Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Naměřili mu biologický věk 40 let. Ačkoliv mu letos bylo už šedesát čtyři. MUDr. Vladimír Savčenko zkoumá celý svůj život zdraví a potenciál člověka. Desítky let praktikuje meditaci a hydroterapii. Každý den plave v jezeře, jezdí na kole a má dvoufázový trénink ve vlastní posilovně. Kdysi jedl jenom ovoce, nyní je prakticky pouze na práně – nepije vodu, pouze někdy si dá kávu. MUDr. Savčenko pochází z válkou rozbombardovaného Doněcku a už od začátku 90. let žije střídavě v Čechách a na Slovensku. „Vím, že se vždy ocitnu tam, kde jsou pro mě vhodné vibrace,“ říká.
MUDr. Vladimír Savčenko je autorem řady knih (např. „Proč vaše vztahy nefungují?“, „Komunikujte jinak“ a „Svět tvých iluzí“) a v Čechách a na Slovensku jeho kurzy prošly tisíce lidí. Vladimír má nezaměnitelný, charismatický styl projevu. Jeho názory a postupy se vymykají a často vzbuzují kontroverze. O své stravě pro Celostní medicínu říká: „To, co jím já, je pro obyčejného člověka brutálně postavená laťka“.
Dnešní článek proto může být pro mnohé unikátní inspirací. Nikdy se však nevzdávejme kritického myšlení a buďme ke svému tělu hodní. Autor ani redakce v žádném případě nepřejímají odpovědnost za praktikování těchto postupů.
Voloďo, vidím, jak máš na svůj věk nezvykle vymakané a vyrýsované tělo. Co vlastně jíš?
Ve východním bloku (zahrnujícím rusky a ukrajinsky mluvící lidi) v současnosti frčí paradigma autonomie. To znamená nezávislost.
Paradigma má tři základní body:
- Nespat
- Nepít
- Nejíst. Zbavit se všech těchto závislostí. A přejít na pránu.
Určitě tady v Čechách znáte Jasmuheen. Doporučuji i slovenskou knihu Martina Bruncka „Život bez jídla“. Nějakou dobu jsem spolupracoval s Petrem Tichým. Na Klokotských skalách jsme pořádali semináře „Přechod na pránu“. Já tam každý večer poskytoval psychologickou podporu (psychologický support). Protože jde o totální proměnu: je to spíše práce s psychikou a emocemi než s tělem.
Jinak, já jsem do 55 let jedl všechno kromě masa. Tzn. i mléčné výrobky. Pak jsem zjistil, že se začínám rozpadat. Třikrát do roka angína, klouby, prostata a pocit „dnes není něco v pořádku“.
A pak jsem zaslechl na internetu jednoho mladíka, který byl už na práně. Během hodiny mi všechno docvaklo. Mě jako doktora tak naprogramovali, že jsem neviděl korelaci mezi jídlem a nemocemi, mezi jídlem a procesem stárnutí. Pořád mě hlodala otázka: „Proč jsme nemocní? Proč zvířata nejsou nemocná?“ Začal jsem hodně studovat, tehdy to bylo ještě v plenkách. Narazil jsem v podstatě pouze na Henryho Monforta z Francie, který dělal turné přednášek i v Čechách s Jaroslavem Duškem. A pak jsem objevil Rusy, kteří už v tom jeli. Přesvědčil jsem sám sebe, že je to možné a že to půjde.
Večer jsem se rozhodl a druhý den vše, co jsem jedl předtím, skončilo. Začal jsem pít jenom čerstvé šťávy a jíst jenom saláty – rukolu, rajčata, papriku, okurky. Ale bez soli a bez oleje. Žádné přísady. Přidával jsem si tam avokáda, aby to mělo nějakou chuť. Byly to velké lavóry jídla. Protože když sníš jeden chleba se sýrem a máslem, tak to vydá za velké množství zeleniny.
