Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Super česnek

Kysličník uhličitý v nápojích - je škodlivý nebo je to mýtus?

30.09.2011
Leckde na internetu jsem se již opakovaně setkal s názorem, že konzumace nápojů sycených kysličníkem uhličitým je nějak nebezpečná našemu zdraví. Zdá se mi to být dost nelogické, vždyť tento plyn (CO2) je látka vlastní celému našemu organismu, je trvale přítomná nejen ve všech našich buňkách ale i v celé krevní oběhové soustavě, kde se svou přítomností podílí na udržení přiměřené acidobazické rovnováhy (rovnováhy mezi kyselými a zásaditými složkami vnitřního prostředí)

Dá se tedy říci, že každá zkonzumovaná tekutina musí být v okamžiku vstřebávání z trávicího traktu do krevního oběhu automaticky dosycována mimo jiné i všudypřítomným kysličníkem uhličitým, pokud jej sama o sobě již předem neobsahuje. Navíc jakýkoliv dočasný nadbytek této látky zdravý organismus snadno vydýchává.



Samozřejmě něco jiného jsou individuální případy přecitlivělosti žaludku na nápoje sycené kysličníkem uhličitým - pak je logické se do „bublinkových“ nápojů nenutit i kdyby byly jinak sebezdravější. Nicméně ani takové situace nejsou důkazem škodlivosti CO2 - v mnoha případech jsou naopak důkazem škodlivosti špatného životního stylu majitele dotyčného žaludku. Žaludek je jedním z prvních orgánů, jehož přecitlivělostí nebo nemocí se nás tělo snaží zastavit v sebezničující cestě životem.



Ale to je zase na jiné povídání.

 

Celková nabídka přípravků podporujících správné zažívání.


Související články:
O vodě jinak, než jsme zvyklí (1. část)
O vodě jinak, než jsme zvyklí (2. část)
O vodě jinak, než jsme zvyklí (3. část)
Čistá voda - skrytý problém její konzumace


30.09.2011
autor: MUDr. Ladislav Šafránek
další články v rubrice: Výživa


 
Minerální látky - jejich zdroje a význam pro organismus
Perila křovitá (Perilla frutescens)
Lysin – životně důležitá aminokyselina
Proč je krevní skupina 0 více méně masožravá a proč A preferuje spíše vegetariánský způsob života?
Tipy, jak ulevit slinivce
Priessnitzův obklad
Dělejte věci úplně jinak, než se očekává a jste zvyklí
Co pomáhá na vyčerpanost a jak pomoci sám sobě při chronické nemoci – 2. část rozhovoru s Terezou Kramerovou
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Jak ulevit nemocným orgánům, rozpustit bolest a pochopit strach – 1. část rozhovoru s Terezou Kramerovou
(c) 2004-2018 www.celostnimedicina.cz
O násRSS