Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví


Kyselina elagová

20.04.2019
Kyselina elagová

Tato kyselina je antioxidant - snižuje negativní vliv škodlivých volných radikálů, které se nacházejí v životním prostředí kolem nás.

 

Kyselina elagová (též kyselina ellagová), je chemicky řazena mezi polyfenoly. Polyfenoly patří mezi ty druhy chemických sloučenin, které jsou obsaženy v rostlinách. Ze známých látek k nim například patří flavonoidy. Můžeme ji najít v ovoci a zelenině, včetně malin, hroznovém víně, jahod, brusinek, vlašských a pekanových ořechů, granátových jablek a dalších.

 

Samotné rostliny vytvářejí kyselinu ellagovou a převádějí ji do formy taninů, označovaných jako ellagotaniny. Tyto látky jsou glukosidy, které ve vodě snadno hydrolyzují za opětovného vzniku kyseliny ellagové (a ještě kyseliny gallové), k čemuž dochází při konzumaci rostlin. K těmto rostlinám patří i například dva druhy rostlin, používaných v tradiční indické medicíně - ajurvédě. Jedná se o Terminalia chebula a Terminalia belerica. V přírodních přípravcích jsou označovány jako Triphala, jak jsou v ajurvédě označována.

 

Kyselina elagová je i centrem pozornosti vědců, kteří zkoumají v laboratořích její možné protinádorové vlastnosti. Předpokládají, že tento účinek by měl být založen na tom, že inhibuje vazbu některých karcinogenů (včetně nitrosaminů a polycyklických aromatických uhlovodíků) na DNA. Její vlastnosti byly zkoumány v menších testech - například snižování krevního tlaku.

 

Další ze zvažovaných vlastností je, že její podávání by mohlo snížit míru neutropenie (útlum krvetvorby) vyvolanou chemoterapií. V jiném laboratorním testu bylo zjištěno, že kyselina elagová snižovala mutagenitu mutagenu (látky vyvolávající rakovinu), kterou byla N-nitroso-N-methylmočovina.

 

Důležité je si uvědomit, že tyto uváděné vlastnosti jsou stále ve stádiu výzkumu, nelze je tedy deklarovat (ostatně v EU by to nebylo ani možné) v doplňcích stravy s kyselinou elagovou, jako se svého času řešilo v USA za asistence FDA (Federální úřad pro léky a potraviny).

 

Celková nabídka přípravků obsahujících kyselinu elagovou.


Související články:
Volné radikály a antioxidanty
Antioxidanty pomáhají v péči o pokožku i v létě
Víte, že antioxidant v překladu znamená prostředek proti stárnutí?


20.04.2019
autor: PharmDr.Tomáš Arndt
další články v rubrice: Bylinky


 
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Extrasystoly aneb bouchání či vynechávání srdce
Priessnitzův obklad
Nejčastější příčiny bolestí na hrudníku
Jak vyčistit ucpané cévy?
Hemoroidy - léčba, která zabírá
Štítná žláza – jak se přestat „léčit“ a raději se svépomocně uzdravovat - 1. část
Serotonin - osm přirozených způsobů, jak posílit jeho produkci a tím i dobrou náladu
Nízký krevní tlak
Warfarin - co vám u lékaře neřeknou
Správně dávkovaný chlad může snížit nemocnost o více jak 90 % (rozhovor s Liborem Mattušem)
Hemofilové nákazy
Hemoroidy - příznaky a fotky
Zvětšené uzliny na krku
Dornova metoda

109,- Kč
(c) 2004-2019 www.celostnimedicina.cz
O násRSS