Lapačo

Lidstvo se neustále zabývá hledáním omlazujících prostředků a – ať už pomocí cvičení, krémů, „zázračných diet“, či kosmetických zákroků, onu „věc Makropulos“ se najít nedaří. (Otázkou samozřejmě zůstává, zda je zájem nejen o mladistvé vzezření člověka, nebo i život v délce 300 let, ale to už ponechme Karlu Čapkovi.)

Výzkumníci přišli na to, že nejúčinnější je o tělo pečovat nejen zevně, ale i vnitřně, tedy očistou (pitný režim, zdravá strava), ale i bylinnými produkty. A stejně, jako se ukázal být účinný kořen ženšenu, dostalo se do popředí i lapacho (čti lapačo).

Lapacho je tradiční jihoamerický bylinný lék, připravovaný z vnitřní kůry stromu lapacho (tabebuia serratifolia), rostoucího v Brazílii, Bolívii, Peru, Paraquayi a severní Argentině. A když jsme u té dlouhověkosti – není snad důkazem, že strom, který sám dosahuje stáří až 700 let, „o tom něco ví“…?

Je však potřeba zmínit i jeho další účinky na lidskou schránku. Už v šedesátých letech bylo zjištěno, že obsažená látka naftochinon, extrahovaná právě ze zmíněné stromové kůry, má silné účinky proti virům, bakteriím, infekcím i houbám.

Lapacho podporuje i léčení nádorových onemocnění a leukémie. Lékař Dr. Paulo Martin, který byl pověřen výzkumem lidového léčitelství indiánů v Jižní Americe, informoval, že indiáni z kmene Callawaya používají k léčbě zmíněných onemocnění právě bylinu lapacho (substanci lapachol), jež je také nazývaná nápojem Inků…

I moderní výzkumné laboratoře v celosvětovém měřítku zkoumají substance stromů lapacho a zkoušejí jejich neobyčejné terapeutické možnosti. Například pro podporu imunitního systému, pro snížení toxických vlivů na játra při chemoterapii, jako pomocný prostředek při anemii, při zažívacích potížích, cukrovce, zánětu žaludku a střev,ke stabilizaci funkce jater, žlučníku i potních žláz, pro optimalizaci krevního tlaku, při ekzémech, bércových vředech, křečových žilách, paradentóze, při candidových infekcích.

Čaj lapacho byl uveden pro evropské trhy v roce 1991. My si nyní čaj z kůry lapacha předvedeme:

Čaj z kůry nasypeme do vroucí vody, necháme 5 minut povařit a 20 minut vylouhujeme.

  • Pijeme 3x denně 1 šálek mezi jídlem.
  • U chronických stavů po dobu 4 týdnů.
  • K preventivním účelům postačí jeden šálek denně či obden.

 

Zpět nahoru