Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Super česnek

Masticha (mastiha)

29.04.2017
Masticha

Masticha patří k atypické přírodní droze - jedná se o pryskyřici z keře řečíku lentišku (Pistacia lentiscus). Tento keř roste na jediném místě na světě, na nevelkém území na jihu řeckého ostrova Chios.

Masticha

Masticha byla známá a hojně využívaná již ve starověku - žvýkala se pro vonný dech a pro své bělící účinky na zuby. Velmi si ji oblíbili Turci, kteří dlouhou dobu ostrov ovládali - turecký název ostrova Chios zní Sakız Adası, a znamená "ostrov lepidla". Cena mastichy se rovnala ceně zlata a kdo ji ukradl, byl na příkaz sultána popraven.

 

Jak již bylo zmíněno, od dávných dob se masticha žvýkala. Pomáhá při udržování pH v ústní dutině - působí proti kazivosti zubů a redukuje zubní plak. Je to dáno tím, že zamezuje bakteriálnímu bujení v dutině ústní, které způsobuje peridentální onemocnění. A samozřejmě - pomáhá proti zápachu z úst.

 

Užitečná je i při výskytu žaludečních vředů způsobených baktérií Helicobacter pylori. Pomáhá redukci (snížením množství) těchto baktérií, které mohou způsobovat také záněty žaludeční sliznice - gastritidu. Rovněž se v tradičním léčitelství používala všeobecně při trávicích potížích a bolestech žaludku.

 

Další oblast, kde se masticha osvědčila, je ošetřování různých kožních nemocí a poranění. Používá se při přípravě mastí na ekzémy, popáleniny nebo omrzliny, protože podporuje regeneraci pokožky a tvorbu kolagenu. Některé zdroje ji přisuzují i působení plísňovým kožním infekcím.

 

V léčitelství se dále masticha podávala při vysokém krevním tlaku a na snižování hladiny cholesterolu v krvi.

 

V potravinářství našla masticha rovněž široké uplatnění - připravují se z ní žvýkačky, olej, voda, likéry, mýdla nebo zubní pasty. Ve středomořské kuchyni slouží k dochucení pokrmů z masa, mořských plodů, ale také jako přísada do koláčů nebo cukrovinek.

 

V přírodních přípravcích ji můžeme užívat různým způsobem - žvýkat, polykat ve formě kapslí, přidávat do pokrmů nebo ji vypít rozmíchanou ve sklenici vody.

 

Mastichu naleznete v naší nabídce.


Související články:
Masticha - léčivá pryskyřice ke žvýkání


29.04.2017
autor: PharmDr.Tomáš Arndt
další články v rubrice: Bylinky


 
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Priessnitzův obklad
Mozkové vlny: Která hladina vědomí je pro zdraví nejlepší?
Hemoroidy - léčba, která zabírá
Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení
5 tipů pro každodenní detoxikaci
Nízký krevní tlak
Hroznové víno – zásobárna přírodních látek
Očista tlustého střeva pomocí přírodních látek
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou

330,- Kč

35,- Kč

230,- Kč
(c) 2004-2017 www.celostnimedicina.cz
O násRSS