prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Joalis


Lucuma (Pouteria lucuma)

19.12.2015
Lucuma

Lukuma, latinsky Pouteria lucuma, je druh ovoce, rostoucí v subtropických oblastech Jižní Ameriky. Jedná se o středně vysoký strom, který může dorůst výšky až deseti metrů. Její ovoce má kulovitý tvar a je zelené barvy. Obliba tohoto ovoce je stará již několik století. Evropané na něj narazili poprvé v roce 1531 v říši Inků. Lukuma má suchou, světle žlutou a vláknitou dužninu s unikátní chutí připomínající chuť javorového sirupu s vanilkou nebo sladkých brambor. Někteří definují její chuť jako jemně krémovou s příchutí vanilky. Dužnina je ve své struktuře podobná ztvrdlému žloutku, proto se také můžeme setkat s jejím anglickým názvem “eggfruit”.

Ovoce obsahuje celou řadu důležitých látek - vitamínů, minerálů i vyšších mastných kyselin. Z vitamínů jsou uváděny beta karoten (provitamin A), B3 (niacin) a další vitaminy ze skupiny B. Lukuma obsahuje z minerálů fosfor, železo, vápník a draslík. Jako zástupce vyšších mastných kyselin, které obsahuje, lze uvést kyseliny linolovou, linolenovou, stearovou a další.

 

Právě obsah těchto kyselin je podle některých odborníků zodpovědný za její protizánětlivý účinek. Je to díky tomu, že kyseliny podporují činnost buněk imunitního systému a fibroblastů. Obsahuje také vlákninu a je bohatá na lehce vstřebatelné cukry. Některé zdroje uvádějí, že obsažené látky v dužnině lukumy by se také mohly podílet na snižování zvýšené hladiny krevního cukru i krevního tlaku.

 

Kvůli své lahodné chuti je oblíbenou součástí jihoamerické kuchyně. Můžeme ji ale vyzkoušet i u nás doma k přípravě ovocných koktejlů, kompotů, kaší, dortů či dezertů. Můžeme ji také přidat do ranní misky s cereáliemi k snídani. Je ovšem potřeba vzít v úvahu, že se špatně rozpouští ve vodě nebo v mléce. Při přípravě různých ovocných směsí je proto lepší, aby byla nejprve odděleně rozmixována. Pokud použijeme šejkr, dá se rozmixovat i s dalšími druhy ovoce.

 

Lukumu je možné už také nyní zakoupit v práškované formě. V této formě se zpracovává tak, že se nasype do nádoby a zalije dvojnásobným množstvím vody. Výsledkem je homogenní pasta, kterou už si můžeme naředit, jak je nám libo.

 

Při cestách do Jižní Ameriky se v Chile nebo Peru můžeme setkat se zmrzlinou a mléčnými koktejly s lukumou. Právě v Chile je součástí velmi oblíbeného kompotu s exotickým (alespoň pro nás) názvem "Merengue con Salsa de Lucuma".

 

Celková nabídka produktů obsahující lucumu.


Související články:
Jak zdravě zhubnout jednou provždy 3 – zdravá snídaně
Konopný protein
Kustovnice čínská je zdravé ovoce, které vám zachutná


19.12.2015
autor: PharmDr.Tomáš Arndt
další články v rubrice: Výživa


 
Bioženy ohrožují zemi
Vyvážená strava - pomoc při překyselení
Vitamín B3 – Niacin
Dýně Hokaido
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Hemeroidy - léčba, která zabírá
Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení
Mládež, alkohol a oparový virus
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
Priessnitzův obklad
(c) 2004-2016 www.celostnimedicina.cz
O násRSS