Mlsejte zdravě, sezóna jahod ještě nekončí!

cm bananovy kolac

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Banánový koláč s jahodovým pyré

Jahody jsou velmi bohatým zdrojem vitamínu C a obsahují lehce stravitelnou vlákninu. Jejich konzumace má příznivý účinek na tvorbu testosteronu, podporují metabolismus, pomáhají při nachlazení a při léčbě srdečních chorob. Pro svou chuť byly dříve považovány za královské ovoce či za ovoce lásky.

Co budete potřebovat:

  • 3 zralé banány
  • 300 g jahod
  • 150 g másla (kousek na vymazání)
  • 2 vejce (ideálně od vašeho farmáře, babičky nebo sousedů)
  • 5 plných lžic třtinového cukru muscovado
  • 1 hrnek polohrubé kukuřičné mouky
  • 1 hrnek hladké špaldové mouky
  • jedlá soda půl lžičky a půl sáčku kypřícího prášku do pečiva BIO AMYLON
  • špetka soli
  • pravá vanilka, další varianta chuti skořice, kůra z bio citrónu nebo pomerančový olej od firmy Just
  • kulinářská specialita z mandlí (značka Bio Ecomil) – možno nahradit klasickou smetanou, či bílým jogurtem dle chuti
  • javorový sirup

Upečte si chutný banánový koláč, kde je díky banánům použito menší množství mouky. Rozhodně vyzkoušejte mouku kukuřičnou. Koláč se dá upéct i bezlepkový bez využití špaldové mouky. Doporučený cukr muscovado má vysoký poměr melasy a mění konečnou chuť koláče do karamelova, je bohatý na minerály.

Užijte si sezónních jahod a zkuste variantu pyré bez laktózy. Velmi doporučuji vyzkoušet chutnou a výživově hodnotnou kulinářskou specialitu z mandlí, chuť je jemná a lahodná právě v kombinaci s jahodami, ale nejen s nimi. Je skvělou alternativou kravské a sójové smetany. Můžete ji přidat do omáček, polévek, těstovin či zeleniny, do moučníků nebo čaje. Neobsahuje laktózu, lepek, cholesterol a sóju.

Příprava koláče na menší pečící nádobu:

Vymažte pečící nádobu máslem. Rozmixujte ideálně elektrickou metlou třtinový cukr s celými vejci (pokud máte alergii na vejce, můžete nahradit 1 práškem vanilkového pudinku), přidejte změklé máslo, nenahrazujte olejem ani jinou alternativou, není to ono. Mixování trvá déle, než u klasického cukru a konečná podoba nikdy nemá stejnou konzistenci, jak jste zvyklí u konzistence řepného cukru, vejce a másla.

V míse rozmačkejte na jemno banány, přidejte mouky, kypřidla (jedlou sodu je dobré rozpustit v kapce mléka a alternativně kombinovat s bio Amylonem nebo vinným kamenem), sůl, vanilku (nebo další variace vůní a chutí, které doporučuji obměňovat). Pokud je těsto příliš husté, přidejte mléko (kravské či jiné alternativy). Dejte do pečící misky a pečte. Zpočátku na vyšší teplotu, pak snižte a dopečte.

Koláč by měl být vyšší, je možné ho rozkrojit a promazat či doplnit ovocným pyré.

Příprava pyré:

Rozmačkejte jahody, doslaďte javorovým sirupem a zalijte smetanou (stačí polovina 200 g balení). Ozdobte lístkem máty a jahodou.

Přeji vám příjemné pochutnání na sladké zdravé variantě letního moučníku.