Mladá pšenice

Mladá pšenice patří mezi tzv. zelené potraviny, které jsou pro náš organismus prospěšné svým obsahem velkého množství důležitých přírodních látek. Jedná o nedozrálou pšenici setou, latinsky Tritticum aestivum.

Botanicky je pšenice druhem trávy, která může dorůstat až do 150 cm výšky. Patří k nejstarším pěstovaným obilovinám a je rozšířena po celém světě.

Mladou pšenicí se zde rozumí mladá pšeničná obilná tráva, z níž se získává čerstvá šťáva. Ta se dále za nízkých teplot suší, aby se z ní získal prášek, z kterého si pak smícháním s vodou připravíme jako nápoj. Pokud se podíváme na to, jaké přírodní látky obsahuje, najdeme jich opravdu velmi mnoho.

Látky obsažené v mladé pšenici

Z vitamínů obsahuje biotin (někdy označovaný jako vitamín B7), vitamín B1 (thiamin), vitamín B2 (riboflavin), vitamín B3 (niacin), vitamín B6 (pyridoxin), vitamín B12 (cyanocobalamin), vitamín C, vitamín E a vitamín K.

Obsahuje také rostlinná barviva, z kterých můžeme zmínit beta karoten (provitamín A), lutein, zeaxanthin nebo lykopen. Jsou také souhrnně označované jako karotenoidy. Jedná se o fotosyntetická barviva, která zodpovídají za barevnost ovoce a zeleniny. Jsou rovněž řazeny mezi antioxidanty přírodního původu.

Z minerálů mladá pšenice obsahuje draslík, fosfor, hořčík, jod, kobalt, mangan, měď, selen, sodík, vápník, zinek, železo. Z aminokyselin můžeme jmenovat alanin, arginin, cystein, fenylanin, glycin, histidin, isolecin, kyselina aspartamová, kyselina glutamová, leucin, lysin, methionin, prolin, threonin, tryptofan, tyrosin, valin. Dále obsahuje enzymy (amyláza, kataláza, lipáza, proteáza), chlorofyl nebo cholin.

Mladá pšenice má celkově alkalizační účinek. Neutralizuje kyselé látky v organismu, u kterých se předpokládá negativní vliv na homeostázu v organismu. Homeostáza je udržování stálosti vnitřního prostředí organismu (např. stálá teplota, pH, koncentrace iontů apod.) a proto je nezbytná pro normální fungování našeho těla.

Celkově je mladá pšenice vhodným doplňkem stravy u řady nemocí, z kterých je možné uvést poruchy spánku, chudokrevnost, onemocnění jater, obezita, poruchy trávení a projevy stárnutí.

Pozor si pro jistotu musí dát pacienti s celiakií, alergií a nesnášenlivostí lepku, ti by měli být velmi obezřetní při konzumaci mladé pšenice a podobných produktů. Prášek z vylisované šťávy z mladých listů pšenice (nebo ječmene) neobsahuje lepek. Zda je daný výrobek bez lepku (gluten free) je vždy uvedeno na etiketě výrobku.

Na závěr je dobré uvést, že mladá pšenice má podobné složení jako mladý ječmen. Nicméně, nápoje z nich připravené jsou chuťově odlišné. Určitý rozdíl je i v celkovém působení, mladá pšenice více stimuluje metabolismus, proto se i více hodí k dietním opatřením a plánům k hubnutí. Má vyšší energetickou hodnotu a je tedy vhodná k užívání při chronických únavách a depresivních stavech.

Zpět nahoru