Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví


Kyselina jantarová

13.09.2010
Po chemické stránce je kyselina jantarová (systematickým názvem kyselina butandiová) je nasycená karboxylová kyselina se dvěma karboxylovými skupinami. Je to bílá krystalická látka a je dobře rozpustná ve vodě. V našem organismu se vyskytuje v tzv. Krebsově cyklu, což je důležitý metabolický děj. Krebsův cyklus je velmi důležitá série biochemických reakcí, kdy při odbourávání acetylkoenzymu A za rozkladu sacharidů, tuků a aminokyselin vzniká oxid uhličitý a chemicky vázaný vodík.

Je to základní proces aerobního dýchání buněk. Běžně se vyskytuje v ovoci (např. v angreštu), dále ji obsahují pouze acidofilní mléčné výrobky, tmavý  chléb, mořští  korýši, zralé víno, pivo, některé bobule ovoce a kysané zelí. Již faraóni ve starém Egyptě věřili v omlazující moc jantaru, a proto si pod kůži zašívali jantarové destičky. Je přirozenou součástí rostlinných a živočišných tkání. Dodává tělu energii a má regenerační (omlazující) vliv na buňky.



Kyselina jantarová a její soli přímo ovlivňuje buněčný metabolizmus a účastní se zpracování sacharidů v již zmíněném Krebsově cyklu. Je zdrojem redukujících látek a tím ovlivňuje oxidace uvnitř buňky. Kyselina jantarová stabilizuje strukturu a funkci mitochondrií, působí jako induktor syntézy bílkovin, ovlivňuje pozitivně transport iontů v buňce a transport plynů v organizmu (kyslík a oxid uhličitý).



Kyselina  jantarová je univerzální adaptogen a je nedílnou součástí všech živých organismů. Vyrábí se v buňkách člověka, zvířat a rostlin a je zodpovědná za energetický  metabolismus. Vědci zjistili, že porušení buněčné energie vede ke snížení imunity, a tudíž k různým nemocem. Z toho vyplývá, že  deficit jantarové kyseliny v lidském těle musí být neustále doplňován a to zejména při velkém fyzickém, duševním a emocionálním (stres) zatížení.



Látka se průmyslově vyrábí pomocí mikroorganismů fermentací glukozy z kukuřice. Kyselina jantarová upravuje kyselost a chuť potravin. Využití látky je v masných výrobcích a nápojích apod. Látka je považována za bezpečnou bez nežádoucích účinků. Lze ji najít v přípravcích Cytosan, Gynex, Regalen či Stimaral.

 


Celková nabídka přípravků obsahujících Kyselinu jantarovou.


Související články:
Kyselina listová
Alfa-lipoová kyselina
Kyselina pantotenová
Nenasycené mastné kyseliny


13.09.2010
autor: PharmDr.Tomáš Arndt
další články v rubrice: Výživové doplňky


 
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Extrasystoly aneb bouchání či vynechávání srdce
Priessnitzův obklad
Nejčastější příčiny bolestí na hrudníku
Jak vyčistit ucpané cévy?
Hemoroidy - léčba, která zabírá
Štítná žláza – jak se přestat „léčit“ a raději se svépomocně uzdravovat - 1. část
Serotonin - osm přirozených způsobů, jak posílit jeho produkci a tím i dobrou náladu
Nízký krevní tlak
Warfarin - co vám u lékaře neřeknou
Správně dávkovaný chlad může snížit nemocnost o více jak 90 % (rozhovor s Liborem Mattušem)
Hemofilové nákazy
Hemoroidy - příznaky a fotky
Zvětšené uzliny na krku
Dornova metoda
(c) 2004-2019 www.celostnimedicina.cz
O násRSS