Měl jsem tedy velký objem zeleniny, který se postupně zmenšoval. A po třech měsících jsem zeleninu úplně přestal jíst. Protože jsem pochopil, že zelenina je pro krávy, kozy a koně. Zelenina není jídlo pro člověka. Zkuste jíst jakoukoliv zeleninu bez soli, bez přísad a bez oleje. Kolik toho sníte? Když přijedu do Thajska, tak hned beru skútr a jedu na tržnici. Koupím mango a mohu jíst 2–3 manga na snídani, 2-3 manga na oběd a 2–3 manga na večeři. Celý den mohu jíst jenom manga. Ale kdo sní kelímek rukoly? Nebo polního salátu? Nebo půlku čínské kapusty? Nikdo. Nikomu to nechutná. Už devět let nejím zeleninu vůbec – nepotřebuji vlákninu a jak říkám, nechutná mi. Tak proč bych ji jedl?
Pil jsem jenom ovocné šťávy. A po třech měsících jsem přestal pít vodu. Protože v ovoci je organická voda – živá. Voda, kterou obvykle pijeme, je mrtvá voda. Minerálka, voda v láhvi, voda z kohoutku – to je všechno mrtvá voda. Kousek ode mě je pramen, kam lidé chodí pro vodu. Já jsem za tu dobu, co tu bydlím, tam nebyl ani jednou. Navíc vodu chuťově nesnáším. Když doktoři říkají, že člověk potřebuje dva, tři litry vody, tak otázka zní, proč? Vodu potřebujeme do splachovače, abychom mohli spláchnout snídani, oběd a večeři. Ale já, když já nedávám do těla žádnou hmotu, vodu nepotřebuji. A ve šťávách je organická voda. Tělo už klasickou vodu nepotřebovalo, cítilo ten rozdíl. Ovocná šťáva je naopak živá a chutná.
A pak začalo hnutí v Rusku s koncepcí, deprivace spánku, jídla a pití. Seznámil jsem se tam s jednou ženou a ona mi říká: „Doktore, už je čas přecházet na pránu“. V čem je finta? My nejíme jídlo, my jíme chutě. Chceme chutě. Když přijdeš do restaurace a dostaneš menu, tak tam není napsané jídlo a kolik má bílkovin, sacharid, tuků, vitamínů a kalorií. Člověk přijde k jídelnímu lístku a v duchu si říká: „Co bych si dal? Rybu nechci, chci toto“. On chce chuť. Jasmuheen jednou pronesla, že jídlo můžeme proplivat: držíš jídlo v puse, impregnuješ ho slinou, stlačíš, slinu zhltneš a potravinový bobek vyplivneš. To znamená, že polykáš jenom vlastní slinu s příchutí toho, na co jsi měl chuť. To mohou být hranolky, chipsy, chléb, tvaroh, sýr, cokoliv. Kromě polívek samozřejmě.
Takhle jsem 30 dní nejedl ani nepil. Od té doby jsem zůstal jenom u proplivání. A proto ty vidíš, že tady nemám nikde kuchyň. Já nevařím. Pouze někdy si dám kávu. A občas nějaký džus, když dělám pro lidi výcvik, protože mám větší zátěž.
Jakmile jsem později přešel na mono-fruitariánsví, nastal proces desocializace. Všechny události spojené s jídlem najednou odpadly. Brutálně moc rituálů (narozeniny, svatba, oslava, rauty) je spojeno s jídlem. Nebo už jenom to, že „jdeme na kávičku“. Tím pádem odpadali lidé, kteří jsou závislí na rituálech a jídlu.
Při tom všem každý den jedu na kole z Opavy do Hradce nad Moravicí – dávám si 20 km kardio. Pak dva kiláky kardio plavání. A potom dvoufázový trénink v mé vlastní posilovně.
Na jídlo si teď mohu dát cokoliv, ale jen to proplivu. Čtyři roky do těla nedávám žádné jídlo. Když bych teď pil kávu, tak bys slyšel, jak káva bude, jak v prázdných trubkách, ještě patnáct minut ve mě bublat. Je to podobné, jako když ti odpojí vodu a ty ji pak zapneš – dělá to ten zvuk. To dělá ta káva, protože trubky jsou prázdné.
Ještě chci říct, že nic tak nemrzačí člověka jako strava. Nikde v přírodě jsem neviděl ani jednoho plešatého ježka nebo tučnou a už ošoupanou srnku nebo šedivého jelena s jedním rohem. Všichni medvědi vypadají stejně; zebry, koni – všichni vypadají stejně. A lidi? Od anorexie do bulimie. Od 25 kg do 400 kg.
