prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Joalis


Na cholesterol s vlákninou

01.03.2013

Potraviny živočišného původu bývají bohaté na cholesterol. Vnitřnosti, mozeček, vejce, máslo, tučné sýry ad. jsou hodnotné potraviny, které bychom měli jíst, ale vyváženě. Čím větší je v jídle přísun cholesterolu z potravin živočišného původu, tím více potravin rostlinného původu, obsahujícího vlákninu, bychom měli k tomu jíst. Takže tučný sýr si nedáme na bílý chléb, ale jeho plátek položíme na celozrnný chléb, černý chléb nebo Knäckebrot. Tak se do těla dostanou zároveň i pročišťovače. Zdravotní příručky uvádějí poměr asi na jeden díl živočišné potraviny 3 - 5 dílů rostlinné.

 

Při jídle důkladně žvýkáme, protože díky enzymu ptyalinu obsaženém ve slinách se již v dutině ústní začíná vláknina oddělovat od živin. V žaludku a v tenkém střevě se veškeré stravitelné živiny (cukry, tuky, bílkoviny) nejprve uvolňují a pak vstřebávají stěnou střeva. Vláknina zůstává nedotčena a díky ní se již v tenkém střevě začíná odehrávat jedna z důležitých funkcí, jež podporuje naše zdraví.

 

Vláknina omezuje vstřebávání cholesterolu ze stravy živočišného původu, zachytává molekuly cholesterolu, váže je a následně odvádí stolicí ven. A takto vázaná molekula cholesterolu již nemůže přejít do krve. Kromě tohoto efektu vláknina také nepřímo urychluje odbourávání cholesterolu v těle. V jaterních buňkách se cholesterol mění na žlučové kyseliny, žlučovodem putují tyto kyseliny do střeva. Část jich odchází stolicí, ale část se vstřebává do krve a odtud zpět do jater.

 

A nyní základní úměra:

Pokud se vylučuje stejné množství žlučových kyselin, jaké se utvořilo z cholesterolu, pak je celková bilance v pořádku.

 

Pokud se však kyselin vylučuje málo a naopak se soustřeďují v krvi a putují zpět do jater, pak se tam hromadí: V játrech je příliš mnoho žlučových kyselin, a to pak brzdí odbourávání cholesterolu. Je-li vaše strava v tom ideálním poměru, jak bylo výše uvedeno, váže na sebe vláknina žlučové kyseliny z uvedeného koloběhu a odvádí je z těla ven. Tím umožňuje nerušené odbourávání cholesterolu v játrech.

 

Čím nižší je hladina cholesterolu v krvi, tím nižší je riziko vzniku mnohých civilizačních nemocí – i selhání srdeční činnosti vlivem kornatění cév apod.

 

Cholesterol přijatý v potravinách živočišného původu samozřejmě není jedinou příčinou vzniku srdečních a cévních chorob, ale význam pro prevenci těchto chorob tím, že budeme dodržovat popsaný poměr s rostlinnými vlákninami, je jasný.

 

Efekt podobný rostlinným vlákninám plní také nevstřebatelný polysacharid získaný z krunýřů korýšů - jde o chitosan - a řadíme jej tedy také mezi vlákniny.

 

Chitosan má schopnost odstraňovat z přijaté potravy tuky. Naváže je na sebe, a to až osminásobek své váhy, a odstraní je ze zažívacího traktu dříve, než jsou zpracovány a uloženy. Tuky ze stravy se tedy neuloží, nýbrž jsou odvedeny stolicí ven.

 

Celková nabídka přípravků na cholesterol.


Související články:
Vláknina a odolnost organizmu
Význam vlákniny ve stravě
Vláknina
Vláknina a žlučník
Falafel
Jablečná vláknina – oblíbený pomocník při boji s nadváhou
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
„Hodný“ HDL cholesterol a „zlý“ LDL cholesterol


01.03.2013
autor: MUDr. Pavel ŠÁCHA
další články v rubrice: Nemoci


 
Bioženy ohrožují zemi
Vyvážená strava - pomoc při překyselení
Vitamín B3 – Niacin
Dýně Hokaido
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Hemeroidy - léčba, která zabírá
Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení
Mládež, alkohol a oparový virus
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
Priessnitzův obklad

210,- Kč

94,- Kč
(c) 2004-2016 www.celostnimedicina.cz
O násRSS