Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Ryze ženská přitažlivost

Kyselina listová aneb jíme zeleninu, protože je zdravá!

25.06.2018
Kyselina listová

To si přeci pamatujeme, když nám naše starostlivé babičky a maminky předkládaly překypující zdravou mísu zeleného výběru z jejich nedostižných zahrádek. Jako děti jsme možná ohrnovaly nos. Dnes už ale víme, že každodenně konzumovaná čerstvá zelenina zasluhuje Nobelovu cenu za fyziologii a medicínu, protože pravidelným přísunem zajištuje dětem správný vývoj a i v dospělosti je nezbytná pro obnovu buněk. Pomyslným pokladem, který skrze čerstvou zeleninu dostáváme, je i extrémně choulostivá kyselina listová neboli vitamín B9.

Co je na té listové tak zázračného

Kyselina listová je po vstřebání našimi střevy přeměňována v játrech na aktivní formy, které mají pro naše tělo konkrétní účinek. Aktivní metabolity kyseliny listové tak potřebuje každá naše buňka pro tvorbu a obnovu naší DNA i syntézu aminokyselin.

 

Obnova DNA neznamená jen její zkopírování pro nově vzniklou buňku, ale především bezchybný přenos DNA informace.

 

Homocystein V případě syntézy aminokyselin je tak kyselina listová nepostradatelná pro přeměnu kontroverzního homocysteinu na tělu neškodné látky. Aktivním metabolitem kyseliny listové je 5-methyltetrahydrofolátem THF, jenž je nazýván metafolin, nebo označován zkratkou 5-methyl-THF.

Nakupujeme listovou zeleninu ve velkém?

Ano, to je v každém případě prospěšné. Zelenina je zdrojem vlákniny a v syrovém stavu nám opravdu dovede nabídnout prchavé vitamíny a i další nutričně prospěšné látky.

 

Abychom však kyselině listové jen nepochlebovali, je třeba upozornit na důležitý fakt, že u některých může být geneticky vrozená nižší činnost enzymatické soustavy, která přeměňuje kyselinu listovou na potřebný metafolin. U někoho z nás může být tato genetická dispozice natolik závažná, že naše tělo dovede využít pouze polovinu stravou přijímané kyseliny listové.

 

Naprosto stěžejní je informace, že tepelná úprava zničí dle výzkumů 95 % kyseliny listové.

 

Ano, kyselina listová je samozřejmě bohatě obsažena v zelenině, nejen listové, ale obecně v brukvovité zelenině (zelí, květák, brokolice, řepa). Dále ji najdeme v ovoci, luštěninách, celozrnných obilovinách. V živočišných zdrojích můžeme najít její obsah ve vejcích, mase i mléčných výrobcích. Pro všechny zdroje však platí zmíněná choulostivost k tepelné úpravě.

 

Sečteme-li:

Současné, průmyslově vyráběné, potraviny chudé na vitamíny, s častou tepelnou úpravou v naší stravě, a s případným rizikem jen poloviční vstřebatelnosti, tak se nemůžeme divit, že jsme doslova drceni civilizačními onemocněními z nadbytku potravy a přitom hladovíme, co do příjmu vitamínů a minerálních látek.

 

Takže jdu koupit „bobule“ s aktivní listovou?

Ano, vědci potvrzují, že je-li naše strava „běžná“, dláždíme si cestu k plíživé vitamínové nedostatečnosti a z toho plynoucím civilizačním chorobám.

 

Rozhodnutí dodávat našemu tělu aktivní formu kyseliny listové je zárukou, že nevyhazujeme peníze za kyselinu listovou, která může být v našem případě málo účinná.

 

Aktivní kyselinu listovou - metafolin naleznete v přípravku Homocystein Activ od Natural Medicaments.


Související články:
Kyselina listová
Nepodceňujte homocystein
Aktivní ochrana moderního člověka


25.06.2018
autor: Mgr. Ondřej Pleskot
další články v rubrice: Prevence


 
Celer – léčivá potravina
Priessnitzův obklad
Melatonin - hormon tmy a spánku
Collesova zlomenina
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
„Hodný“ HDL cholesterol a „zlý“ LDL cholesterol
5 tipů, jak posilovat mozek!
Účinky alkoholu na lidské tělo z hlediska ajurvédy
Jak ulevit nemocným orgánům, rozpustit bolest a pochopit strach – 1. část rozhovoru s Terezou Kramerovou
Psychosomatika: zdánlivě triviální věda
(c) 2004-2018 www.celostnimedicina.cz
O násRSS