Mořské řasy – Mořská zelenina

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Mořské rostliny představují nové široké spektrum chutí pro naši potravu a tyto rostliny jsou tak univerzální, že jeden a tentýž druh lze používat téměř do všech jídel, které připravujeme. Od salátů přes polévky, pomazánky až po hlavní jídla. Neexistují žádná omezení pro způsoby, jakými lze mořské rostliny zakomponovat do denního jídelníčku. Mnohé recepty se dají najít i v různých makrobiotických kuchařkách.

Mořské řasy jsou skutečně mořskou zeleninou s vynikající kulinářskou kvalitou a zároveň jsou neuvěřitelně bohaté na minerály, vitamíny a proteiny. Ve skutečnosti ze všech přírodních potravin jsou to právě mořské řasy, které jsou nejbohatším zdrojem minerálů, zvláště jódu, vápníku, fosforu, sodíku a železa a navíc ještě zdrojem důležitých stopových prvků, které potřebujeme pro dobrý zdravotní stav našeho organismu.

Většina mořských řas je běžně dostupná v sušené formě. Zdánlivě se můžou zdát tyto suroviny poměrně drahé, ale musíme si uvědomit, že téměř 90 % vytěženého materiálu tvoří voda, která se později ztrácí sušením. Takže výsledkem je pouze malá část ze sklizené hmoty.

Hlavní druhy řas:

WAKAME: má jemnou chuť a atraktivní zelenou barvu. Tento druh má velmi křehkou vlákninu na bobtnání, a proto je vhodný do salátů.

HIJIKI (nebo HIZIKI): na první pohled vypadá tato řasa jako čajové lístky. Tato hmota obrovsky nabobtná po ponoření do vody, takže jedna hrst je většinou dostatečné množství pro čtyři osoby. Hijiki je vynikající opražené při vysoké teplotě.

KOMBU (nebo KONBU): je k dostání v mnoha variantách, od olivově zelených plátků přes pergamenově zbarvené bledé plátky z jemných nitek. Mořské rostliny mají schopnost změkčit tvrdé přísady jako například fazole a ostatní luštěniny a udělat je lépe stravitelnějšími.

NORI: jsou velmi oblíbené kvůli své rychlé přípravě, protože se prodávají jako zelené vločky, které se nemusí namáčet ani vařit. Stačí je přisypat ke konci vaření do jídla jako koření.

KARAGENSKÝ MECH: má lehkou mořskou příchuť, takže se hodí spíše k rybím či zeleninovým pokrmům.

AGAR – AGAR: k dostání jsou bílé i červené varianty. Má silnou želírovací schopnost, takže se z něj může dělat želé (například s ovocem).