Stvořitel pro každý druh živočichů určil druh stravy a člověk není výjimkou. Tady mám veverky. Ony nechytají myši. A kocour nejí šišky. Kocur nehryzne mrkev a králíci nezabijí ptáky.
Co se týká například mléka, tak to je určené ke kojení mláďat. A jak se dospívá, matka přestává kojit a zvířátka přechází na stravu, která je pro ně určená. Kočka chytne myš a dává ji hned mláďatům, aby ochutnala a věděla, co mají jíst. Proč my, lidé, musíme pít mléko, které je určeno pro kojení krav, koz atd.? Protože nám někdo řekl, že tam je kalcium a my to potřebujeme. Jsou to fámy. Viděli jste někde krávu na louce, u které cucají mléko žába, sysel, ježek a had, protože jim chybí kalcium? Nikdo v přírodě nekonzumuje ani cizí ani svoje mléko, poté, co byl odkojený. Teď mi řekni, z jakého důvodu to my lidi potřebujeme?
Jaká je tedy ta pravá strava pro člověka?
Hádej třikrát. Jdeš po polní cestě. Vpravo pšenice. A vlevo máš ovocný sad – broskve, hrozny, švestky, hrušky. Kam půjdeš? Odpověď leží na povrchu. Ty nepůjdeš trhat klasy a žvýkat je. Ty na to nemáš zuby, ani chuť. A kolik těch klasů dokážeš sníst?
Spousta doktorů ti bude argumentovat, že potřebuješ živiny a jíst i jiné věci než ovoce.
Podívej, to paradigma znám, ale už je jiné paradigma. ak je možné, že kůň jí jenom trávu a tahá za sebou vůz s kočárem?
Mnozí lidé museli RAW stravu opustit, protože jim něco chybělo, cítili se špatně…
Teď je absolutně nové paradigma. Nejvhodnější strava pro homo sapiens je ovoce. A možná sladká zelenina. Nic nemusíš připravovat, smažit, vařit. Absolutně nic. Tento druh stravy není to nejlepší, ale je to nejmenší zlo pro člověka. Z toho důvodu, že člověk je defacto stvořený jako breatharián. Lidé mi často kladou otázku, nač potřebujeme zažívací trakt? Je to jednoduché. Je to pouze prostředek pro zvědavé breathariány. To znamená, dostaneš chuť na nějaké ovoce nebo zeleninu, ochutnáš je, ale není to jídlo napořád.
Když jsem jel naposledy na zimní období do Thajska, tak mně nechutnalo už ani to mango a jenom jsem dva měsíce pil každý den ze tří kokosových ořechů vodu. A u toho jsem měl pravidelné tréninky: workout, hodně jsem plaval a běhal.
Chodíš na krevní testy?
To je dobrá otázka. Kvůli řidičáku jsem šel na prohlídku a paní doktorka říká: „Pane doktore, já jsem vás už vyškrtla. Vy jste tu 15 let nebyl.“ A když jsem pak přišel pro výsledky, paní doktorka se divila: „Pane doktore, já jsem ještě takovou krev nikdy neviděla.“ To byl zlatý řez.
Pojďme se vrátit ještě k tomu jídlu. Jdeme spolu po polní cestě. Uvidíme pšenici. Máš na ni chuť? Ne. Takže první signál – není to jídlo pro člověka. Ale my jdeme dál, vezmeme pšenici a uděláme z ní co? Mouku. Ty přijdeš ke mně a říkáš, že máš hlad. A já ti řeknu: „Mám skvělou mouku. Jakou si dáš?“ Naložím ti mouku a ty ji budeš jíst? Ne. Ty se udusíš. Druhý signál – není to naše jídlo. Ale my jdeme dál. Dáme do toho vodu, menstruaci od slepic (= vajíčka), droždí, přísady, sůl, cukr, mléko a uděláme co? Těsto. Ty přijdeš a řekneš, že máš hlad. A já: „Mám čerstvé těsto v ledničce, vezmi si.“ A ty sežereš to těsto? Ne. Třetí signál – není to naše jídlo. Pak to těsto dáme do trouby na 180 stupňů a zničíme v něm vše, co bylo živé. Dostaneš buchanec chleba. Ale ty nesníš půlku chleba, tak jako tři manga jenom tak. Dáš si na chleba máslo, šunku, papriku, sýr atd. a už začínáš míchat. Čtvrtý signál – není to naše jídlo.
