Naklíčená semena – ohromující síla klíčků

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

S atakami všeho druhu na naše zdraví se lidský organismus setkává neustále a je jen otázkou našeho imunitního systému, jestli dokážeme virům, bakteriím a stresovým faktorům zcela odolat, jak rychle se s nimi vypořádáme a jaké prostředky a způsoby k tomuto účelu volíme. Nehledě na to, jaké probíhá roční období či jaký je měsíc v roce, se s Vámi musím podělit o tip na to, co více jíst, abychom si jednak obohatili naše pokrmy, ale především zocelili svou obranyschopnost, uchovali dostatek energie a snížili únavu.

Jednoduše – nechte vyklíčit, co jde! A to hlavně luštěniny (fazole, čočku, cizrnu, sójové boby…), semena (vojtěšky, ředkviček, řeřichy, sezamu, chia…) či obiloviny (oves, ječmen…). Já si tuhle činnost jednoduše zamilovala a to již před mnoha měsíci, kdy jsem dostala jako formu poděkování za pomoc při redukci hmotnosti od svého klienta klíčící misku, což je perfektní pomůcka, ale zvládnete to i bez ní. Než Vám poskytnu pár rad na to, jak si semena naklíčit, tak nejprve se podívejme, proč si vůbec dát tu práci s klíčením.

Představte si to tak, že aby se mohla rostlinka začít vyvíjet, musí ze semínka vyrůst klíček a díky němu pak může vyrůst celá rostlina. Jak to, že z něčeho tak malého může vzejít celá velká plodina? Je to tím, že ten malý klíček skrývá neuvěřitelný zdroj vitamínů, nerostných látek, enzymů, zdravých tuků a aminokyselin. Samotné semínko má již tak dost těchto živin, ale necháte-li je naklíčit, tak jejich obsah ještě zintenzivníte (o 50-200%!), i proto jich stačí sníst malé množství. Je to jedna z mála nejčistších a nejvýživnějších potravin, které můžete na naší planetě najít. Výhodou je, že si naklíčené plodiny můžete už koupit, ale já mám větší radost z toho, když si je klíčím sama a každé ráno se tak těším z dalšího přírůstku. Navíc klíčit doma můžete ve kteroukoliv roční dobu a nejvhodnější je jíst klíčky syrové (či například  namixované ve smoothie s ovocem a zeleninou).

  • Klíčící rostlinky se doporučují pro osoby s oslabenou imunitou, hojně by měli konzumovat i lidé bojující s rakovinou.
  • Naklíčená semena pomáhají při chronickém únavovém syndromu, dále by si je měli dopřávat osoby s cukrovkou, srdečně-cévními nemoci, vysokým krevním tlakem, nadváhou či obezitou, ale i sportovci a vlastně nejlépe všichni…

Co více k postupu, jak si semena naklíčit?

Můžete použít jak klíčící misku, ale vystačíte si i se zavařovací sklenicí, do které nasypte 2-3 lžíce přebraných semen (můžete i smíchat – luštěniny, semínka, obiloviny), namočte do většího množství vody na 8-12 hodin a poté zceďte. Semena proplachujte 2-3x denně, vodu vylijte, ale semena by neměla vyschnout, ani plavat ve vodě, zkrátka aby byla neustále ve vlhku. Zavařovací sklenici přikryjte kusem látky či utěrkou a můžete pozorovat, jak den po dni klíčky povyrůstají. Naklíčená semena se dají konzumovat již po několika dnech (4-6) a já si je nejraději dávám do pomazánek, do salátů, na pečivo například k sýru nebo je přidávám do ovocnou-zeleninových koktejlů, přičemž na jeden z nich Vám přináším recept.

Ovocné smoothie s naklíčenými semínky

  • 1-2 lžíce naklíčených chia a sezamových semínek
  • zelené jablko
  • hruška
  • 2 sušené datle

Datle a naklíčená semínka rozmixujeme, poté přidáme oloupané jablko, hrušku a popřípadě doředíme vodou. Doporučuji vypít jako dopolední svačinu nebo před pohybovou aktivitou či sportem. A závěrem? Kdo chce spoustu síly a vitality mít, luštěniny si nechá naklíčit!