prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Kyselina mléčná

11.03.2009
Kyselina mléčná vzniká mléčným kvašením cukrů za nepřítomnosti vzduchu, např. v mléce, sýrech nebo kyselém zelí. S mlékem kromě zavádějícího názvu nemá tedy nic společného (proto nevadí při alergii na kravské mléko). Sůl kyseliny mléčné (anion kyseliny mléčné) se nazývá laktát. Kyselina mléčná má hydratační, antibakteriální a protizánětlivé účinky. Vzhledem k tomu, že zklidňují podráždění a současně potlačuje množení bakterií, stala se běžnou součástí kosmetiky proti akné a přípravků na ošetření mastné a smíšené pleti.

Kyselina mléčná je organická látka, která vzniká při rozkladu glukózy ve svalech. Za normálních podmínek se tvoří v malém množství a transportuje se do jater, kde se mění opět na glukózu. Při zvýšené fyzické námaze slouží glukóza jako hlavní zdroj energie pro pracující svaly a tvoří se větší množství kyseliny mléčné. Když se nestíhá odvádět ze svalů, vznikají z ní krystalky a způsobují svalovou únavu, bolest až křeče. Při nadměrné námaze dochází ke spalování glukózy ve svalech, což se projeví bolestí svalů po pohybu. Proto je při práci a sportu důležitý odpočinek, během něhož dojde k lepšímu odplavení kyseliny mléčné z pracujícího svalu a tím snížení únavy.



Svalové únavě lze předejít tím, že po tréninku, závodě či zápase nezačneme hned odpočívat, ale podpoříme krevní oběh mírným pohybem nebo i masáží, která zlepší prokrvení svalů. Vhodnými pohybovými aktivitami jsou vyklusání či chůze, některé gymnastické cviky nebo rekreační plavání. U pravidelně trénujících sportovců vzniká méně kyseliny mléčné, která se rychle odbourává. Tvorba kyseliny mléčné se dá snížit používáním výživových doplňků  jako je kreatin, L-carnitin, či tribulus terrestris. Vzniká v těle z glykogenu ve svalech a vyplavuje se do krve.



Vyskytuje se v mase. Je přirozeným meziproduktem metabolismu savců. Průmyslově se vyrábí z cukru, melasy, syrovátky, škrobů a synteticky. Zvýrazňuje chuť, zesiluje účinnost antioxidantů, ovlivňuje pH, kyselost sýrů, má antimikrobiální vlastnosti. Použití v kojenecké výživě, margarínech, bonbonech, některých druzích chleba, nealkonápojích. Přirozeně konzervuje kysané zelí, okurky, jogurty, smetanu, sýry apod. Kyselina mléčná se vyskytuje ve dvou formách: projev pozitivní a negativní. Pro kojeneckou výživu je používána forma pozitivní. Forma negativní způsobovala u kojenců zdravotní potíže. Kyselina mléčná se vyskytuje téměř ve všech organismech a je povážována za bezpečnou látku. V ČR povoleno v nezbytném množství (forma pozitivní pro kojeneckou výživu). V USA je používání této látky povoleno.

 

 

Celková nabídka přípravků obsahujících Kyselinu mléčnou.


Související články:
Syrovátka
Alergie na bílkovinu kravského mléka (k příčině a prevenci)


11.03.2009
autor: PharmDr.Tomáš Arndt
další články v rubrice: Výživové doplňky


 
Bioženy ohrožují zemi
Vyvážená strava - pomoc při překyselení
Vitamín B3 – Niacin
Dýně Hokaido
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Hemeroidy - léčba, která zabírá
Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení
Mládež, alkohol a oparový virus
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
Priessnitzův obklad
(c) 2004-2016 www.celostnimedicina.cz
O násRSS