Máta klasnatá (Mentha spicata)

peppermint 2496225 960 720 e1564724373738

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Máta klasnatá (Mentha spicata) je méně známou příbuznou velmi známé a oblíbené máty peprné (Mentha piperita).  Patří do čeledi hluchavkovité (Lamiacea). Je to jeden z vytrvalých druhů máty. Vyrůstá v mírném pásu po téměř celé Evropě, ale můžeme se s ním setkat i v Asii, Africe, Severní i Jižní Americe i v Austrálii včetně Nového Zélandu.

Je to statná léčivá rostlina charakteristická vysokým obsahem silic. Můžeme ji najít na naplaveninách v okolí řek, rybníků či tůní, protože vyžaduje vlhkou, hlubokou, hlinitou, slabě kyselou až mírně zásaditou půdu.

Dorůstá výšky až jednoho metru. Má vystoupavou a v horní části čtverhrannou lodyhu. Lodyha je porostlá hustými, dolů zahnutými chlupy. Má drobné, světle růžové květy.

Jako rostlinná droga se z ní používají listy (Herba menthae spicata). Hlavní obsahové látky jsou silice. Silice (éterické neboli esenciální oleje, olea aetherea) jsou těkavé, ve vodě nerozpustné, olejovité látky nebo směsi látek, často jsou vonné a mají palčivou chuť. Nejvýznamnější z obsažených silic je kromě mentholu karvon, který se kromě máty vyskytuje také v kmínu. Tyto silice jí dávají typickou mentolovou chuť a vůni. Z usušených lístků se připravuje nálev, který se pije.

Používá se zejména na žaludeční potíže – nadýmání, špatné trávení, mírně uvolňuje žaludeční křeče a zlepšuje vylučování žluče. Odvar z máty klasnaté se používá k výplachům při bolestech zubů a dásní. Také je ho možné přidat do koupelí jako doplněk celkové léčby revmatismu a některých kožních nemocí. Samotná mentolová silice se někdy dává do mastí, krémů či gelů, protože vyvolává pocit chladu, znecitlivuje, mírní pocity svědění, bolestivost a podráždění. Proto je například součástí tekutého pudru s mentolem.

Lístky máty klasnaté se ale dají použít i v kuchyni jako koření, zejména k pokrmům z jehněčího masa, zeleniny, do omáček. V potravinářství se dává do bonbónů, žvýkaček a různých druhů nápojů.

Jako zajímavost je možné na závěr uvést, že latinské jméno Mentha je dle řecké mytologie odvozeno od jména bájné nymfy Minthe, která byla proměněna do podoby vonící rostliny – máty.