Mnoho živočišných potravin v jídelníčku a riziko cukrovky spolu úzce souvisejí

krevni cukr e1605702704309

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Běžně se ví, že riziko vzniku diabetu souvisí s nadváhou a také s nedostatkem pohybu. Velmi výrazně však souvisí i s množstvím živočišných potravin, které člověk konzumuje.

Množství masa, vajec a mléčných výrobků ve stravě přitom neovlivňuje jen riziko cukrovky, ale i její závažnost, když už pacient nemocný je, a také možnost jejího vyléčení. Pět zajímavých faktů:

  1. Oproti běžnému všežravci je u vegetariánů riziko cukrovky menší o 61 %, u veganů o 78 %. Vyplývá to ze studie, která byla v roce 2013 uveřejněna v USA a sledovala 89 000 lidí. Poměrně velký prospěch přinese i pouhé snížení konzumace masa – v této skupině se riziko cukrovky snížilo o 28 %.

  2. Omezení živočišných produktů dokáže ovlivnit i už existující diabetes. Budete-li například 20 diabetikům podávat téměř vegetariánskou stravu, za 16 dnů si polovina z nich nemusí aplikovat inzulín, a těm, kteří jej potřebují, stačí poloviční dávka – k takovým a podobným výsledkům dochází celá řada studií. Některé diabetologické společnosti ve světě proto už doporučují diabetikům vegetariánský nebo veganský jídelníček.

  3. Je zajímavé, že veganská strava má výrazný prospěch i u obézních lidí. Většina veganů sice nadváhou netrpí, ale pokud ano, při stejné hmotnosti mají obézní vegani poloviční riziko diabetu oproti obézním všežravcům. To samozřejmě neznamená, že nadváhu není třeba řešit, obezita je příčinou nebo vážnou zdravotní komplikací pro mnoho nemocí. 

  4. Riziko cukrovky také klesá, pokud konzumujeme větší množství vlákniny. Vegani a vegetariáni přirozené konzumují více luštěnin nebo zeleniny, tedy nejbohatších zdrojů vlákniny. Ale množství zkonzumované vlákniny má pravděpodobně význam samo o sobě. 

  5. Zároveň se zdá že luštěniny jsou v případě cukrovky prospěšné obecně, nejen kvůli vysokému obsahu vlákniny. Americká i kanadská diabetologická asociace obě doporučují konzumaci luštěnin jako prostředek pro optimalizaci kontroly diabetu. Jsou v tomto směru některé luštěniny lepší než jiné? Jedny z nejsilnějších důkazů prospěšnosti luštěnin pocházely ze studií, ve kterých vědci použili cizrnu. A pokud jde o fazole, pak fazole pinto a černé fazole zřejmě porazí fazoli červená ledvina.

Zdroj: www.countrylife.cz