Květy trnky jako lék, ale i základ pro dobrý čaj

Rostou-li vám na zahradě trnkové keře, které jsou právě obsypány květy, směle do toho a sbírejte. Myslete však na to, že sběrem voňavých kvítků přicházíte o budoucí plod. Pokud je však vaše zahrada trnkových keřů plná, stejně jako ta naše, kdy trnky lemují okraje plotu, a sběrem několika stovek kvítků nepřijdete o srpnovou úrodu, sbírejte již nyní.

Rozkvetlé trnky a jejich užití

V lidovém léčitelství využíváme jak plod, tak květ, kdy květy obsahují látku zvanou amygdalin, kumarin a dva flavonové glykosidy, kamferin a kamferol, vyznačující se močopudnými a projímavými účinky. Plody pak obsahují cukry, organické kyseliny, pektin, třísloviny, pryskyřici, vitamín C. Květy i plody mají v lidové medicíně široké spektrum využití. Květy sušíme na lahodný čaj, vyrábíme z nich trnkový sirup, trnkový balzám, a jelikož se jedná o jedlé květy, lze s nimi také dekorovat. Zralé trnky zpracováváme na víno, likér, džem, kompot či sladkokyselé čatní.

Využít lze také trnkové pecky, které mohou sloužit jako náplň do nahřívacích polštářů, případně z nich můžete uchystat takzvané peckové víno. Nejprve je však třeba vy-louskat pecky, které ukrývají malé kulaté jadérko. Máme-li jich více, alespoň 40 kusů, přelijeme 250 ml červeného vína, přikryté utěrkou pak necháváme bobtnat zhruba 2 dny. Trápí-li nás úporný kašel, denně užíváme zhruba 4 jadérka, která řádně koušeme. U dětí množství snižujeme na polovinu. Jadérka jsou sice nositeli kyseliny kyanovodíkové, jak však píši herbáře, z největší části se ve víně uvolní. Zbylé a tedy i minimální, bezpečné množství kyseliny kyanovodíkové, tlumí dlouhotrvající úporný kašel.

Využít lze také trnkové listy, které nakrájíme na-jemno, spaříme zhruba 200 ml vroucí vody, lístky vylouhujeme po dobu 10 minut. Následně přecedíme, necháme vychladit, používáme jako pleťové tonikum při nečisté, zanesené pleti.

Vraťme se však opět k trnkovým květům…

Květy trnky mají

  • jemný projímavý efekt, zejména v dětské praxi,
  • detoxikační účinek,
  • klidní podrážděný žaludek,
  • podporují správnou funkci imunitního systému,
  • přítomné flavonoidy snižují propustnost cévních vlásečnic, mírní zánětlivé reakce,
  • ulevují při nachlazení.

Sběr a sušení:

Květy trháme ručně v období dubna až do poloviny května, nejlépe před plným rozkvětem, za suchého počasí. Trháme celé kvítky, pokud je poškodíme, mají tendenci hnědnout. Ke sběru použijeme plátěnou tašku či košík. V igelitovém pytlíku by se kvítky zapařily. Následně je sušíme rozprostřené v tenké vrstvě, do 40 °C. Osobně je suším právě na tuto teplotu v sušičce, zhruba 6 hodin. Vždy si zachovávají svou jemnou bělostnou barvu. Uchováváme ve skleněné, neprodyšné nádobě, maximálně po 2 roky, následně květy ztrácejí svůj léčivý účinek.

Jak na trnkový čaj?

  • 1 PL sušeného květu či zhruba 10 květů čerstvých
  • 300 ml vody

Květ trnky nasypeme do hrnku, zalijeme vroucí vodou a vylouhujeme zhruba 10 minut. Pijeme 3 x denně, v celkovém množství 100 ml.

Čaj lze také oživit lipovým a bezovým květem, kdy popíjíme při chřipce či nachlazení.

Sběr květů doporučuji všem, kteří se potřebují na moment zklidnit, ulevit vyčerpané mysli, celkově si odpočinout. Nejen, že načerpáte potřebnou energii, ona jemná práce vás účinně uvolní, příjemně zregeneruje.

Zpět nahoru