Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Super česnek

Liči (litchi sinensis)

10.12.2016
Liči V cizojazyčné literatuře se můžeme u Liči se setkat s různými přepisy jejího jména - liechee, liche, Lizhi nebo Li Č ', nebo Lichee (pro zajímavost - jméno v čínštině vypadá takto: 荔枝).

 

Popis a výskyt Liči

Liči (latinsky Litchi sinensi, někdy překládáno jako třešňovice čínská) patří k dalším z tradičních léčivých rostlin lidové čínské medicíny, které se jako součást přírodních přípravků začínají objevovat na našem trhu.

 

Jsou to jehličnaté stromy nebo keře, jejichž povrch je ochlupený. Vstřícné listy vyrůstají ve spirále. Plody jsou trnitě šupinaté, eliptické, vejčité či kulovité a obsahují holé semeno. Tento tropický a subtropický strom pochází z čínských provincií Guangdong a Fujian, ale nyní se již pěstuje v mnoha zemích světa, zejména v Indii, zemích jihovýchodní Asie či jižní Africe.

 

Je oblíben pro své plody, které mají květinovou vůni (čerstvě natrhané) a voňavou, sladkou chuť. Před konzumací je nutno odstranit růžovočervenou hrubou kůru, pod níž se již skrývá bílá jedlá dužnina. Tato dužnina je obsažena v řadě receptů asijských kuchyní, zejména jako součást dezertů.

 

Liči

 

Obsahové látky a účinky Liči

V Číně je liči známé již od roku 1059 po Kristu. Bývalo oblíbenou pochoutkou i na císařském dvoře. Obsahuje řadu látek souhrnně označované jako polyfenoly (například antokyany). Polyfenoly jsou skupina chemických sloučenin obsažených v rostlinách. Jsou charakterizovány přítomností více než jedné fenolové jednotky nebo stavebního bloku v molekule. Jedná se o označení velmi různorodých látek, proto i jejich účinek je různý. Zmíněné antokyany jsou ve vodě rozpustné pigmenty ve vakuolách některých buněk. Patří ke flavonoidům, v rostlinách se vyskytují ve formě glykosidů, jejich aglykonová (necukerná) část se označuje jako antokyanidin.

 

Japonští vědci připravili z polyfenolů obsažených v liči extrakt označený jako Oligonol. Tento extrakt obsahuje polyfenoly s vysokou biologickou dostupností (velmi dobře se distribuují v tělních tekutinách), které by mohly pomoc při poruchách periferního prokrvení jako vazodilatans (látky rozšiřující cévy). To by se mohlo uplatnit například při léčbě nedostatečného prokrvení končetin (pocit studených rukou nebo nohou) nebo při cévních poruchách u diabetiků.

 

Plody obsahují rovněž značné množství vitamínu C - v průměru sto gramů ovoce obsahuje 72 mg vitaminu (devět plodů liči průměrně pokryje potřebu tohoto vitamínu u dospělého člověka).


Související články:
Acai berry (Euterpe oleracea)
Banán
Vanilka
BIO lucuma (Pouteria lucuma)
Divoký pomeranč (Pomerančovník hořký, Citrus aurantium)
Camu camu
Mochyně peruánská (Physalis peruviana)


10.12.2016
autor: PharmDr.Tomáš Arndt
další články v rubrice: Bylinky


 
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Priessnitzův obklad
Mozkové vlny: Která hladina vědomí je pro zdraví nejlepší?
Hemoroidy - léčba, která zabírá
Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení
5 tipů pro každodenní detoxikaci
Nízký krevní tlak
Hroznové víno – zásobárna přírodních látek
Očista tlustého střeva pomocí přírodních látek
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou

61,- Kč
(c) 2004-2017 www.celostnimedicina.cz
O násRSS