Litý koláč s vanilkovým pudinkem

koláč e1597319376659

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Kouzlo jménem lněné semínko vám bez problémů v receptech nahradí vejce. Rychlý litý koláč ve veganské verzi není pak žádný problém. Kombinace celozrnného těsta zalitého vanilkovým pudinkem z koláče dělá lehký okouzlující dezert.

Ingredience

  • 300 g celozrnné špaldové mouky jemně mleté
  • 140 g třtinového cukru
  • 1 ks citronový cukr
  • 1 ks prášek do pečiva bez fosfátů
  • 1 ks kůra z biocitronu
  • 750 ml ovesného mléka
  • 2 lžíce lněného semínka + 5 lžic vody
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 1 ks vanilkový pudink
  • špetka soli

Jak na to?

  1. V mixéru nebo mlýnku na kávu umixujte lněné semínko, smíchejte s vodou a nechte pár minut odstát.
  2. V míse smíchejte mouku, 100 g cukru, sůl, prášek do pečiva a citronový cukr. Přidejte citronovou kůru, 250 ml ovesného mléka, slunečnicový olej a lněné semínko. Vše dobře promíchejte a vlijte do kulaté dortové formy vyložené pečicím papírem.
  3. Zbytek ovesného nápoje a cukru použijte na vanilkový pudink, který uvařte podle návodu na obalu a navíc přidejte ještě vanilkový cukr.
  4. Pudink rovnoměrně nalijte do formy na těsto.
  5. Pečte asi 50 minut při teplotě 170° C. Po upečení nechte koláč vystydnout a následně dejte do lednice ještě na hodinu vychladit.