Laktóza – skrytý problém

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Některým lidem vadí mléko, dokonce i skryté mléko – v pečivu, v sušenkách apod. Že za tímto problémem může stát primárně laktózová intolerance, mnozí netuší…

Laktóza – mléčný cukr, takzvaný disacharid, se skládá z glukózy a galaktózy. Působením mléčného cukru se ve střevě mohou rozmnožit bakterie, které tam nemají ve velkém množství co pohledávat. Důsledkem je plynatost, průjem, občasná zácpa, syndrom dráždivého tračníku… Když se narodí dítě, dokáže laktózu štěpit velice dobře. S narůstajícím věkem se však mění strava a u některých lidí může dojít ke ztrátě funkčnosti enzymu, jež laktózu štěpí.

Nejvíc trpí střeva

Pokud nám mléko nedělá dobře, vyhýbáme se mu. Ale jsou případy, kdy nám vadí i tzv. skryté mléko. Najdeme jej například v pečivu a jiných výrobcích. Spousta lidí si to už nedá do souvislosti a poté nemůže najít původce svých potíží, protože se mléku jako takovému, vyhýbá. Nesnášenlivost laktózy je často spjata s různými záněty střev. Pokud se ve střevě objeví zánět, produkce enzymu štěpícího laktózu se jeho následkem prudce omezí, nebo dokonce zastaví. A přichází řada problémů. Zajímavé je, že tento enzym se dá „vycvičit“, to znamená, že když budete po malých dávkách pít skutečně kvalitní mléko, začne se zase v určité formě tvořit.

Pokud nahlédneme do rozvrstvení laktózové intolerance po celém světě, zjistíme, že čím severněji, tím lepší snášenlivost mléka. Je to logické – čím víc na sever, tím méně pěstování zemědělských plodin – větší náročnost, málo slunce a tedy málo vitaminu D. Naši předkové jej doplňovali právě prostřednictvím mléka. V severních šířkách je tudíž lidí s laktózovou intolerancí mnohem méně než na jihu.

Velmi častá je také intolerance, která je způsobena zánětem trávicí trubice – sekundární laktózová porucha. Možností je ale ještě více. Například intolerance vzniklá na základě infekce, narušené makrobiotiky po antibiotikách,… Důležité je vědět, že pokud špatně snášíme mléko, respektive mléčný cukr, je to jasná informace, že buňky ve střevech nefungují správně a vznikl zde zánět. Tuto situaci je vždy dobré začít okamžitě řešit, ať už prostřednictvím informační medicíny, nebo jiných metod. Je více než nutné, aby se mikroflóra střev dostala zpět do rovnováhy. Tím bychom měli začít…