Litý koláč s vanilkovým pudinkem

Kouzlo jménem lněné semínko vám bez problémů v receptech nahradí vejce. Rychlý litý koláč ve veganské verzi není pak žádný problém. Kombinace celozrnného těsta zalitého vanilkovým pudinkem z koláče dělá lehký okouzlující dezert.

Ingredience

  • 300 g celozrnné špaldové mouky jemně mleté
  • 140 g třtinového cukru
  • 1 ks citronový cukr
  • 1 ks prášek do pečiva bez fosfátů
  • 1 ks kůra z biocitronu
  • 750 ml ovesného mléka
  • 2 lžíce lněného semínka + 5 lžic vody
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 1 ks vanilkový pudink
  • špetka soli

Jak na to?

  1. V mixéru nebo mlýnku na kávu umixujte lněné semínko, smíchejte s vodou a nechte pár minut odstát.
  2. V míse smíchejte mouku, 100 g cukru, sůl, prášek do pečiva a citronový cukr. Přidejte citronovou kůru, 250 ml ovesného mléka, slunečnicový olej a lněné semínko. Vše dobře promíchejte a vlijte do kulaté dortové formy vyložené pečicím papírem.
  3. Zbytek ovesného nápoje a cukru použijte na vanilkový pudink, který uvařte podle návodu na obalu a navíc přidejte ještě vanilkový cukr.
  4. Pudink rovnoměrně nalijte do formy na těsto.
  5. Pečte asi 50 minut při teplotě 170° C. Po upečení nechte koláč vystydnout a následně dejte do lednice ještě na hodinu vychladit.
Zpět nahoru

NOVÉ ČLÁNKY KAŽDÝ TÝDEN ZDARMA NA VÁŠ E-MAIL?

Přihlaste se zdarma k odběru novinek z webu Celostnimedicina.cz a už Vám neunikne ani jedna zajímavost ze světa celostní a alternativní medicíny.