Lilkové závitky s pestem

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Pesto – stačí pár ingrediencí, příprava je super jednoduchá, použití široké. Spousta pokrmů se díky pestu rozzáří!

Porce 4 porce (cca 30 ks) Čas přípravy 25 minut + příprava petrželkového pesta

Lilkové závitky:

  • 2 lilky
  • 3 lžíce petrželkového pesta*
  • 8 lžic olivového oleje
  • 40 g bio balkánského sýra nebo fety

Postup:

  1. Lilek nakrájejte podélně na plátky silné cca 3 mm. Plátky rozdělte na plech vyložený pečicím papírem a potřete je mašlovačkou z obou stran olivovým olejem.
  2. Pečte 15 minut při 190 °C, poté je nechte vychladnout. Pokud připravujete menší množství, můžete lilky opéct na grilovací pánvi.
  3. Jednotlivé plátky lilku potřete pestem, posypte rozdrobeným balkánským sýrem, srolujte je a upevněte párátky.
  4. Hodí se jako předkrm, chuťovka na párty, podávané s rajčatovým salátem.

*Petrželkové pesto:

Postup:

  1. Část olivového oleje můžete nahradit sezamovým. Toto pesto chutná výborně do rajčatového salátu s cibulkou.
  2. Tradičně se pesto připravuje ve hmoždíři, ale pro ulehčení můžete použít mixér.
  3. Všechny suroviny vložte do mixéru a rozmixujte na hladkou konzistenci. Pokud pesto připravujete v hmoždíři, nejdřív utřete všechny suroviny bez oleje, ten přidejte jako poslední.

Lilkové závitky s pestem

Dobrou chuť!