L-theanin

L-theanin, který stále nabývá většího významu. Je obsažena v zeleném čaji. Čaj je jediná rostlina, která ji produkuje. Je to aminokyselina, která přímým působením v mozku navozuje stav hluboké relaxace bez pocitu ospalosti. Má uklidňující účinky tím, že zvyšuje aktivitu alfa vln a dokáže tak přispět k dobré kvalitě spánku.

Alfa vlny jsou typické pro mozek v nečinném stavu a většina lidí se v tomto stavu nachází, když mají v bdělém stavu zavřené oči. Alfa vlny jsou hlavním indikátorem vědomé pozornosti a reprezentují bránu mezi  vědomím a nevědomím. Působí na nervovou soustavu: deprese, fobie, tělesnou únavu, bolesti hlavy, svalů, krku, revma, nespavost, astma, cukrovku. L-theanin stimuluje alfa mozkové vlny, které jsou spojené s relaxací, ale zároveň udržují člověka v bdělém stavu. Pomáhá uvolňovat mysl a zrychluje reakce člověka.

Zatímco jiná účinná látky z čaje, katechin chutná trpce, tak l-theanin je sladký. Společně obě tyto složky vytváří perfektně vyváženou chuť čaje. Opětovné pokusy dokázaly, že l-theanin má pozitivní účinky na mysl a zlepšuje paměť. Pokusy dále ukázaly, že alfa vlny vzrůstají 40 minut po konzumaci l-theaninu. Lidé mohou brát jako výhodu to, že přestože se rozhodnou relaxovat, jejich mozek funguje stejně výkonně, jako kdyby pracovali. Je doporučováno vypít šálek zeleného čaje 40 minut před prací či učením.

Theanin může zlepšit schopnost učení a navodit pocit pohody svým účinkem na mozkové neurotransmitery dopamin a serotonin. Theanin může také zlepšit ochranný efekt mozkových buněk zmírněním toxicity glutamátu. Díky obsahu l-theaninu (přes rovněž obsažený kofein) působí uklidňujícím dojmem. L-theanin zmírňuje efekt kofeinu, který způsobuje podrážděnost či nervozitu, a zklidňuje mysl. Přestože je v zeleném čaji velké množství kofeinu, tak nezpůsobuje nervozitu, a to díky l-theaninu.

Z druhů zeleného čaje velké množství l-theaninu obsahují lístky ichibanchy (první sklizeň roku), karigane (vyráběna ze stonků vysoce kvalitních čajů), gyokuro a matchy, protože před sklizní se pěstují čajové lístky na nepřímém slunci. Theanin se uvolňuje jak při vysokých tak nízkých teplotách. V některých přípravcích je obsažen theanin vyráběný enzymatickou cestou z aminokyselin a je identický s theaninem obsaženým v zeleném čaji.

 

Zpět nahoru