Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví


Nakličování semen

09.02.2007
Konzumací naklíčených semen můžete podstatně zlepšit kvalitu své stravy, protože klíčící organismus je plný výživných látek.
Lidé nechávali semena nakličovat už před tisíciletími, tato metoda byla známá Číňanům před 3000 lety před Kristem. Znali ji také Aztékové, Navajové a Hunzové používali takto připravená zrna k přežití těžkých zim.

Při klíčení přijímá zrno vodu, čímž se aktivují enzymy a dochází ke štěpení organických látek. Škrob se štěpí na jednoduché cukry, bílkoviny na aminokyseliny a tuky na volné mastné kyseliny. Až několikanásobně roste obsah vitaminů, zejména skupiny B, C, E, A. Zjednodušeně lze říci, že při klíčení se probouzejí dřímající životní síly semen, zrno se jakoby oživuje a produkuje celou řadu hodnotných látek, které náš organismus potřebuje zvláště v zimě, kdy obecně přijímá méně čerstvých potravin. Část škrobu se mění na maltózu a dextrein, z těla se tím rychleji uvolňuje energie a organismus lépe přijímá výživné látky. Naše tělo je totiž schopno organické minerály vstřebávat jen v omezené míře. Klíčky zbavují tělo jedů, nezahleňují a nezanechávají nečistoty. Podle výzkumů chlorofyl a nitrolsidy v klíčcích mají protirakovinné účinky.



Nakličovat můžeme tak, že na misku položíme savý nebo filtrační papír a na ten pak semena. Jednou až dvakrát denně navlhčíme v takovém množství, aby semena ani nezaschla, ale ani v množství vody nebyla napadena mikroby. Ke klíčení lze také použít sklenici se širokým hrdlem, do které vložíme propraná semena a zalijeme vodou. Po několika hodinách vodu slijeme a semena opět propláchneme. Délka namáčení závisí na tom, jak velká jsou semena, čím větší, tím déle (obiloviny přibližně 12 hodin, luštěniny 15 hodin). Po vylití vody sklenici nahoře přikryjeme plátnem, postavíme ji dnem vzhůru a dáme na tmavé místo. Dvakrát za den propláchneme vodou a ke konci klíčení postavíme na světlo tak, aby klíčky mohly zezelenat.

 


Když jsou klíčky hotové, můžeme je konzumovat buď samostatně, nebo je lze přidávat do celé řady pokrmů jako součást salátů, na namazaný chléb, do kaší, na posypání brambor či polévek. Přidáváme je však vždy až do hotových jídel, protože vařením by se mohly zničit cenné látky.



Naklíčit můžeme všechna semena kromě lilkovitých, což jsou rostliny s tmavými listy. Semena také nesmějí být chemicky ošetřena. Ke klíčení můžete použít například tato zrna: pšenice, ječmen, oves, žito, špalda, pohanka, kukuřice, rýže, sladká rýže, čočka, sója, cizrna, vojtěška, řeřicha, hořčice, slunečnicová semena, lněné semeno. Naklíčené luštěniny a obiloviny lze dnes koupit také v obchodech.


Související články:
Namáčení, klíčení a sušení: Jak probudit ořechy a semínka k životu a proměnit je v lék


09.02.2007
autor: Hana Křenková
další články v rubrice: Výživa


 
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Extrasystoly aneb bouchání či vynechávání srdce
Priessnitzův obklad
Nejčastější příčiny bolestí na hrudníku
Jak vyčistit ucpané cévy?
Hemoroidy - léčba, která zabírá
Štítná žláza – jak se přestat „léčit“ a raději se svépomocně uzdravovat - 1. část
Serotonin - osm přirozených způsobů, jak posílit jeho produkci a tím i dobrou náladu
Nízký krevní tlak
Warfarin - co vám u lékaře neřeknou
Správně dávkovaný chlad může snížit nemocnost o více jak 90 % (rozhovor s Liborem Mattušem)
Hemofilové nákazy
Hemoroidy - příznaky a fotky
Zvětšené uzliny na krku
Dornova metoda
(c) 2004-2019 www.celostnimedicina.cz
O násRSS