Mango (Mangifera)

V současnosti vzrůstá obliba neobvyklých druhů ovoce z dalekých krajin. Jedno z nejoblíbenějších je i mango. Mango patří mezi tropické ovoce, je to vlastně i plod mangovníku. Patří do rodu Mangifera a pod jednotným názvem mango se skrývá celá řada druhů. Pochází pravděpodobně původně z jižní a jihovýchodní Asie.

Z důležitých látek obsahuje vitamíny A, E a C, vitamíny skupiny B, beta karoten, draslík, mangan, měď, zinek, vlákninu a další.

Jak pomáhá konzumace manga našemu zdraví?

Když se podíváme na obsažené látky, tak vitamín E společně s vitamínem C a dokonce i vitamínem A slouží jako významný antioxidant, čímž chrání naše buňky před oxidačním stresem a škodlivými volnými kyslíkovými radikály.

Dále obsahuje, jak již bylo řečeno, významné množství vitamínů B. Obsažený vitamín B6 hraje důležitou roli v metabolismu bílkovin a cukrů. Jeho nedostatek se projeví zvýšenou nervosvalovou dráždivostí a záněty sliznic. V dužině manga je obsažen niacin (vitamín B3), který posiluje nervy a zlepšuje spánek. Je tam také obsažena kyselina pantotenová (vitamín B5) zlepšující kvalitu kůže, vlasů i nehtů.

Z obsažených minerálních látek je mangan důležitý pro tvorbu kožního a vlasového pigmentu a optimální funkci štítné žlázy. Zinek je důležitý pro správnou funkci žláz s vnější sekrecí, stavbě vazivové tkáně a pro dobrý stav kůže, vlasů a nehtů. Hořčík působí preventivně proti křečím ve svalech a je důležitý pro optimální fungování srdeční ho svalu. Draslík hraje důležitou roli při vylučování vody a tuků.

Na závěr praktické rady pro nákup manga – zralé mango nesmí být ani příliš měkké, ani příliš pevné. Poznáme to tak, že se plod poddá tlaku prstů. Mango jíme čerstvé a vychlazené (při pokojové teplotě má nepříjemnou chuť po pryskyřici či terpentýnu). Je třeba upozornit, že může působit mírně projímavě.

 

Zpět nahoru