Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví
Zdravá výživa


Ryze ženská přitažlivost

Letní nemoc z potravin

20.07.2016
Letní nemoc z potravin Když přijde léto, prožíváme události v něm, objevíme také spoustu věcí k přemýšlení. Jednou dost podstatnou věcí je nemoc z potravin, což je docela běžné, protože bakteriím se daří v podmínkách, kdy je vyšší teplota. Vlhkost a teplo jsou ideální podmínky pro růst a rozmnožování bakterií a plísní.

Patogeny

Mnoho nemocí, které na nás přicházejí přes jídlo, jsou způsobeny bakteriemi salmonely, shigely, yersinie, kampylobaktery, invazivní E. coli a botulismem. Tuto skupinu  bakterií řadíme do skupiny tzv. invazivních patogenů, ale k nim lze připočítat také patogeny neinvazivní: toxiny ze St. aureus, E. coli, B. cereus, clostridium sp., vibrio cholerae, virů (rota- a echoviry, coxsackie, adenoviry, HAV, HEV, polio). A seznam je nutno doplnit také o parazity: tasemnice, améby, škrkavky a o prvoky – lambli.

 

Pokud je jídlo kontaminováno bakteriemi, stane se nevhodným pro požití, jinak má za následek otravu z jídla. Nejvíce náchylné ke zkažení jsou: syrové maso, vejce, drůbež a sýry.

 

Příznaky a opatření

Příznaky začínají během několika hodin po snězení zkažené potraviny. Bývá to zvracení, průjem, žaludeční křeče, bolesti, nevolnost, únava, ztráta chuti k jídlu a někdy se dostaví horečka.

 

Za normálních okolností nevyžaduje otrava jídlem žádnou lékařskou pomoc a projevy se uklidní. Pozor si dejte na dehydrataci a ztrátu důležitých minerálů, např. draslíku. Proto je potřeba při průjmech hlídat dostatečný příjem tekutin, pít často a po malých doušcích. Ideální volbou je vlažný slabý černý čaj, nebo nepříliš studená voda. Při těžším průběhu, tj. při teplotě, nebo projevech botulismu (nemoc způsobuje klobásový jed, produkovaný bakterií clostridium botulinum a pocházející ze špatných konzerv, tepelně nezpracovaných domácích klobás) vyžaduje situace okamžité lékařské ošetření.

 

Botulismus se projevuje postupnou necitlivostí (ochrnutím) svalů, začíná na hlavě, postupně se rozšiřuje směrem dolů a projeví se za 6–72 hodin po požití jídla s obsahem jedu.

 

Objeví se suchost v ústech, chrapot, polykací potíže, neschopnost artikulovat, zdvojené a mlhavé vidění, v obličeji  není žádný výraz, chybí mimika. Nejzávažnějším příznakem je obrna dýchacích svalů, a ta vyžaduje okamžité napojení postiženého na podporu dýchání, neboť u něj hrozí udušení.

 

Prevence je lepší než léčba

Možným problémům je dobré se vyhnout následujícími preventivními kroky:

Umýváme povrchy nádobí, v nichž se jídlo zpracovává. To sníží šance přenosu bakterií do potravin. Umýváme si ruce před vařením a před jídlem. Dáváme přednost jídlu vařenému před syrovým. Bráníme styku uvařených potravin se syrovými. Vyhýbáme se jídlům, které jsou nabízeny ve stáncích u pouličních prodejců. Jsme obezřetní při společenských událostech, kde se podává občerstvení.

 

Věnujeme zvýšenou pozornost skladování potravin, zakrývání jídla, schovávání potravin do obalů. Čím déle je jídlo vystaveno a odkryto na otevřeném prostoru, tím hrozí větší riziko kontaminace a zkažení. Ochraňujeme jídlo před hmyzem, hlodavci, zvířaty. Velmi důležité je mít stále dostatečný zdroj pitné vody pro přípravu jídel.

 

Tak, ať se léto nemračí, ale ať přináší jen dobré.


Související články:
Plísně v potravinách
Prevence onemocnění z potravin při grilování pokrmů v přírodě
Tepelná úprava pokrmů a zdraví


20.07.2016
autor: MUDr. Pavel ŠÁCHA
další články v rubrice: Prevence


 
Priessnitzův obklad
Správně dávkovaný chlad může snížit nemocnost o více jak 90 % (rozhovor s Liborem Mattušem)
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Nejčastější příčiny bolestí na hrudníku
Hemoroidy - léčba, která zabírá
Jak vyčistit ucpané cévy?
Zdravé nepečené vánoční cukroví
Hemofilové nákazy
Proč je dobré vystavovat se nepohodlí a diskomfortu
Zdravé vánoční cukroví
Warfarin - co vám u lékaře neřeknou
Štítná žláza – jak se přestat „léčit“ a raději se svépomocně uzdravovat - 1. část
Červený čaj neboli Pu-Erh
Serotonin - osm přirozených způsobů, jak posílit jeho produkci a tím i dobrou náladu
Přetrhejte mentální vazby s nemocí. A uzdravte se…
(c) 2004-2019 www.celostnimedicina.cz
O násRSS