Liposomální vitamin C

Vitamin C (kyselina askorbová) je ve vodě rozpustná látka, nezbytná k našemu životu a udržení tělesného zdraví. Lidské tělo jej však nedokáže vytvořit, proto jsme odkázáni na dostatečný příjem kyseliny askorbové ve stravě. Konzumace pěti porcí potravin s vysokým obsahem vitaminu C denně by měla poskytovat odpovídající množství vitaminu C. Ten je však vysoce citlivý na teplo a lehce se rozkládá oxidací, proto je velmi důležité jíst ovoce a zeleninu v co nejkratší době od jejich sklizně, což není úplně snadné, zejména v době transportu potravin přes půl světa. Doplňovat vitamin C, jeho běžně vyráběnou syntetickou formou, se ovšem také nejeví jako nejlepší řešení, protože jeho vstřebatelnost a biologická dostupnost se pohybuje pouze kolem 10 – 20 %. Vitamin C se totiž vstřebává pomocí transportérů v tenkém střevu, kam se ani celé množství vitaminu C nedostane kvůli jeho natrávení žaludečními šťávami. Transportéry vitaminu C mají navíc jen omezenou kapacitu a zbylé množství kyseliny askorbové je bez rozpaků vyloučeno močí, protože lidské tělo si vitamin C do zásoby neukládá (proto se nemusíte bát, že byste se jím mohli předávkovat).

Zde má nesporné výhody užívání vitaminu C ve formě liposomů. Liposomy jsou složeny z přírodních tuků (fosfolipidů), které tvoří jakýsi obal nebo schránku pro molekuly vitaminu C. Chrání tak kyselinu askorbovou před trávicími enzymy a navíc jejich absorpce v tenkém střevu nezávisí na pomalých transportérech vitaminu C. Membrána našich buněk je složená (stejně jako liposomy) z fosfolipidů, a proto liposomy obsahující vitamin C snadno „fúzují“ s buňkami tenkého střeva. Vitamin C je tedy uvolňován přímo v buňkách a odtud již snadno putuje do krevního řečiště. Vstřebatelnost vitaminu C obsaženého v liposomech je vyšší než 90 % a nabízí tak po injekčním podání druhou nejúčinnější možnost aplikace kyseliny askorbové.

A kdy je potřeba dbát na zvýšený příjem vitaminu C? Při fyzické námaze a psychickém stresu, při různých infekcích, jako prevence nachlazení a neurodegenerativních či kardiovaskulárních onemocnění, při cukrovce nebo nádorovém onemocnění, při zvýšené krvácivosti, po vyšší konzumaci alkoholu, také kuřáci by měli denně přijímat více vitaminu C, dále během těhotenství a kojení, ale i během růstu a dospívání nebo při hojení různých zranění.

Zpět nahoru

NOVÉ ČLÁNKY KAŽDÝ TÝDEN ZDARMA NA VÁŠ E-MAIL?

Přihlaste se zdarma k odběru novinek z webu Celostnimedicina.cz a už Vám neunikne ani jedna zajímavost ze světa celostní a alternativní medicíny.