Mačkáte čajové sáčky? Co se z nich uvolňuje?

chemie v cajovych saccich

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Jen si to představte – připravujete si svůj oblíbený bylinkový čaj. Sáhnete po voňavém sáčku, zalijete ho horkou vodou a s pocitem, že pro sebe děláte něco skvělého, si dopřáváte relaxační chvilku pro sebe. Po chvíli sáček vyndáte a důkladně ho vymačkáte, aby ani kapka nepřišla nazmar (a nepokapali jste celou linku). Ale co když si do bylinkového čaje ve skutečnosti vymačkáte antinutrienty, mikroplasty a chemikálie?

Co se stane, když zmáčknete čajový sáček?

Mnoho lidí po vylouhování sáček vymačkává. Tento (zlo)zvyk však může mít ale důsledky:

  1. Silnější, ale hořčí chuť – Mačkání sáčku uvolňuje více tříslovin (taninů), které mohou čaj dát hořké a svíravé tóny.
  2. Uvolnění mikroplastů a chemikálií – Některé sáčky obsahují plast nebo chemické látky (lepidla), které mohou přecházet do nápoje, zvláště pokud sáček zmáčknete.

Plast v čajových sáčcích? Ano, a není ho málo!

Věděli jste, že některé čajové sáčky obsahují nylon nebo polypropylen, aby si udržely svůj tvar? Při kontaktu s horkou vodou se mohou uvolňovat mikroplasty, které pak pijeme spolu s čajem. Studie dokonce ukázaly, že jeden plastový sáček může do vody uvolnit miliardy mikroplastových částic.

Pro snížení rizika:

  • Volte čajové sáčky bez plastu, například z neběleného papíru nebo kukuřičného škrobu.
  • Přechod na sypaný čaj zcela eliminuje problém s obalovými materiály.

Nebělený papír versus bělené čajové sáčky

Papírové sáčky mohou být ošetřeny a běleny chlórem nebo epichlorhydrinem (chemická látka používaná k posílení papíru), která může uvolňovat nežádoucí složky do čaje. Pokud chcete zdravější alternativu, vybírejte bio čaje s nebělenými filtry nebo logicky – sypané čaje.

Jak minimalizovat rizika?

Pokud nechcete, aby se do vašeho čaje dostávaly nežádoucí látky, zkuste:

  1. Používejte sypaný čaj – Je kvalitnější, bez plastů a neobsahuje žádné chemické pojiva.
  2. Vyhýbejte se plastovým sáčkům – Pokud se vám do sypaného čaje nechce, referujte ty sáčkové čaje, které jsou z přírodních materiálů (nebělený papír, bavlna, kukuřičný škrob).
  3. Neždímejte sáček po vylouhování – Tím se sníží množství tříslovin a chemických zbytků.
  4. Kratší doba louhování – Dlouhé namáčení sáčku může zvýšit nežádoucích látek ve výsledném čaji.
  5. Hledejte ověřené značky – Některé společnosti vyrábějí čajové sáčky bez plastů a škodlivých chemikálií (Sonnentor).

Připravte si vlastní čajové směsi!

Chcete mít naprostou kontrolu nad kvalitou čaje? Připravit vlastní bylinkové směsi – ze zahrádky! Heřmánek, máta, meduňka nebo šípek. Víte dobře, odkud bylinka pochází. Pokud nemáte možnost využijte bylinkářství nebo prémiovou kvalitu online.

...