Kdyby dnes dali z obchodů pryč cukr, sůl a přísady, většina lidí skončí na psychině. Proč? Protože chuť (koření, přísady, sůl) zastírá produkty, které nám v přirozeném stavu vůbec nechutnají. Zkuste si dát hovězí, rybí filé nebo vařené brambory bez ničeho. Díky tomu protlačujeme do sebe to, co do našeho těla vůbec nepatří. A naopak v přírodě jí tygr zebru a neříká si: „to mi nějak nechutná, nasbírám bylinky a dochutím si ji.“ Závěr je ten, že jíme cukr, sůl a přísady s příchutí masa/ryby/luštěniny/brambory.
Luštěniny se také nehodí pro člověka?
Ještě jednou. Je možné fazole, hrách, čočku nebo cizrnu jíst nevařené v přirozeném stavu, když jsou tak tvrdé?
Říkal jsi na začátku, že se budeme bavit o vysokém levelu. Kdybychom to ale otočili, tak co bys doporučil čtenáři, který zatím jí víceméně všechno, tak čím by měl začít?
Vařená strava je mrtvá. Je to obrovská energetická zátěž. Takže to je ten úplný základ – nejíst nic vařeného. Občas jedu do Globusu a vidím, jaké porce si tam nakládá rodinka s dětmi. Vidím, jak vypadají. Jak jsou mrzačeni jídlem. Přitom si myslí, že je to normální.
Jakákoliv vařená strava je dochucená. Ty přijdeš ke mně na návštěvu a říkáš, že máš rád brambory. A já ti odpovídám: „Tak je vykopeme, umyjeme a začni je jíst.“ Ty je jíst nebudeš, protože by ti nechutnaly. Brambory nejsou naše potrava. Už jsem říkal, že abychom protlačili do našeho těla něco, co nám není určeno, tak musíme jídlo uvařit a dochutit přísadami (sůl, olej, máslo, omáčka, kečup atd.).
Co když na ovoci velmi zhubnu?
Podívej, to jsou ty věci, které vy tady neznáte. Vy se tím nezabýváte. Vám doktoři říkají, že potřebujete vitamín B12 a B13 a půl. Ty jsi viděl někde vitamín B12 jak vypadá? To jsou všechno fámy.
No fámy. Jednu dobu mi v krevním obraze právě vitamín B12 chyběl.
No proč. Protože ty ničíš tělo tím, že do něj dáváš těžkou a nestravitelnou stravu – například vařené nebo smažené maso. Jakákoliv vařená strava nabourává vitamínový balanc, protože tělo se musí vypořádat s tím, co do něj násilím na snídani, na oběd, na večeři nacpeš. Otázka je, proč vůbec jíme něco, co tělu škodí.
Aby bylo jasno: v 98 % jsou nemoci způsobeny vařenou stravu. A jenom 2 % způsobené rozkoší (AIDS, syfilis).
De facto pro člověka je nejmenší zlo ovoce a zelenina. Jenom je nutné to dělat postupně. Tělo ti začne dávat zpětnou vazbu. Původní jídlo ti časem přestane chutnat. Prostřednictvím ovoce, díky kyselině ovocné se ti vše čistí. Dělá ti antiparazitální službu. Ty si neumíš představit, kolik parazitů v těle žije. Člověk si myslí, že chce to a to, ale přitom to vyžadují jenom paraziti. Proto je tělo brutálně zaneseno. Proto jsou lidé nemocní. Proto vypadají, jak vypadají. Teď bude teplo, tak můžeš jet na koupaliště a když se tam podíváš, nenajdeš tam ani jednu hezkou postavu. Ani mužskou ani ženskou. Když přejdeš na ovoce, tvoje váha začne padat dolů. Pointa je v tom, že při přechodu na živou stravu je jedna důležitá podmínka: fitness, fitness, fitness. Protože vidíš, jak já vypadám. Mám vyrýsované tělo, ale nejsem bouchač. Zapamatujte si, že živé tělo potřebuje jenom živou stravu. Přesto vlak nejede.
