Luštěniny ve velkém trendu

Luštěniny mají pověst pokrmu pro chudé. Dnes je tomu jinak. Luštěniny jsou v současné době velikým trendem. Určitě ne bez důvodu! Kromě toho se výborně skladují a v suchém stavu se nekazí.

6 důvodů proč luštěniny jíst:

  1. Pro kvalitní zažívání: luštěniny obsahují velké množství rozpustné vlákniny, což je potrava pro střevní mikroflóru (probiotika).
  2. Pro kvalitní činnost mozku: vitaminy skupiny B jsou důležité pro zdravé nervy a myšlení. Dokonce velmi účinně pomáhají proti stresu a depresím.
  3. Stavební jednotky pro kostru a klouby: luštěniny jsou dobrým zdrojem vápníku a hořčíku.
  4. Pro krásu: zinek, který je v luštěninách bohatě zastoupen, je základem pro pevné nehty, krásné vlasy a zdravou pleť.
  5. Proti vlčímu hladu: luštěniny díky chromu přispívají k dobře stabilizované hladině krevního cukru.
  6. Rostlinná bílkovina: luštěniny jsou bohatým zdrojem rostlinných bílkovin, tedy tvoří důležitou stavební jednotku svalů. Obzvláště když k luštěninám konzumujeme obilniny, zvyšujeme využitelnou hodnotu bílkovin z obou zdrojů, protože tato kombinace má vhodnější zastoupení důležitých aminokyselin.

Jedna anglická studie s 4 680 účastníky ukazuje, že rostlinná bílkovina také výrazně přispívá ke snížení krevního tlaku. Z čehož vyplývá, že bychom měli luštěniny velmi často zařazovat do našeho jídelníčku.

Podle Tradiční čínské medicíny luštěniny posilují ledviny a jsou zdrojem tzv. postnatální získané energie. Jednoduše řečeno, luštěniny nabíjí životní energií.

TIP pro střední generaci trpící permanentní únavou, vyčerpáním popř. depresemi: konzumujte alespoň 3x týdně luštěniny (cizrna, červená a hnědá čočka, fazole adzuki, bílé a červené) v podobě zeleninových polévek, do kterých vedle jakékoliv zeleniny přidávejte luštěniny a popř. obilniny (ječné kroupy, jáhly, quinoa, rýže), ochucujte bylinkami (i sušenými).

Vedle polévek jsou vhodná obilná rizota z rýže, jáhel, quinoi, kuskusu a bulguru v kombinaci např. s cizrnou a teplou restovanou zeleninou, opět stačí dochutit bylinkami a máté výborný rychlý pokrm plný energie. Luštěniny připravujte také jako pomazánky – fazolové, čočkové nebo cizrnové (hummus).

Recept na humus (tradiční izraelská pomazánka z cizrny):

  • 3 lžíce sezamové pasty Tahini
  • 2 lžíce BIO olivového oleje extra panenského
  • špetka barevného pepře z mlýnku
  • 1 stroužek česneku
  • 1 plechovka sterilované cizrny od Bonduelle
  • nerafinovaná mořská sůl
  • 0,5dcl vody
  • pár kapek citronu

Do mixeru dáte všechny uvedené ingredience a rozmixujete na hladkou hmotu. Místo pečiva můžete pomazánku nabírat zeleninovými tyčinkami.

Zpět nahoru