Levandule lékařská v domácí lékárně i v kuchyni  

levandule lekarska

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Kdo by ji neznal – onu úžasnou voňavou bylinku z čeledi hluchavkovitých, která nejenže hezky vypadá, krášlí naše zahrádky, obsahuje cenné vonné silice, ale také léčí a chutná. Levandule najdeme ve světě na 40 různých druhů, kdy se často jedná o polokeře, které kvetou typickým fialovým, bílým, anebo dokonce růžovým květem. Levandule lékařská je pak příznačná přisedlými, čárkovitými a celokrajnými listy, které jsou v mládí šedavě plstnaté, později zelenají. Na spodní části pak najdeme žlázovité tečky. Blankytně modré, pyskaté květy jsou uspořádány do konečného klasu na holých lodyhách a velmi krásně a intenzivně voní. Plodem jsou čtyři drobounké oříšky. Bylinka zdobí celé Středomoří, hojná je však také v Česku, zejména v teplejších oblastech, kde vyžaduje pravidelnou mírnou závlahu a dostatek slunce. Jedná se o trvalku, která se množí prostřednictvím semínek. V průběhu dubna až června můžeme bylinku řízkovat, případně využít možnosti hřížení. Ať tak či tak, milujete-li levanduli, klidně si ji také kupte, například v květináči, a na své zahrádce vložte do půdy. Odměnou vám bude záhon plný opojné vůně, motýlů, včel a čmeláků. A když zatoužíte po pamlsku, z levandule uchystáte klidně i bonbóny.

Co sbíráme a k čemu to můžeme použít?

Sbíráme převážně květ, méně často pak celou nať. Květ sbíráme v červenci před úplným rozvinutím. Nať pak pro změnu v srpnu. Květy jsou bohaté na silici s lynalylacetátem, lonalolem, borneolem, geraniolem, kafrem a dalšími terpeny. Najdeme zde také třísloviny, antokyany a hořčiny. Komplex účinných látek působí fytoncidně, brání tedy růstu mikroorganismů. Zajímavosti též je, že nať má proti květu o poznání méně silice, obsahuje však více tříslovin, což jsou látky, které často vykazují antioxidační účinek, posilují imunitní systém, snižují krevní tlak a riziko vzniku nádorů. Výborné jsou také při průjmech. Různé typy tříslovin nacházíme také v kakau, zeleném čaji, kávě, luštěninách a z bylinek například v šalvěji, tymiánu či kontryhelu. To, že potravina či bylinka obsahuje třísloviny, poznáme podle trpké, svíravé a často hořké chuti.

Můj tip: Osobně sbírám pouze květ, podlouhlé stvoly pak přikládám na sebe, abych je spojila do jednoduchých věnců. Na ty vážu doplňky, ať už v podobě větviček, listů, plodů přírody či drobných řezbářských výrobků. Se stvoly se pracuje velice dobře, jsou celkem trvanlivé a platí, že pokud z nich uvijete věnec, vydrží vám jistojistě hezkou řádku měsíců.

Jaké jsou účinky voňavé levandule?

Stačí jen přivonět, aby vás levandule kolébala a klidnila. Minule, když jsem jí měla celou hojnou náruč a bylinku jsem stříhala, vázala, sušila a neustále se jí dotýkala, veškeré starosti mi byly na hony vzdálené. Pouze jsem vdechovala léčivé terpeny, užívala si všechny ty dary, jemný olejový film, který mi ulpíval na kůži prstů. Jste-li uhonění a ve stresu, určitě vám doporučím práci s bylinkami. Případně si pak uchystejte nálev, který kromě jemného sedativního účinku nabídne širokou škálu dalších účinků, benefitů a pomoci. Co mám přesně na mysli?

Bylina

  • Uvolňuje křeče hladkého svalstva trávicího traktu,
  • zlepšuje střevní peristaltiku,
  • podporuje odtok žluče do střev,
  • působí antibioticky,
  • povzbuzuje slinivku břišní k enzymatické aktivitě,
  • má mírný močopudný účinek,
  • tlumí bolesti hlavy psychického původu,
  • navozuje klidný spánek.