Četl jsem, že když děláš fitness, potřebuješ hromadu bílkovin.
Pět let jsem byl fruktarián a nepolykal žádné bílkoviny, a přesto jsem měl vždy dost energie na jakoukoliv regulární fyzickou zátěž. Přečti si knihu Martin Bruncko „Život bez jídla“. Měl trenéra a už tři měsíce nejedl a podával skvělé výkony. Jeho trenér si myslel, že je to díky jeho dietě a trenérovi. A on už tři měsíce nic nežral. Přitom běhal těžké maratóny. Říkal: „Já to uběhnu a za dvě hodiny mohu běžet dál“. Ostatní potřebují tři až pět dní na regeneraci. A Petr Tichý je bývalý kick-boxer a nonstop cvičí a říká, že bude nejsilnější breatharián.
Takže váha jde dolů, pak se zastaví a při podmínce, že děláš fitness, jde zase nahoru. Ale už je stavební materiál ovoce.
Čím kromě stravy má člověk začít?
Studenou sprchou.
Já dělám střídavou.
Tomu se říká kontrastní sprcha. Ale když chceš zvyšovat laťku, tak lepší je jenom studená. Kdybys viděl, kolik já platím za vodu… (smích). Každý den chodím na jezero. A když přišel účet na vodu, sousedi říkají „Vlado, to nám by ani na kytky nestačilo“. Oni úplně čumí. Více než 9 let moje vlasy neznají šampón. Nepoužívám žádný šampon, mýdlo ani mycí prostředky. A v 64 letech nejsem plešatý ani nešedivím.
Vím, že pocházíš z Ukrajiny. Jak vnímáš tuto válku a jak vidíš budoucnost lidstva?
Nám v Doněcku rozbombardovali dva baráky, moje máma tam zahynula. Brácha tam ještě zůstal, ale nemůžeme ho odtam dostat, protože je o sedm let mladší na to, aby ho pustili. A už měl infarkt, operovali ho a byl v komatu. Protože říkal: „To si nedovedeš představit, brácha, co se děje, když vidíš smrt jako běžnou věc každý den.“
Ale já se tím směrem nedívám. Protože válka je všechno dohoda a business. Oni mají s lidmi své plány. Nevím, kdo má pravdu: jestli Rusové, Ukrajinci, Američani, NATO. Absolutně se v tom nevyznám. Můj táta je Rus a máma Ukrajinka. Tak mi řekni, proti komu mám být nevraživý? To je jedna věc. A druhá: mám v sobě tento kód: Stávám se tím, co v sobě otvírám. Zvyšuji vibrace své energetické struktury a vibrace svého těla. Starám se o svůj psychoemocionální stav.
A teď odpověď na tvou otázku: Vím jasně, že se ocitnu tam, kde jsou pro mě vhodné vibrace. Jak říkal Osho, „tady budou padat bomby a my budeme tančit, smát se a zpívat“. To znamená, ať se děje, co se děje, tak realita je, že se ocitnu tam, kde odpovídám svým vibracím. Něco se semele, a pokud je to tak určeno, tak mi na hlavu něco spadne. A když ne, tak bomby tady budou lítat a mně se to vůbec nedotkne. Já svou budoucnost dělám teď. Tím, že zvyšuji vibraci mysli, vědomí, těla, emocí a citů. Dělám ekologii své bytosti. A proto já nemám strach ze smrti, kdyby tady spadla bomba nebo raketa, tak jenom přijdu o tělo, ale život pokračuje dál.
V tomto směru pomáhám ostatním lidem, aby zvyšovali své vibrace duše a byli ve svém životě více uvědomělí, aby násilí co nejdříve skončilo.
Druhá část rozhovoru (především o meditaci a bezmyšlenkovém stavu) vyjde příště.
Pokud byste měli na pana doktora Savčenka otázky nebo se chtěli účastnit jeho individuálních tréninků, můžete ho kontaktovat na telefonním čísle: 777 885 052 nebo na jeho YouTube kanále Vladimíra Savčenka.
Jiří Hamerský