Makadamové ořechy

makadamove orechy e1627895180850

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Makadamové ořechy patří k méně známým členům velké rodiny ořechů a oříšků, ale přesto bychom jim měli určitě věnovat pozornost. Na první pohled vypadají jako trochu větší lískové ořechy. Někdo je také přirovnává ke kaštanům. Ovšem pozor, ze všech druhů makadamových ořechů jsou jenom dva jedlé, Macadamia integrifolia nebo Macadamia tetraphylla. Mají krémovou barvu a jemnou, sladkou chuť. Makadamové ořechy se pěstují a sklízejí v tropickém podnebí Indonésie, Austrálie, Keni, Novéhoho Zélandu, Brazílie a jižní Afriky.

Známější jsou ořechy z makadámie celolisté (též někdy trojlisté, latinsky Macadamia integrifolia). Je to stálezelený strom, který může dorůst až do výšky deseti metrů.

Ořechy se s  oblibou používají také v přírodní kosmetice, protože olej z nich je netoxický, hypoalergení a má silně změkčující účinky na pokožku a sliznici. Důležité ale také je, že mají sami o sobě UV faktor v hodnotě 3 až 4.

Z obsažených látek je třeba zmínit vitamíny A, E a vitamíny ze skupiny B. Z minerálů je obsažený, mimo jiné, zinek, mangan nebo selen.

Vitamin A je důležitý pro naše oči. Pomáhá nám při vidění za šera a správně rozeznává barvy. Dále pozitivně působí na sliznice, rovněž podporuje růst, vývoj, kvalitu a funkčnost kostí a hraje roli i při krvetvorbě. Kladně ovlivňuje spermie a vajíčka, je potřebný pro správný vývoj plodu. V přírodní kosmetice přispívá k regeneraci pokožky a zlepšení stavu vlasů. Také zmírňuje proces stárnutí a redukuje jemné vrásky.

Vitamin E je vlastně souhrnný název pro skupinu látek označovaných souhrnně jako tokoferoly. Vědci zatím zkoumají možnosti, zda vitamin E může pomáhat při boji proti nemocem jako jsou rakovina či ateroskleróza a které souvisejí s působením volných radikálů. U aterosklerózy může pomáhat jejímu předcházení (zesílení stěn arterií vzhledem k nánosům tuků a minerálů). Dále rovněž posiluje imunitní systém. Nedostatkem vitamínu E může dojít k anémii (snížení množství hemoglobinu v krvi), poruchám metabolismu nervů a svalů a poruchám kapilární permeability (propustnost). Vitamín E patří mezi antioxidanty, které přispívají k ochraně našeho organismu před negativním vlivem škodlivých volných radikálů z okolního prostředí. V kosmetických přípravcích posiluje a vyživuje vlasy a nehty, urychluje a omlazuje pokožku a má protizánětlivé působení.

Zinek má důležitou úlohu v aktivitách více než stovky enzymů. Je nezbytný pro tvorbu bílkovin a nukleových kyselin. Účastní se tvorby inzulinu. Je důležitý pro normální růst, vývoj reprodukčních orgánů, normální funkci prostaty a hojení ran a popálenin. Nedostatek zinku vede ke snížení chuti k jídlu a poruše vnímání chuti.

Mangan patří mezi stopové prvky obsažené v našem organizmu a jeho pravidelný přísun v potravě je důležitý z několika důvodů. Mangan je minerál, který je zároveň pro tělo nezbytný i potenciálně toxický. V organismu hraje významnou roli v řadě fyziologických pochodů, kterých se účastní buď jako součást enzymů (např. v antioxidačních dějích) nebo jejich aktivátor (např. enzymů podílejících se na metabolismu cukrů, aminokyselin a cholesterolu). Podporuje normální vývoj chrupavky a kostí (je přidáván do přípravků upravujících bolesti kloubů) a proces hojení.

Selen zejména patří mezi antioxidanty, které působí proti volným radikálům z okolního prostředí. Jeho nedostatek může způsobit kardiovaskulární problémy, zejména negativně může ovlivnit riziko vzniku infarktu myokardu a cévních onemocnění. Dále nízké množství selenu v organismu zvyšuje náchylnost k srdečním a plicním chorobám, ke vzniku nádorových buněk (je to antioxidant) a způsobuje rychlejší stárnutí pokožky a předčasnou tvorbu vrásek. Selen je doporučeno užívat současně s vitamínem E, protože v této kombinaci navzájem potencují své působení. Společně zvyšují elasticitu buněčných tkání.

Makadamové ořechy obsahují větší množství tuku (některé zdroje uvádějí až 77%). Ovšem jedná se v naprosté většině o nenasycené mastné kyseliny. Tím, že jsou bohaté na mononenasycené tuky, mohou pomoci snížit hladinu cholesterolu a snížit obsah triglyceridů v krvi (tuky, které jsou příčinou kardiovaskulárních onemocnění).