Maqui – přeborník ORAC

cm maqui

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Které ovoce má dost vysoké hodnoty ORAC pro dnešního spotřebitele a které nejvyšší? Co je to vlastně ORAC?

ORAC je zkratka anglických slov „oxygen radical absorbance capacity„.

ORAC = SCHOPNOST ANTIOXIDANTŮ POHLCOVAT VOLNÉ RADIKÁLY.

Ovoce maqui poslouží víc.

Předveďme si skupinu s nejvyšším ORAC:

maqui 945
acai 300
goji 300
mangostana 225
granátové jablko 105
borůvky 61
ostružiny 45
jahody 27
maliny 21
červené hrozny 14

Z tabulky vidíme, že ze známého českého ovoce dominují borůvky s hodnotou ORAC 61, z cizokrajného donedávna dominovaly goji a acai s hodnotou 300, ale již je známo ovoce maqui s hodnotou ORAC 945. Znamená to, že je třikrát aktivnější ve schopnosti pohltit zavčas škodlivé volné radikály, které pronikají z životního prostředí do lidského těla a poškozují jeho buňky. Pod pojmem volný radikál rozumějme atom kyslíku, jemuž chybí jeden elektron. Ten chybějící se snaží získat – vyrazit z atomu jiného a tak to běží dále, jako řetězová reakce, tím je ovšem poškozováno tělo buňky, následně trpící újmu…

A potom vstoupí do našeho trávicího traktu takový přeborník ORAC, jakým je maqui, a s rychlostí jemu vlastní roznáší v těle volné radikály svými antioxidanty.

Neutrpí další atomy – buňky – vrstvy buněk orgánu – orgán – systémy orgánů – člověk jako celek…

Nezačne si stěžovat na nepohodu, nedostatek síly fyzické nebo psychické, udrží si dobrou náladu. A to všechno má velký význam.

Bobule z Chile

V Patagonii rostoucí zelený stromek aristotelia chilensis dosahuje výšky 4 až 5 metrů, má měkkou kůru a tmavě fialové bobule velikosti 4 – 6 mm v průměru.

Názvy ovoce jsou: chilský wineberry, maqui, maquei, queldrón, ach, koelon, clon.

Obsah

Ovoce maqui obsahuje antokyany (neutralizují volné kyslíkové radikály), flavonoidy (zvyšují využitelnost vitaminů v těle), vlákninu, bílkoviny, minerály (vápník, železo), nenasycené mastné kyseliny (omega 3, 6, 9), vitaminy (hlavně skupiny B a C).

Vlastnosti maqui

  • silný antioxidant
  • hit v oblasti prostředků na hubnutí – tlumí hlad, zrychluje látkovou výměnu a čištění těla, detoxikuje, zefektivňuje práci těla
  • výsledky se dostavují brzy, je však třeba konzumaci maqui nastavit dlouhodobě hlavní význam
  • pomáhat lidem zvládat boj s civilizačními chorobami
  • výkonný detoxikant
  • výrazná posila imunity
  • zdravotní vliv na pleť – v boji proti plísním a ekzémům
  • zpomaluje stárnutí
  • snižuje riziko vzniku rakoviny
  • má antibakteriální aktivitu
  • má mírně antibiotický vliv, proti plísním, kožním problémům, zánětům
  • snižuje nebezpečí vzniku cukrovky
  • je stimulantem, podporuje vyšší fyzickou a psychickou výkonnost, přitom neobsahuje látky působící na CNS
  • zlepšuje náladu
  • posiluje kosti a klouby
  • čistí a chrání pokožku před škodlivými složkami slunečního záření

Forma produktu

Bobule jsou hned po sklizni lyofilizovany, tj. podrobeny sušení mrazem. Poté jsou rozemlety na prášek.

Tradiční užití

1 kávová lžička prášku, tj. cca 3g, se rozpustí ve vodě nebo v džusu a vypije 3x denně 1/2 hodiny před jídlem.