Maca – podivuhodné afrodisiakum

cm rostlina

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Světové laboratoře zkoumají. Mnohovitaminozní hlíza. Obsahuje jód, zinek a fosfor. Je ředkvičkového tvaru, silné pronikavé vůně. Témeř 5000 metrů nad mořem roste Maca – afrodisiakum, užívané dávnými Inky, s vysokou výživnou hodnotou, které má podle studií provedených ve Spojených státech a v Evropě vlastnosti zvyšující sexuální potenci u mužů a zabraňuje neplodnosti, anemii, neuróze včetně zlepšení mentální zaostalosti mládeže a dospělých postižených tímto defektem.

Skutečně tato hlíza žluté bary a příjemné chuti se pěstuje ve vysokých polohách, zvláště v ledových Punách, kde léčitelé a přírodovědci vybírají pečlivě byliny našich předků na přípravu mletého kořene Maca. Dr. Javier Moreno Lecca, jeden z výzkumníků a tvůrců vitaminové základny z medicinského centra „NAVAMED“ potvrdil, že Maca vzhledem k jejímu obsahu bílkovin, uhlovodanů a množství minerálů upoutala pozornost přírodní mediciny uplatňované v Peru i ve světě.

Charakteristický vzhled
V zemi původu je kořen Maca konzumován v syrové podobě. Kořen se pěstuje na vysokohorských planinách v Bombón, Cerro de Pasco a vyskytuje se v několika druzích: středně purpurová, černá a purpurová. Provedené studie ukazují, že hlíza obsahuje množství jódu, zinku, fosforu, železa, vitaminu B1, B2, C a E také vápník. Mnoho obyvatel v oblasti Pasco využívá kořene jako přídavek do studených jídel, říká Dr. Javier Moreno.

Účinný lék
Podle nás, uvádí lékař Moreno Lecca je prokázáno, že Maca plněná v zelatinových kapslích napomáhá plodnosti žen a kromě toho příznivě reguluje menstruační cyklus. Dle mínění experů tato léčivá vlastnost je obsažena v chemických substancích známých jako „aromatické glukosinoláty, estrogeny, prostaglandiny“. Navíc kombinace kořene Maca s vitaminy působí jako vynikající posilovač lidského organismu, jako hormonální regulátor, antianemikum, obnova energie a kompletní vitaminy podporující růst a tvorbu kostí u dětí a dospělích. „U mnoha konzumentů kořene Maca bylo prokázáno zvýšení sexuální potence. Rovněž byla prokázána plodnost u dříve neplodných žen, včetně případů zlepšení frigidity,“ poznamenává Moreno Lecca.

Psychické účinky
Kořen Maca, svými základními čistými bílkovinami, tuky a minerálními solemi, je výborným tonikem. Přes 475 mg vápníku a 183 mg fosforu, železo, zinek a jód uvádí Moreno Lecca. Podle expertů z Ministerstva zdravotnictví lze kořen Maca užívat denně nebo periodicky bez vedlejších účinků na konzumenta. Velké zahraniční laboratoře dosahují velmi zajímavé výsledky pro zlepšení mentální debility mládeže a senility u starců. Účinné terapeutické výsledky byly dosaženy při léčení respiračních chorob, revmatismu a krevního tlaku.

Bohatá strava
V pásmu lesů (v zemi původu) je Maca pověstná možností skladování – konzervace. Místní obyvatelé jakmile oddělují jemné listy a lodyhy od kořene připravují jej ke konzumaci nebo na uskladnění. Je neuvěřitelné, ale Maca vydrží konzervována až patnáct let bez ztráty výživné hodnoty. To i v podobě zavařeniny, zachovávající maximálně jení nutriční a léčebnou hodnotu. To i v podobě zavařeniny, zachovávající maximálně její nutrční a léčebnou hodnotu. Může se jíst čerstvá nebo sušená, celá nebo mletá. Maca vděčí svému úspěchu výsledkům laboratoře CONAMAD. Nyní jí můžeme obdržet v rozptýlených hlavních lékárnách a kromě toho jí propagují vědci z NOVAMED (v zemi původu). Maca je ceněna jako velmi účinné přírodní léčivo. Je účinná pro úpravu problému chování a mentální nedostatečnosti dětí a starců. Výborně ovlivňuje vnitřní sekreci pro aktivní erotiku. Je zdrojem síly a chuti pro dospělé.

Báječná Maca
Universitní profesor geografie Javeir Pulgar Vidal, současný peruánský velvyslanec v Columbii uveřejnil v roce 1987 článek v jednom místním deníku, ve kterém publikuje výsledky, kterých dosáhli ve firmě Luis Banchero Rossi, která financuje výzkum kořene Maca, málo známé andské rostliny o které se řáká, že má bohatou úrodu a vysokou nutriční hodnotu, a která byla velmi ceněnou potravinou starých Inků.

Maca zaujala mnoho obchodníků a bankéřů, kteří podporují její výzkum jako potraviny i výzkum jejích léčebných vlastností, o kterých se v současné době velmi často diskutuje ve vládní politice.

Výsledky náročného analytického výzkumu, kterému byla MACA podrobna v USA byly překvapující. Podle Dr. Pulgara Vidala z Woodard Research Corporation ve Virginii byly předloženy tyto výsledky:

 

Voda 19,62 %
Bílkoviny 10,10 %
Tuky 7,97 %
Vláknina 6,14 %
Cukry 51,81 %
Minerální soli 4,36 %
CELKEM 100,00 %