Kyselina elagová

cm molekuly

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Tato kyselina je antioxidant – snižuje negativní vliv škodlivých volných radikálů, které se nacházejí v životním prostředí kolem nás.

Kyselina elagová (též kyselina ellagová), je chemicky řazena mezi polyfenoly. Polyfenoly patří mezi ty druhy chemických sloučenin, které jsou obsaženy v rostlinách. Ze známých látek k nim například patří flavonoidy. Můžeme ji najít v ovoci a zelenině, včetně malin, hroznovém víně, jahod, brusinek, vlašských a pekanových ořechů, granátových jablek a dalších.

Samotné rostliny vytvářejí kyselinu ellagovou a převádějí ji do formy taninů, označovaných jako ellagotaniny. Tyto látky jsou glukosidy, které ve vodě snadno hydrolyzují za opětovného vzniku kyseliny ellagové (a ještě kyseliny gallové), k čemuž dochází při konzumaci rostlin. K těmto rostlinám patří i například dva druhy rostlin, používaných v tradiční indické medicíně – ajurvédě. Jedná se o Terminalia chebula a Terminalia belerica. V přírodních přípravcích jsou označovány jako Triphala, jak jsou v ajurvédě označována.

Kyselina elagová je i centrem pozornosti vědců, kteří zkoumají v laboratořích její možné protinádorové vlastnosti. Předpokládají, že tento účinek by měl být založen na tom, že inhibuje vazbu některých karcinogenů (včetně nitrosaminů a polycyklických aromatických uhlovodíků) na DNA. Její vlastnosti byly zkoumány v menších testech – například snižování krevního tlaku.

Další ze zvažovaných vlastností je, že její podávání by mohlo snížit míru neutropenie (útlum krvetvorby) vyvolanou chemoterapií. V jiném laboratorním testu bylo zjištěno, že kyselina elagová snižovala mutagenitu mutagenu (látky vyvolávající rakovinu), kterou byla N-nitroso-N-methylmočovina.

Důležité je si uvědomit, že tyto uváděné vlastnosti jsou stále ve stádiu výzkumu, nelze je tedy deklarovat (ostatně v EU by to nebylo ani možné) v doplňcích stravy s kyselinou elagovou, jako se svého času řešilo v USA za asistence FDA (Federální úřad pro léky a potraviny).