prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Joalis


Kvasnice

17.05.2010
Pivovarské kvasnice jsou vedlejším produktem při výrobě piva. Během kvašení, když se cukr proměňuje na alkohol, se kvasnice v nádržích velmi rychle množí a postupně klesají ke dnu. Dochází k takzvanému „odstřelu“, kdy se usazené kvasnice odpouštějí. Takto získané kvasnice se suší. Lisují se do tablet nebo vloček. Barva prášku je světle hnědá, sušené kvasnice jsou prášek jako hladká mouka.

Pivní kvasnice byly již odedávna používány v lidovém léčitelství k posílení organismu a zvýšení imunity. Z účinných složek obsahují kolem 46 % proteinů (enzymů, oligo-peptidů a aminokyselin), vitaminy skupiny B (B1, B2, nikotinamid, B6, kyselinu pantothenovou - celkem kolem 0,1 % těchto vitaminů), mono-, oligo- a polysacharidy (6 - 17 %).



Z kvasnic byl izolován polysacharidový komplex, tzv. zymosan představovaný částmi buněčných stěn kvasinek, který má pro praxi velmi zajímavé a použitelné účinky. Tato složka má stimulační účinek jak na efektorové mechanismy v těle, tak na humorální odezvu; jeho výhodou oproti jiným imunostimulantům je naprostá netoxičnost, funguje také jako účinný makrofágový aktivátor, RES stimulátor, nespecifický aktivátor komplementového systému, má adaptogenní účinek a působí signifikantní zvýšení odolnosti proti respiračním a střevním infekcím.



Dále se kvasnice používají jako podpůrný prostředek při léčbě akné a furunklózy (vřídkovité onemocnění kůže), součást dietetického režimu jako zdroj vitaminů při léčbě poruch vegetativního nervového systému (zvyšují chuť k jídlu). V našem sortimentu můžete najít přípravek PargavitPangamin Bifi PlusPangamin Jodamin. Jinak kvasnice mohou být součástí i jiných přírodních přípravků, jako například Proval Epi forte, Fin Selenitabs - Selen či Evelle.



Při podávání nalačno v dávkách vyšších než doporučených může docházet k nucení ke zvracení, zhoršení zažívání a pocitu zhoršené funkčnosti zažívacího ústrojí. Potom je vhodné podávat přípravek s malým množstvím kašovité stravy.


Související články:
Thiamin - vitamín B1
Riboflavin
Alfa-lipoová kyselina
Pivovarské kvasnice
Vitamin B12 (cyanokobalamin)
Vitamín B3 – Niacin
Lahůdkové droždí – Tebi, poklad našich babiček


17.05.2010
autor: PharmDr.Tomáš Arndt
další články v rubrice: Výživa


 
Bioženy ohrožují zemi
Vyvážená strava - pomoc při překyselení
Vitamín B3 – Niacin
Dýně Hokaido
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Hemeroidy - léčba, která zabírá
Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení
Mládež, alkohol a oparový virus
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
Priessnitzův obklad

440,- Kč
(c) 2004-2016 www.celostnimedicina.cz
O násRSS