Můj příběh s baobabem

Kdysi v dávných dobách socializmu jsem si našel dopisovacího kamaráda prostřednictvím organizace Penfriends from all over the World. A ten kamarád byl z Malawi. V časech železné opony bylo zajímavé dozvídat se informace o tom, jak se žije jinde ve světě. Jeho rodina byla hodně početná, podmínky skromné, práce nebyla, žádal o pomoc. V tehdejších podmínkách jsme mu posílali malé balíčky s ošacením a různé drobnosti. To ovšem vyvolalo mezinárodní konflikt a můj dopisovací přítel dostal od státní správy Malawi zákaz se mnou komunikovat, protože jsme byli, jakožto socialistický stát, jejich tzv. třídním nepřítelem. To byly divné pocity. Měl přítelkyni v sousedním státě, a tak jsme našli cestu komunikace přes ni. Musel jsem psát dopisy a posílat balíčky do sousední země a jeho přítelkyně mu je pak převezla přes hranice… Chtěl se mi nějak odměnit, a tak mi poslal semínka baobabu a s nimi pár receptů, co všechno se dá z jeho mouky připravit k jídlu, jak to dělá jeho maminka.

Baobab

Baobab je velký strom, z jeho plodu tam melou mouku a pečou z ní bílý chléb, vaří kaše apod. Pokrmy z baobabu jsou tak velmi častou součástí jejich jídelníčku. Žel, semínka se mi nepodařilo oživit, nevzklíčila, ani jsem je (nebo plody) neokusil. Naše dopisování skončilo a od té doby o něm nic nevím.

Tato nostalgická vzpomínka se mi vybavila, když se v našem e-shopu objevily produkty obsahující prášek z baobabu: BIO Baobab prášek .

Super-potravina

Pro nás je ovoce baobabu superpotravina. Snažíme se jí obohatit náš jídelníček po vzoru domorodců, kteří se touto potravinou živí normálně, protože jsou přímo u zdroje. Kolega napsal o baobabu článek Baobab (Adansonia digitata), je vhodné si rozšířit obzor o tomto africkém stromu, čím je pro lidstvo prospěšný. Jsem rád, že se věnujeme super-potravinám, je to nový a žádoucí směr.

Výživové hodnoty baobabového prášku

Sto gramů baobabového prášku obsahuje 107 mg vitaminu C, 2188 mg draslíku (6 x více než např. v banánu), 0,66 mg mědi, 5,94 mg železa, 317 mg vápníku (což je více, než je ve sklenici mléka, a navíc neobsahuje laktózu), 148 mg hořčíku (a to je také hodně), 63 mg fosforu, 0,81 mg zinku, 33,8 g pektinu a celkem až 50 g vlákniny. Obsahuje také 2,1 g bílkovin a pouze 0,1 g tuku. To jsou dobrá čísla.

Jiné super-potraviny

Mezi další patří např. maca, moringa, aloe vera, chia semínka, konopná semínka, açaí berry, spirulina, chlorella, kustovnice čínská, karob, nopál, mladý ječmen, maqui… Mnohé z nich se již staly běžnou součástí nabídky prodejen se zdravou výživou a také našeho e-shopu.

Lákavá snídaně

Co byste řekli třeba na „snídaňovou směs mango – baobab“?

Obsahuje pohankovou krupici, vločky z bezlepkového a naklíčeného ovsa, dále mango, baobab, peruánskou lucumu a naklíčenou pohanku. Výrobce doporučuje 4 polévkové lžíce zalít teplým (do 40 °C) rostlinným či běžným mlékem či vodou. Zamíchat a čekat 2 minuty. Lze přidat plátky čerstvého ovoce (banán, jahody, jablko apod.). Dosladit sirupem z agáve či kokosovým cukrem. Směs lze přisypat do jiné, např. cereální kaše, a tak zvýšit její nutriční hodnotu, přidat do jogurtu apod.

Snížení glykemické odezvy

Výzkumné práce se zaměřily na možnosti podávat produkty z baobabu diabetikům. Baobab je stále více uznáván pro vysoký obsah živin a obsah polyfenolů. Polyfenoly jsou považovány za prospěšné pro jejich účinky pro snížení glykemické odezvy a pro zlepšení různých dalších metabolických parametrů. Obvykle dochází po požití potraviny s vysokým obsahem sacharidů ke zvýšení s následujícím poklesem hladiny cukru (glukózy) v krvi. Tento jev je znám jako glykemická odezva, a ta umožňuje sledovat vliv různých potravin porovnáním s glykemickou odezvou standardní potraviny – bílým chlebem nebo glukózou. Výsledná hodnota měření se nazývá glykemický index určité potraviny.

Předpokládá se, že baobab zlepšuje trávení škrobu, pozitivně působí na potenciál pro snížení glykemické odezvy, a přitom zvyšuje pocit sytosti.

Antioxidant a další přednosti

Baobab můžeme považovat za unikátní v synergii minerálů a antioxidantů a tento fakt dovoluje dodávat organizmu více energie, zlepšuje mu odolnost, zvyšuje fázi rekonvalescence po zátěži či cvičení a posiluje imunitní systém.

Jeho biologicky dostupný obsah vápníku dává baobabu velmi důležité možnosti zachovávat tělu dobrou pevnost a hustotu kostí a pomáhá držet pH rovnováhu krve. Ideální pH krve je 7,4, tedy mírně zásadité, a všechny faktory, které udržují optimální 7,4 pH krve, jsou důležité pro budování silného imunitního systému. Pokud je pH  odchýleno do kyselosti, automaticky se sníží schopnost těla vstřebávat minerály a další živiny, sníží se schopnost buněk k uvolnění energie a naruší se schopnost opravovat poškozené buňky. Kyselost také omezuje schopnost detoxikovat těžké kovy a poskytuje prostředí, které umožňuje existenci nádorovým buňkám.

ORAC (schopnost antioxidantů pohlcovat volné radikály) baobabu je 1400 na gram! Je to více než např. u borůvek, vitaminu C z pomeranče atd. Konzumace ovoce a zeleniny s vysokou hodnotou ORAC může pomoci zpomalit proces stárnutí jak v těle, tak v mozku. Jíst dostatek potravin s vysokou ORAC aktivitou, jakou poskytuje baobab, maqui, maliny či açaí, dává lepší šance snížit riziko vzniku rakoviny a kardiovaskulárních chorob.

Nedávný výzkum rovněž naznačuje, že snížená funkce mozku je mj. také v souvislosti s nízkou úrovní antioxidantů. Mám na mysli třeba Alzheimerovu a Parkinsonovu chorobu. Proč tedy nezařadit do svého jídelníčku prášek z plodu baobabu, a tak si udržovat dobrou hladinu antioxidantů pomocí přírodní, na antioxidanty bohaté potraviny.

 

Zpět nahoru

CHCETE SE PŘIHLÁSIT K ODBĚRU MAGAZÍNU CELOSTNÍ MEDICÍNY?

Přihlaste se k odběru novinek z webu Celostnimedicina.cz a už Vám neunikne ani jedna zajímavost ze světa celostní a alternativní medicíny.