Lípa evropská (Tilia x europaea)

lipa 4306462 960 720 e1573195891708

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Lípa evropská (latinsky Tilia europaea) patří do čeledi lípovité (Tiliaceae). Jedná se o přírodního křížence dvou druhů lípy, lípy srdčité (Tilia cordata) a lípy velkolisté (tilia platyphylla). Lípa evropská je dlouhověký strom s kuželovitou, košatou korunou, zaobleným vrcholem a vystoupavými větvemi. Může dorůst výšky až 40 metrů. Listy má okrouhle vejčité a ostře pilovité. Plody jsou téměř elipsoidní plstnaté oříšky, které se dají rozmáčknout v prstech.

Jedná se o strom, který si oblíbil vlhká prostředí a roste v hlubších, živných půdách, nejraději v polostínu. Roste o samotě stejně tak jako v alejích. Roste běžně u silnic v řadě evropských zemí. Má typická okřídlená semena, která se objevují na podzim.

Čaj z lípy se používá jak při nachlazení, nemocech horních cest dýchacích nebo i při křečích. Posiluje imunitu a podporuje vykašlávání, ale také pomáhá mírnit žaludeční křeče. Je ho dobré pít také při horečkách, je možno ho ochutit i medem. Některé zdroje ho doporučují i jako doplněk celkové léčby aterosklerózy, protože má podporovat snižování hladiny krevního tuku. Čaj z lípy působí také jako zklidňující prostředek při různých stresech či duševních stavech, vyznačujících se velkým napětím nebo úzkostí. V Evropě je oblíbený lipový čaj, známý často pod francouzským názvem tilleul, který se pije jako uklidňující nálev po hlavním jídle dne.

V plodech lípy se rovněž nacházejí éterické oleje, které se uplatní v aroma-terapii. je zajímavé, že chuť těchto olejů je přirovnávána k chuti čokolády. V minulosti (18. století) bylo i zaznamenáno, že se někteří snažili upravit suché plody lípy, aby se z nich dala připravit káva. Nicméně tento experiment bych v současnosti nedoporučoval. Jako jistá rarita se dá uvést, že se z těchto plodů vyráběla i dokonce čokoláda, ale posléze se s její výrobou skončilo. Příliš rychle podléhala rozkladným procesům a její chuť čokolády se vytrácela.