Masticha – pryskyřice pro ochranu žaludku

Masticha patří k atypickým přírodním drogám – jedná se o pryskyřici z keře řečíku lentišku (Pistacia lentiscus). Tento keř roste na jediném místě na světě, na nevelkém území na jihu řeckého ostrova Chios.

Byla jako jedna z prvních uznána a zapsána ES již v roce 2007 mezi zaručeně tradiční speciality. Její získávání, výroba a distribuce je chráněná.

Už ve starověku si získala oblibu – žvýkala se pro vonný dech a bělící účinky na zuby.

Mastichu si velmi oblíbili Turci, kteří dlouhou dobu ostrov ovládali – turecký název ostrova Chios zní Sakız Adası, a znamená “ostrov lepidla”. Cena mastichy se rovnala ceně zlata a kdo ji ukradl, byl na příkaz sultána popraven.

Jak již bylo zmíněno, od dávných dob se masticha žvýkala. Pomáhá při udržování pH v ústní dutině – působí proti kazivosti zubů a redukuje zubní plak. Je to dáno tím, že zamezuje bakteriálnímu bujení v dutině ústní, které způsobuje peridentální onemocnění. A samozřejmě – pomáhá proti zápachu z úst.

Užitečná je i při výskytu žaludečních vředů způsobených bakterií Helicobacter pylori. Pomáhá redukcí (snížením množství), těchto bakterií, které mohou způsobovat také záněty žaludeční sliznice – gastritidu. Rovněž se v tradičním léčitelství používala všeobecně při trávicích potížích a bolestech žaludku.

Další oblast, kde se masticha osvědčila, je ošetřování různých kožních nemocí a poranění.

Používá se při přípravě mastí na ekzémy, popáleniny nebo omrzliny, protože podporuje regeneraci pokožky a tvorbu kolagenu. Některé zdroje ji přisuzují i působení plísňovým kožním infekcím.

V léčitelství se dále masticha podávala při vysokém krevním tlaku a na snižování hladiny cholesterolu v krvi.

V průmyslu našla masticha rovněž široké uplatnění – připravují se z ní žvýkačky, olej, voda, likéry nebo zubní pasty. V přírodní kosmetice se z ní vyrábí řada přípravků. Například tradiční řecké mýdlo s mastichou a olivovým olejem zklidňuje a zvláčňuje pokožku. Mýdlo lze použít i pro mytí vlasů.

K dispozici je také na trhu zubní pasta s mastichou, která šetrně pečuje o citlivé zuby a dásně a působí preventivně proti vytváření zubního plaku a zubního kazu.

Můžeme ji najít v deodorantu nebo šamponu.

Ve středomořské kuchyni slouží k ochucení pokrmů z masa, mořských plodů, ale také jako přísada do koláčů nebo cukrovinek.

V přírodních přípravcích ji můžeme užívat různým způsobem – žvýkat, polykat ve formě kapslí, přidávat do pokrmů nebo ji vypít rozmíchanou ve sklenici vody.

Zpět nahoru

NOVÉ ČLÁNKY KAŽDÝ TÝDEN ZDARMA NA VÁŠ E-MAIL?

Přihlaste se zdarma k odběru novinek z webu Celostnimedicina.cz a už Vám neunikne ani jedna zajímavost ze světa celostní a alternativní medicíny.