Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví
Zdravá výživa


Ryze ženská přitažlivost

Medová kuchařka – Dobrůtky z medu jsou nejen chutné a voňavé, ale i zdravé

24.03.2016
Medová kuchařka

Je známo, že med chutná vždy trochu jinak, i když pochází od jednoho včelaře a jde o stejný druh. Záleží totiž na teplotě a povětrnostních podmínkách, v nichž vznikal. Proto podobně jako u vína dokážou i včelaři u medu určit kvalitu jednotlivých ročníků. Med se cení hlavně pro vysoký obsah lehce stravitelných sacharidů, sacharózy, fruktózy a glukózy, jež fungují jako rychlý dodavatel energie. Věděli to už ve starém Řecku, kde bojovníci vyčerpaní po bitvě pili horké víno s medem, aby co nejdřív obnovili svoje síly.

Med je potravina s velkým množstvím léčebných látek. Působí protizánětlivě, má příznivý vliv na srdce, lépe se po něm usíná, ulehčí také odkašlávání. V medu obsažené antioxidanty zlepší imunitu našeho organismu a zvýší v tlustém střevě také účinnost probiotické kultury, čímž podpoří trávení. Léčebné účinky ještě umocní mateří kašička a propolis.

 

Další výhoda medu spočívá v nižší energetické zátěži těla než například u řepného cukru. Jen pro srovnání – 100 g cukru má 1604 kJ (med 1260 kJ) a 99,5 g sacharidů (med 78 g). Lahodný produkt navíc neobsahuje žádný tuk ani cholesterol.

 

„Med se hodí pro mladé i staré, do jídelníčku jej mohou zařadit také lidé s dietou. Jen diabetici musí hlídat množství v kontextu s příjmem dalších sacharidů. Med je bohatý rovněž na minerální látky, hlavně na vápník a hořčík, třebaže se jejich podíl liší podle druhu,“ dodává nutriční terapeutka Věra Stejskalová.

 

Jak poznat falšovaný med

Kvalitní med je produkt čistě přírodní. Na pultech se ale objevuje i tzv. pekařský. Je zdravotně nezávadný, od pravého se však liší třeba vyšším obsahem vody, nebo jde o starší sklizeň. Pekařský med není určen k přímé spotřebě, ale jen na vaření a pečení. Falšovaný produkt se na první pohled nepozná, prokáže to jen laboratorní analýza.

 

U pravého medu se může stát vodítkem, že při rychlém obrácení nádoby víčkem dolů v něm vzduchová bublina stoupá jen pomalu. Zamíři-li ale rychle vzhůru, obsahuje příliš vody nebo jej naředili (třeba škrobem). Jistý bývá produkt od včelaře a také výrobky se značkou Český med.

 

Ukázka z knihy Medová kuchařka.


Související články:
Včelí produkty a imunita
Včelí vosk
Propolis


24.03.2016
autor: Jaroslav Vašák
další články v rubrice: Výživa


 
Priessnitzův obklad
Správně dávkovaný chlad může snížit nemocnost o více jak 90 % (rozhovor s Liborem Mattušem)
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Nejčastější příčiny bolestí na hrudníku
Hemoroidy - léčba, která zabírá
Jak vyčistit ucpané cévy?
Zdravé nepečené vánoční cukroví
Hemofilové nákazy
Proč je dobré vystavovat se nepohodlí a diskomfortu
Zdravé vánoční cukroví
Warfarin - co vám u lékaře neřeknou
Štítná žláza – jak se přestat „léčit“ a raději se svépomocně uzdravovat - 1. část
Červený čaj neboli Pu-Erh
Serotonin - osm přirozených způsobů, jak posílit jeho produkci a tím i dobrou náladu
Přetrhejte mentální vazby s nemocí. A uzdravte se…
(c) 2004-2019 www.celostnimedicina.cz
O násRSS