Kyselina listová aneb jíme zeleninu, protože je zdravá!

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

To si přeci pamatujeme, když nám naše starostlivé babičky a maminky předkládaly překypující zdravou mísu zeleného výběru z jejich nedostižných zahrádek. Jako děti jsme možná ohrnovaly nos. Dnes už ale víme, že každodenně konzumovaná čerstvá zelenina zasluhuje Nobelovu cenu za fyziologii a medicínu, protože pravidelným přísunem zajišťuje dětem správný vývoj a i v dospělosti je nezbytná pro obnovu buněk. Pomyslným pokladem, který skrze čerstvou zeleninu dostáváme, je i extrémně choulostivá kyselina listová neboli vitamín B9.

Co je na té listové tak zázračného

Kyselina listová je po vstřebání našimi střevy přeměňována v játrech na aktivní formy, které mají pro naše tělo konkrétní účinek. Aktivní metabolity kyseliny listové tak potřebuje každá naše buňka pro tvorbu a obnovu naší DNA i syntézu aminokyselin.

Obnova DNA neznamená jen její zkopírování pro nově vzniklou buňku, ale především bezchybný přenos DNA informace.

V případě syntézy aminokyselin je tak kyselina listová nepostradatelná pro přeměnu kontroverzního homocysteinu na tělu neškodné látky. Aktivním metabolitem kyseliny listové je 5-methyltetrahydrofolátem THF, jenž je nazýván metafolin, nebo označován zkratkou 5-methyl-THF.

Nakupujeme listovou zeleninu ve velkém?

Ano, to je v každém případě prospěšné. Zelenina je zdrojem vlákniny a v syrovém stavu nám opravdu dovede nabídnout prchavé vitamíny a i další nutričně prospěšné látky.

Abychom však kyselině listové jen nepochlebovali, je třeba upozornit na důležitý fakt, že u některých může být geneticky vrozená nižší činnost enzymatické soustavy, která přeměňuje kyselinu listovou na potřebný metafolin. U někoho z nás může být tato genetická dispozice natolik závažná, že naše tělo dovede využít pouze polovinu stravou přijímané kyseliny listové.

Naprosto stěžejní je informace, že tepelná úprava zničí dle výzkumů 95 % kyseliny listové.

Ano, kyselina listová je samozřejmě bohatě obsažena v zelenině, nejen listové, ale obecně v brukvovité zelenině (zelí, květák, brokolice, řepa). Dále ji najdeme v ovoci, luštěninách, celozrnných obilovinách. V živočišných zdrojích můžeme najít její obsah ve vejcích, mase i mléčných výrobcích. Pro všechny zdroje však platí zmíněná choulostivost k tepelné úpravě.

Sečteme-li:

Současné, průmyslově vyráběné, potraviny chudé na vitamíny, s častou tepelnou úpravou v naší stravě, a s případným rizikem jen poloviční vstřebatelnosti, tak se nemůžeme divit, že jsme doslova drceni civilizačními onemocněními z nadbytku potravy a přitom hladovíme, co do příjmu vitamínů a minerálních látek.

Takže jdu koupit „bobule“ s aktivní listovou?

Ano, vědci potvrzují, že je-li naše strava „běžná“, dláždíme si cestu k plíživé vitamínové nedostatečnosti a z toho plynoucím civilizačním chorobám.

Rozhodnutí dodávat našemu tělu aktivní formu kyseliny listové je zárukou, že nevyhazujeme peníze za kyselinu listovou, která může být v našem případě málo účinná.