicméně, tato mne zaujala svým nehezkým složením a po otevření i nevalnou chutí. Cena 60gramové tyčinky se navíc pohybovala okolo 45 Kč, za které si můžete uchystat porci pohankového rizota se zeleninou a kvalitnějším sýrem.

Móda proteinových tyčinek

Proteinové tyčinky jsou nyní v módě, neboť v poměrně malé porci zkonzumujeme cca 20 g bílkoviny, což se může hodit v období spěchu, redukce, ale také při alternativních výživových směrech, ačkoli, tyčinka, která se mi dostala do rukou, příliš veganská není. Bílkovina, ve spojitosti se sacharidy nízkého glykemického indexu a kvalitním tukem, zasytí víc, než kdybychom jednotlivé složky konzumovali odděleně.

Nicméně ač jsou nám proteinové tyčinky velmi často podsouvány jakožto nejlepší možný zdroj toho nejkvalitnějšího, opak je, bohužel, pravdou.

Z čeho všeho je tedy složena ona proteinová tyčinka, mizerné chuti, kterou jsem dostala ke svačině?

Složení: 23,5 % bílkovinný koncentrát (syrovátkový bílkovinný koncentrát, sójový bílkovinný izolát), glukózový sirup, bílá poleva 18 % (cukr, hydrogenovaný palmový tuk, sušené odstředěné mléko, sušená syrovátka, sójový lecitin, aroma), oligofruktóza, sušené hrozinky 7 % (hrozinky, palmový olej), palmový tuk, kokos 3,5 %, sójové vločky, glycerol, maltodextrin, palmový olej, sójový lecitin, kyselina mléčná, sůl, B1, B2, B3, B6, B9, B12, vitamíny E, C, uhličitan vápenatý, oxid hořečnatý, aroma, kyselina sorbová.

Sójová bílkovina

Sóju všeobecně nevidím ráda, kromě tempehu, který je fermentovaný a redukují se fytáty. Ty platí za tzv. antinutrienty, znesnadňující vstřebávání celé řády minerálních látek. Sójová bílkovina je ve své podstatě odpadním produktem, který zbyde po zpracování luštěniny na olej. Celá potravina se vyznačuje výraznými strumigenními vlastnostmi, oslabující činnost štítné žlázy. U hypofunkce tedy pozor. Dále, opomenu-li ony fytáty, ráda bych zmínila i fytoestrogenní charakter. Fytoestrogeny kopírují funkci pohlavních hormonů estrogenů, jejichž zvýšená hladina může vést k hormonální disbalanci, ale také rakovině, velmi často prsu.

Proč se sójovým bobům vyhnout?

Zajímavou informaci pak uvádí na svém webu Margit Slimáková, která píše: „Pro snížení obsahu antinutričních látek jsou sójové boby čištěny v hliníkových tancích v kyselé lázni a zbytky hliníku zůstávají v potravině.“ Navíc, ze 100 g sójového proteinu tělo využije pouhých 60 %, zbytek bez užitku vyloučí. A teď, známe-li ona negativa, pročpak se něco tak bezvýznamného, jako je sójový bílkovinný izolát, vůbec v potravinářství používá? Odpověď je jednoduchá, je LEVNÝ!!!

Budete-li si chtít tyčinku vyrobit doma, doporučuji zakoupit konopný protein, svým vyváženým složením přijde tělu k duhu.

Další zajímavé nesmysly

Mnozí tak nějak vnímáme, že proteinové tyčinky by měly být všeobecně zdravé. Mí uspěchaní, upracovaní klienti je velmi rádi konzumují, zejména při redukci. Nicméně, podívejme se dále. Ona proteinová tyčinka, kterou jsem si vzala na paškál, obsahuje celou řadu dalších nesmyslů, jako je glukózový sirup, který se vyrábí nejčastěji z kukuřice, ale také brambor či rýže. Jeho glykemický index bude 75, tedy cifra poměrně vysoká. Pro zdravý životní styl je vůbec nejlepší, točíme-li se kolem glykemické hodnoty 50 a níže.

Cukr a plnidlo, které se ukládá jako tuk

Maltodextrin, přídatná látka, sloužící jako plnidlo, zahušťovadlo či konzervant. Dle výzkumů potlačuje růst probiotických bakterií, vyznačuje se velmi vysokým glykemickým indexem, navíc, při větším příjmu maltodextrinu je jeho nadbytek uložen ve formě tuku. Proč je tam, probůh, tolik různých sladidel? A to zdaleka ještě nekončíme.

Tyčinka rovněž obsahuje poměrně dost rafinovaného cukru, právě díky polevě, která je složena z dalších nehezkých ingrediencí. Přitom, stačilo by tyčinku polít vysokoprocentní hořkou čokoládou. A už by to vypadalo i chutnalo jinak.

Oligofruktóza je naopak v pořádku, jedná se o přirozené prebiotikum, tedy hnací motor probiotických bakterií, žijících po celé délce střevního traktu. Budeme-li si tyčinky vyrábět doma, můžeme přidat klidně i snadno dostupný pektin, sušenou jablečnou vlákninu, kterou můžeme přimísit do jakéhokoli těsta, ať už na zdravější formu bábovky, jáhelníku, koláče, ale i ranních, zahřívajících kaší.

Shrneme-li veškeré ingredience, jedná se o nevalnou, zbytečnou směs více než 20 různých surovin a látek. Nedokážu si představit, že by si někdo z nás, sám doma úmyslně poskládal svačinku zrovna z tohohle. Navíc, když neexistuje téměř nic snazšího, než vyrobit svou, skutečně lahodnou, proteinovou tyčinku, nebo zvolit opravdu kvalitní proteinové tyčinky z obchodu.

Jak vyrobit domácí proteinovou tyčinku?

Mandlová tyčinka s konopným proteinem a pomerančovou kůrou

  • 40 g mandlí
  • 50 g nesířených sušených švestek
  • 30 g datlí
  • 5 g sušené bio pomerančové kůry
  • 5 g jablečné vlákniny
  • 30 g konopného proteinu

Veškeré ingredience umixujeme na vláčnou hmotu, ze které tvoříme v ruce či v tvořítku, proteinové tyčinky. Skladujeme v lednici.

Z výsledné směsi nám vyjdou 4, 40 g tyčinky. Užijte si je. A pokud by vám toto složení přišlo příliš fádní, přidejte ještě nesířené rozinky, klidně i brusinky slazené jablečnou šťávou, trošku ovesných vloček či semínek. Tyčinku lze také polít vysokoprocentní hořkou čokoládou. Zakomponovat do ní kousky drcených kakaových bobů.

Život je volba, trošku se snažme, neberme hned to první, co se nám kolikrát na cestě nabízí.

Hledáte knihu plnou receptů, se kterými budete žít zdravě, aniž by vás to stálo veškerý čas?