Lípa evropská (Tilia x europaea)

Lípa evropská (latinsky Tilia europaea) patří do čeledi lípovité (Tiliaceae). Jedná se o přírodního křížence dvou druhů lípy, lípy srdčité (Tilia cordata) a lípy velkolisté (tilia platyphylla). Lípa evropská je dlouhověký strom s kuželovitou, košatou korunou, zaobleným vrcholem a vystoupavými větvemi. Může dorůst výšky až 40 metrů. Listy má okrouhle vejčité a ostře pilovité. Plody jsou téměř elipsoidní plstnaté oříšky, které se dají rozmáčknout v prstech.

Jedná se o strom, který si oblíbil vlhká prostředí a roste v hlubších, živných půdách, nejraději v polostínu. Roste o samotě stejně tak jako v alejích. Roste běžně u silnic v řadě evropských zemí. Má typická okřídlená semena, která se objevují na podzim.

Čaj z lípy se používá jak při nachlazení, nemocech horních cest dýchacích nebo i při křečích. Posiluje imunitu a podporuje vykašlávání, ale také pomáhá mírnit žaludeční křeče. Je ho dobré pít také při horečkách, je možno ho ochutit i medem. Některé zdroje ho doporučují i jako doplněk celkové léčby aterosklerózy, protože má podporovat snižování hladiny krevního tuku. Čaj z lípy působí také jako zklidňující prostředek při různých stresech či duševních stavech, vyznačujících se velkým napětím nebo úzkostí. V Evropě je oblíbený lipový čaj, známý často pod francouzským názvem tilleul, který se pije jako uklidňující nálev po hlavním jídle dne.

V plodech lípy se rovněž nacházejí éterické oleje, které se uplatní v aroma-terapii. je zajímavé, že chuť těchto olejů je přirovnávána k chuti čokolády. V minulosti (18. století) bylo i zaznamenáno, že se někteří snažili upravit suché plody lípy, aby se z nich dala připravit káva. Nicméně tento experiment bych v současnosti nedoporučoval. Jako jistá rarita se dá uvést, že se z těchto plodů vyráběla i dokonce čokoláda, ale posléze se s její výrobou skončilo. Příliš rychle podléhala rozkladným procesům a její chuť čokolády se vytrácela.

Zpět nahoru