Kysličník uhličitý v nápojích – je škodlivý nebo je to mýtus?

Leckde na internetu jsem se již opakovaně setkal s názorem, že konzumace nápojů sycených kysličníkem uhličitým je nějak nebezpečná našemu zdraví. Zdá se mi to být dost nelogické, vždyť tento plyn (CO2) je látka vlastní celému našemu organismu, je trvale přítomná nejen ve všech našich buňkách ale i v celé krevní oběhové soustavě, kde se svou přítomností podílí na udržení přiměřené acidobazické rovnováhy (rovnováhy mezi kyselými a zásaditými složkami vnitřního prostředí)

Dá se tedy říci, že každá zkonzumovaná tekutina musí být v okamžiku vstřebávání z trávicího traktu do krevního oběhu automaticky dosycovaná mimo jiné i všudypřítomným kysličníkem uhličitým, pokud jej sama o sobě již předem neobsahuje. Navíc jakýkoliv dočasný nadbytek této látky zdravý organismus snadno vydýchává.

Samozřejmě něco jiného jsou individuální případy přecitlivělosti žaludku na nápoje sycené kysličníkem uhličitým – pak je logické se do „bublinkových“ nápojů nenutit i kdyby byly jinak sebe-zdravější. Nicméně ani takové situace nejsou důkazem škodlivosti CO2 – v mnoha případech jsou naopak důkazem škodlivosti špatného životního stylu majitele dotyčného žaludku. Žaludek je jedním z prvních orgánů, jehož přecitlivělostí nebo nemocí se nás tělo snaží zastavit v sebezničující cestě životem.

Ale to je zase na jiné povídání.

 

Zpět nahoru