Levandule se často používá jako nálev, kdy její květ zalijeme vroucí vodou, abychom jej nechali asi 5 minut louhovat. Chceme-li léčivkou docílit klidnícího efektu, kombinujeme ji s listem meduňky, kořenem kozlíku, květem hlohu, případně též malým množstvím třezalkového květu.

Při křečích hladkého svalstva či potřebě podpory odtoku žluče do střev bylinku kombinujeme s měsíčkem lékařským, heřmánkem pravým, pampeliškou, mátou, zemědýmem či malým množstvím vlaštovičníku.

Využít lze také síly levandulové silice, kterou však aplikujeme krátkodobě. Při nutnosti delšího podávání využijeme raději účinku tinktury, kterou dávkujeme vždy kapku na kilogram tělesné hmotnosti. Výslednou dávku vydělíme třemi a užíváme ráno, v poledne a večer.

Osobně s levandulovou silicí hospodařím při výrobě koupelové soli, masti, krému či přírodního repelentu. Zde se kromě levandule užívá též vlaštovičník, vratič, fenykl, anýz, jakožto i výše zmíněná levandulová silice. Tu lze zakoupit, případně si vyrobit doma na destilačním přístroji. Pokud propadnete kouzlu destilace, odměnou vám budou úžasné květinové vody, které můžete upotřebit nejenom v kosmetice, ale také v kuchyni. Například při přípravě koláčových těst, zmrzliny anebo limonády.

Z levandule lze připravit také léčivou koupel, kterou praktikujeme při revmatismu, bolestech hlavy, zvýšeném fyzickém, ale i psychickém napětí. Koupel též léčí některé formy ekzémů. Levandulový obklad se pak osvědčuje při nedoléčené zlomenině, kdy se doporučuje přikládat na postižené místo buď teplý, či naopak studený.

Pálí-li nás plosky nohou, například po dlouhé túře, běhu či namáhavém cvičení, zkusme chodidla ošetřit desetiminutovou lázní s přídavkem nálevu levandule lékařské. Bylinu lze také inhalovat, zejména při senné rýmě, přetrvávajícím stresu, bolesti hlavy.

Levandule v kuchyni

Sušenou bylinku lze přidávat do koláčových těst, sirupů, likérů, marmelády, džemu, lze jí velmi hezky a účelně dekorovat, rozvonět jakoukoli přílohu, ať už se jedná o rýži, pohanku čirok, či jáhly. Osobně ji přidávám do cuketového perníku, zmrzliny, limonády. Nejraději z ní však chystávám levandulové želé, které připravíme následujícím způsobem.

Levandulového želé

Nevládneme-li čerstvou bylinkou, žádný strach, stejně dobře nám totiž poslouží i léčivka sušená. Základem je připravit silnější nálev. A toho docílíme jak z bylinky čerstvé, tak i té, kterou jsme nasušili v sušičce či na slunci. Co vše bude potřeba?

  • 850 ml silnějšího nálevu z levandule lékařské, 400 g přírodního řepného cukru, 1 Gelfix 3:1, 1 polévková lžíce citrónové šťávy

Silný levandulový nálev promísíme s přípravkem Gelfix, cukrem, abychom na závěr přidali citrónovou šťávu. Směs dobře rozmícháme, snažíme se vyhnout případným hrudkám. Pokud se nějaké namanou, směs přecedíme přes jemné sítko.

Budoucí želé plníme do čistých vyvařených sklenic, které buď otočíme víčkem dolů, případně je ještě pro jistotu zavaříme 20 minut při 80 °C. Želé se výtečně hodí k letnímu grilování, pečenému masu, případně jím můžeme naplnit piškotovou roládu, dort, potřít jím perník. U nás želé doprovází štědrovečerní vánočku, je též oblíbenou dobrotou narozeninových oslav, případně jej přidávám jako jedlý dárek do svátečních balíčků. Tak tedy držím pěsti, aby se dílo podařilo.

V článku jsou použity informace z knihy

Herbář léčivých rostlin, Janča, J. Zentrich, A. J. Eminent, 1995, str. 28

Zpět nahoru

NOVÉ ČLÁNKY KAŽDÝ TÝDEN ZDARMA NA VÁŠ E-MAIL?

Přihlaste se zdarma k odběru novinek z webu Celostnimedicina.cz a už Vám neunikne ani jedna zajímavost ze světa celostní a alternativní medicíny.