Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví
Zdravá výživa


Ryze ženská přitažlivost

Mango (Mangifera)

11.07.2015
Mango

V současnosti vzrůstá obliba neobvyklých druhů ovoce z dalekých krajin. Jedno z nejoblíbenějších je i mango. Mango patří mezi tropické ovoce, je to vlastně i plod mangovníku. Patří do rodu Mangifera a pod jednotným názvem mango se skrývá celá řada druhů. Pochází pravděpodobně původně z jižní a jihovýchodní Asie.

Z důležitých látek obsahuje vitamíny A, E a C, vitamíny skupiny B, beta karoten, draslík, mangan, měď, zinek, vlákninu a další.

 

Jak pomáhá konzumace manga našemu zdraví?

Když se podíváme na obsažené látky, tak vitamín E společně s vitamínem C a dokonce i vitamínem A slouží jako významný antioxidant, čímž chrání naše buňky před oxidačním stresem a škodlivými volnými kyslíkovými radikály.

 

Dále obsahuje, jak již bylo řečeno, významné množství vitamínů B. Obsažený vitamín B6 hraje důležitou roli v metabolismu bílkovin a cukrů. Jeho nedostatek se projeví zvýšenou nervosvalovou dráždivostí a záněty sliznic. V dužině manga je obsažen niacin (vitamín B3), který posiluje nervy a zlepšuje spánek. Je tam také obsažena kyselina pantotenová (vitamín B5) zlepšující kvalitu kůže, vlasů i nehtů.

 

Z obsažených minerálních látek je mangan důležitý pro tvorbu kožního a vlasového pigmentu a optimální funkci štítné žlázy. Zinek je důležitý pro správnou funkci žláz s vnější sekrecí, stavbě vazivové tkáně a pro dobrý stav kůže, vlasů a nehtů. Hořčík působí preventivně proti křečím ve svalech a je důležitý pro optimální fungování srdeční ho svalu. Draslík hraje důležitou roli při vylučování vody a tuků.

 

Na závěr praktické rady pro nákup manga - zralé mango nesmí být ani příliš měkké, ani příliš pevné. Poznáme to tak, že se plod poddá tlaku prstů. Mango jíme čerstvé a vychlazené (při pokojové teplotě má nepříjemnou chuť po pryskyřici či terpentýnu). Je třeba upozornit, že může působit mírně projímavě.

 

Celková nabídka přípravků obsahující výtažek z manga.


Související články:
Jak a kdy přijímat ovoce
Ananas
Grapefruity
Papája obecná (Carica papaya)


11.07.2015
autor: PharmDr.Tomáš Arndt
další články v rubrice: Výživa


 
Priessnitzův obklad
Správně dávkovaný chlad může snížit nemocnost o více jak 90 % (rozhovor s Liborem Mattušem)
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Nejčastější příčiny bolestí na hrudníku
Hemoroidy - léčba, která zabírá
Jak vyčistit ucpané cévy?
Zdravé nepečené vánoční cukroví
Hemofilové nákazy
Proč je dobré vystavovat se nepohodlí a diskomfortu
Zdravé vánoční cukroví
Warfarin - co vám u lékaře neřeknou
Štítná žláza – jak se přestat „léčit“ a raději se svépomocně uzdravovat - 1. část
Červený čaj neboli Pu-Erh
Serotonin - osm přirozených způsobů, jak posílit jeho produkci a tím i dobrou náladu
Přetrhejte mentální vazby s nemocí. A uzdravte se…
(c) 2004-2019 www.celostnimedicina.cz
O násRSS