Maca – lepší než pověstný korejský Ženšen

Maca neboli Lepidium meyenii Walp je andská hlíza mimořádných výživných a léčivých vlastností, o kterých nedávno referovaly výzkumné laboratoře v Německu, Francii a Evropské Unii. Je vhodná při léčení frigidity, neplodnosti, impotence a mentální debility. Nicméně v naší zemi není mnoho slyšet o jejím prodeji, zhodnocení a propagaci tohoto vynikajícího prostředku. Agronoticias představuje dvojici reportérů nabízející následující ilustrační informaci.

Léčba, výživa a podpora plodnosti v jednom
Zatímco obyvatelé Limy dobře znají odpověď na otázku o reálných přednostech asijského červeného Žen – šenu nebo “sedmého kořene” roste na horských planinách v Bombón (Pasco) a Puno rostlina, která předčí pověstný korejský kořen, protože kromě léčivých účinků, které má Žen – šen poskytuje denně tento skvost ještě bohatou dřeň jako potravu.

Maca je tisíciletá andská rostlina v minulosti velmi žádaná a prosperující než došlo k jejímu současnému úpadku. O jejích plodech se nedávno vyjádřil vědec Steve King z Botanické zahrady v Novém Yorku. Některé zkoušky kořene Maca jsou velmi uspokojivé, protože je velmi chutný, výživný a také léčivý.

Světový vládce výšek
Tuto rostlinu, starší než obyvatelé Peru, mající překvaující hodnoty, je možno spatřit “živě a přímo” na jednom z mála míst ve venkovské osadě v Huayre na planině v Bombón. V prostoru mezi ichu a chilligua je tak možno vzdát hold světovému vládci rostlin v adaptabilitě a odolnosti, kultuře přizpůsobené a odolávající výškám 4 000 – 5 000 m n. m. V této osadě žije “mladý stařec” Nicanor Ricaldi Cóndor ( 70 let dobře vypadající silný muž, jenž se živí kořenem maca ráno, v poledne a večer). Pěstoval tento kořen profesionálně celý život.

Mluví o ní se samozřejmostí jako o součásti vysokohorského zemědělství. Přesněji říká: zasvětil jsem zemědělství 35 roků, vysel jsme dva pytle, abych sklidil 40 pytlů, které přiváží do svého skladu jako další vítězství nad nepříznivými podmínkami v Puna a s opravdovou radostí nad touto uzdravující bylinou. Proč sejete tuto rostlinu, když jí nikdo nezná ani nekozumuje v Limě? – je otázka deníku. Dal se do smích a odpověděl” “Protože maca je život, protože maca je zdraví, třebaže obyvatelé Limy o tom nic neví. Dále pan “Nica” řekl, že nynější skromná produkce maca stačí sotva uspokojit místní spotřebitele, jelikož nikdo se nestará, jak nám pomoci zvýšit její prokukci.

Velké výživné a léčebné možnosti

Pověstná je maca jako – domnělé nebo skutečné – afrodisiakum. Část těchto vlastností zatím není vědecky dokázána. Maca má však v našich podmínkách (v zemi původu) ještě větší význam pro výživu než pověstná biblická mana.

Takto o ní referují podle Ing. Pedro Aguire Villegas výzkumné laboratoře v Německu, Francii, USA, které jsou velice zainteresovány především na vyjasnění účinků maca pomocí extraktů, tonika a kapslí proti mentální debilitě mládeže vyvolané deficitem určitých prvků. Má vysoký obsah chemické substance, která stimuluje mozek a částečně také reprodukční orgány. Někteří tvrdí, že užívání maca pomáhá zvyšovat porodnost chlapců a dvojčat. Pokusy na zvířatech zatím tyto úvahy nepotvrdily.

Mnohostranné využíti

Je trochu zvláštní říká Nicanor Ricaldi Cóndor, že maca je přístupným andským produktem, důležitým spotřebním artiklem. V zemi původu se konzumuje čerstvá nebo sušená, nakládaná, celá nebo v prášku, samotnou nebo míchanou s ochucením podle potřeby. Její částečně nasládlá chuť jí předurčila jako přídavek pro přípravu různých pokrmů a nápojů. Jistě není více vysokohorských rostlin, které by se jí vyrovnaly obsahem železa, vápníku, fosforu, vitaminu E a cukrů a uhlovodanů.

Rentabilita skutečná a potenciální
Jako v každé rodině také i v Huayre děti následují své rodiče. Vezmeme například Isaias Ricaldi Canchihuaman syna pana “Nica”, který převzal všechny zkušenosti od svého otce, které mu umožnily dosáhnout národních rekordů v produktivitě maca. Dosahuje sklizně 15-16 metrických centů z hektaru, zatímco většina zemědělců nedosáhne ani dvou metrických centů, protože si neosvojili všechna tajemství této rostliny.

Minimální náklady
Podobný názor můžeme číst od Lucie Sulfa Cordova Tella v časopise “Extinto comunero de Ninacaca”. Říká se v něm, že největším problémem v pěstování maca je téměř dvouletý cyklus od vypěstování semene až po sklizeň úrody. Zde se nabízí jedna z možností obratu pomoci moderní fytogenetiky fytotechnologie. Bude to významná kompenzace ceny produkce maca. Isaias Ricaldi doporučuje pouze milion sazenic na hektar, tj. první předpoklad obratu spotřeby osiva a lidské práce. O zbytek se postará příroda, protože maca je rostlina, která odolává všem plísňovým onemocněním a drsným vysokohorským podmínkám od sucha až po mrazy. Především všechny rostliny neboť žádná jiná se nedá pěstovat ve výškách přes 4 000 m n. m.

Zkoumat, plánovat, industrializovat
Je potěšitelné, že v departamentech Jeunín a Pasco se více než osm tisích obyvatel věnuje pěstování maca. Podle ukazatelů produkce ve srovnání s rekory Ricalda z Huayre je však v souhrnu velmi nízká. Předpokládá se, že pěstování maca bude rozšířeno pouze ve vhodných oblastech, kde se sušená prodává přibližně za 40 intis za 1 kg. Ve srovnání se známou cenou Žen – šenu, který se prodává na našem trhu jako velký léčebný prostředek proti pohlavní ochablosti frigiditě je to suma podstatně nižší.

Snad se jednou může stát maca silnou všestrannou bombou v zemědělském regionu Pasco proti sterilitě, frigiditě, hypertenzi a impotenci. Předpovídá se, že konečně dojde k výraznému zvýšení produkce pomocí techniky. Proto je třeba se snažit zainteresovat všechna výzkumná střediska v INIP a univerzitní specializované laboratoře pod koordinací Peruánského hygienického ústavu (Odbor práce), který má terénní pracoviště v Puno. Rovněž je třeba zapojit Národní ústav vývoje zemědělské techniky aby komplexně řešily problémy, které dluží mnohostranným vlastnostem sladké maca.

Zpět nahoru