Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Express Diet - 7 proteinových jídel

Lykopen

20.07.2012

Lykopen je řazen mezi karotenoidy. Jeho největším zdrojem je rajčatová šťáva. Je významné, že tepelně upravená rajčata obsahují větší množství využitelného lykopenu než syrová. Při vyšších teplotách se lykopen uvolňuje a je lépe absorbován v organismu. Dále se vyskytuje v šípcích, červených melounech, červených grapefruitech a guavě (guava je exotické ovoce hruškovitého tvaru). Lykopen se často vyskytuje v povrchových vrstvách plodů.

Skupina karotenoidů, kam je zařazován, patří mezi významné antioxidanty, které chrání organismu před vlivem volných radikálů. Uvádí se, že je podstatně silnější antioxidant, než vitamin E. Antioxidanty se na tyto radikály napojí a jsou společně vyplaveny z organismu, aniž by se volné radikály dostaly k poškození buněk. Toto vše má za následek, že při pravidelné konzumaci plodů obsahující lykopen (a obvykle další užitečné látky, záleží na určitém druhu) dochází ke snižování riziku výskytu kardiovaskulárních onemocnění, snižování hladiny cholesterolu v krvi, podporuje imunitní systém a chrání kůži před negativním vlivem UV záření (proto ho můžeme je najít často v doplňcích stravy, kde je hlavní složka beta karoten.



Odborníci také uvádějí, že antioxidativní efekt je jedním z pozitivních faktorů, které pomáhají snižovat riziko vzniku onkologických onemocnění. Lykopen je také vhodný jako antioxidant při srdečně cévních onemocněních, kdy se podílí na ochraně endotelu. Pomáhá také zlepšovat funkci prostaty. Je ovšem důležité vědět, že vědci zjistili, že u kuřáků pozitivní vliv konzumace lykopenu mizí.



Je to rostlinný pigment, který dodává ovoci a zelenině jejich červenou barvu. Lykopen se právě proto také přidává do potravin jako povolené barvivo. Je zajímavé, že pro farmaceutické účely se používají speciálně šlechtěná rajčata.



Lykopen se vyskytuje v přípravcích, jako například Evelle a dalších.


Související články:
Rajče (lykopen)
Zeleninové a ovocné šťávy - jarní léčivé nápoje
Vzrůstající role vitamínů jako antioxidantů
Vitamín A
Karotenoidy


20.07.2012
autor: PharmDr.Tomáš Arndt
další články v rubrice: Výživové doplňky


 
Přírodní prostředky proti migréně
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Stravování žen po čtyřicítce
Mocná dvojice minerálů
Hemeroidy - léčba, která zabírá
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
Priessnitzův obklad
Nízký krevní tlak
Chceme zdraví a hezkou postavu, ale chováme se tak? 6 tipů, jak to změnit
Začněte s detoxikací: právě teď!

301,- Kč

1527,- Kč
(c) 2004-2017 www.celostnimedicina.cz
O násRSS