Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Joalis


Medová kuchařka – Dobrůtky z medu jsou nejen chutné a voňavé, ale i zdravé

24.03.2016
Medová kuchařka

Je známo, že med chutná vždy trochu jinak, i když pochází od jednoho včelaře a jde o stejný druh. Záleží totiž na teplotě a povětrnostních podmínkách, v nichž vznikal. Proto podobně jako u vína dokážou i včelaři u medu určit kvalitu jednotlivých ročníků. Med se cení hlavně pro vysoký obsah lehce stravitelných sacharidů, sacharózy, fruktózy a glukózy, jež fungují jako rychlý dodavatel energie. Věděli to už ve starém Řecku, kde bojovníci vyčerpaní po bitvě pili horké víno s medem, aby co nejdřív obnovili svoje síly.

Med je potravina s velkým množstvím léčebných látek. Působí protizánětlivě, má příznivý vliv na srdce, lépe se po něm usíná, ulehčí také odkašlávání. V medu obsažené antioxidanty zlepší imunitu našeho organismu a zvýší v tlustém střevě také účinnost probiotické kultury, čímž podpoří trávení. Léčebné účinky ještě umocní mateří kašička a propolis.

 

Další výhoda medu spočívá v nižší energetické zátěži těla než například u řepného cukru. Jen pro srovnání – 100 g cukru má 1604 kJ (med 1260 kJ) a 99,5 g sacharidů (med 78 g). Lahodný produkt navíc neobsahuje žádný tuk ani cholesterol.

 

„Med se hodí pro mladé i staré, do jídelníčku jej mohou zařadit také lidé s dietou. Jen diabetici musí hlídat množství v kontextu s příjmem dalších sacharidů. Med je bohatý rovněž na minerální látky, hlavně na vápník a hořčík, třebaže se jejich podíl liší podle druhu,“ dodává nutriční terapeutka Věra Stejskalová.

 

Jak poznat falšovaný med

Kvalitní med je produkt čistě přírodní. Na pultech se ale objevuje i tzv. pekařský. Je zdravotně nezávadný, od pravého se však liší třeba vyšším obsahem vody, nebo jde o starší sklizeň. Pekařský med není určen k přímé spotřebě, ale jen na vaření a pečení. Falšovaný produkt se na první pohled nepozná, prokáže to jen laboratorní analýza.

 

U pravého medu se může stát vodítkem, že při rychlém obrácení nádoby víčkem dolů v něm vzduchová bublina stoupá jen pomalu. Zamíři-li ale rychle vzhůru, obsahuje příliš vody nebo jej naředili (třeba škrobem). Jistý bývá produkt od včelaře a také výrobky se značkou Český med.

 

Ukázka z knihy Medová kuchařka.


Související články:
Včelí produkty a imunita
Včelí vosk
Propolis


24.03.2016
autor: Jaroslav Vašák
další články v rubrice: Výživa


 
Zapomenutý objev německého držitele Nobelovy ceny
Stravování žen po čtyřicítce
Mocná dvojice minerálů
Nejčastější příčiny bolestí na hrudníku
Vladimír Kafka: „Nemoc je dluh lásky na sobě. Vlažnost nás pomalu zabíjí.“ – 1. část rozhovoru
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Priessnitzův obklad
Hemeroidy - léčba, která zabírá
Vladimír Kafka: „Základem vyléčení je vytvořit si jasný obraz toho, kým chci být. Nemoc je reakce.“ – 2. část rozhovoru
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
(c) 2004-2017 www.celostnimedicina.cz
O násRSS