Kyselina jantarová

Po chemické stránce je kyselina jantarová (systematickým názvem kyselina butandiová) je nasycená karboxylová kyselina se dvěma karboxylovými skupinami. Je to bílá krystalická látka a je dobře rozpustná ve vodě. V našem organismu se vyskytuje v tzv. Krebsově cyklu, což je důležitý metabolický děj. Krebsův cyklus je velmi důležitá série biochemických reakcí, kdy při odbourávání acetylkoenzymu A za rozkladu sacharidů, tuků a aminokyselin vzniká oxid uhličitý a chemicky vázaný vodík.

Je to základní proces aerobního dýchání buněk. Běžně se vyskytuje v ovoci (např. v angreštu), dále ji obsahují pouze acidofilní mléčné výrobky, tmavý  chléb, mořští  korýši, zralé víno, pivo, některé bobule ovoce a kysané zelí. Již faraóni ve starém Egyptě věřili v omlazující moc jantaru, a proto si pod kůži zašívali jantarové destičky. Je přirozenou součástí rostlinných a živočišných tkání. Dodává tělu energii a má regenerační (omlazující) vliv na buňky.

Kyselina jantarová a její soli přímo ovlivňuje buněčný metabolizmus a účastní se zpracování sacharidů v již zmíněném Krebsově cyklu. Je zdrojem redukujících látek a tím ovlivňuje oxidace uvnitř buňky. Kyselina jantarová stabilizuje strukturu a funkci mitochondrií, působí jako induktor syntézy bílkovin, ovlivňuje pozitivně transport iontů v buňce a transport plynů v organizmu (kyslík a oxid uhličitý).

Kyselina  jantarová je univerzální adaptogen a je nedílnou součástí všech živých organismů. Vyrábí se v buňkách člověka, zvířat a rostlin a je zodpovědná za energetický  metabolismus. Vědci zjistili, že porušení buněčné energie vede ke snížení imunity, a tudíž k různým nemocem. Z toho vyplývá, že  deficit jantarové kyseliny v lidském těle musí být neustále doplňován a to zejména při velkém fyzickém, duševním a emocionálním (stres) zatížení.

Látka se průmyslově vyrábí pomocí mikroorganismů fermentací glukozy z kukuřice. Kyselina jantarová upravuje kyselost a chuť potravin. Využití látky je v masných výrobcích a nápojích apod. Látka je považována za bezpečnou bez nežádoucích účinků.

Zpět nahoru