Mochyně peruánská (Physalis peruviana)

Mochyně peruánská (Physalis peruviana) je jednoletá rostlina. Pochází, jak již název napovídá, z Peru (pěstuje se ale v dalších tropických a subtropických zemích). Jejím specifikem je, že kvete v noci. Patří do čeledi Solanaceae-lilkovité. Jedná se o keř, který může dorůst do výšky více než jednoho metru. Má zelené dlouze vejčité a chlupaté listy. Její květy jsou tmavě hnědé až žlutozlaté barvy. Květ má hnědý střed.

Mochyně peruánská je příbuzná mochyni obecné a mochyni židovské. Také je příbuzná rajčeti, ostatně plody mochyně peruánské jsou řazeny mezi zeleninu.

Plody mochyně peruánské

Plodem jsou bobule, veliké asi jako plody třešně. Mají příjemně kořenitou chuť připomínající jahody a voní po ananasu. Obsahují velké množství semínek. Po odstranění kalichu se plody konzumují jen tak syrové, ale přidávají se i o ovocných salátů, jako ozdoba k zákuskům nebo je jihoameričtí mlsalové namáčí do čokolády. Dá se z nich také připravit marmeláda či kompot. Mohou se i usušit.

Mochyně

V tradiční lidové medicíně v Jižní Americe se plody mochyně používají jako močopudný prostředek, doplněk celkové léčby u astmatu, zánětu jater nebo malárie. Nať, včetně kalichů rostliny, se používá do koupelí u nemocných s revmatismem.

Z přírodních látek obsahují zejména polyfenoly a karotenoidy. Oba dva druhy těchto přírodních látek patří k antioxidantům, které pomáhají chránit náš organismus před negativním vlivem škodlivých volných radikálů z okolního prostředí. Přisuzuje se jim i protizánětlivé působení. Dále obsahují velké množství vitamínu C a D, rovněž vitamín A, B, minerály a rutin.

Na závěr jeden recept na arabský salát s plody mochyně peruánské:

Nakrájejte 8 plodů mochyně na plátky, 6 rajčat na kostičky a 1 středně velkou cibuli nasekejte na jemno. Vše promíchejte s pepřem a solí (podle chuti), 1 utřeným stroužkem česneku, 1 bílým jogurtem a lžičkou nasekané máty. Salát nechejte dobře vychladit a podávejte s bílým chlebem.

Zpět nahoru