Kvasnice

Pivovarské kvasnice jsou vedlejším produktem při výrobě piva. Během kvašení, když se cukr proměňuje na alkohol, se kvasnice v nádržích velmi rychle množí a postupně klesají ke dnu. Dochází k takzvanému „odstřelu“, kdy se usazené kvasnice odpouštějí. Takto získané kvasnice se suší. Lisují se do tablet nebo vloček. Barva prášku je světle hnědá, sušené kvasnice jsou prášek jako hladká mouka.

Pivní kvasnice byly již odedávna používány v lidovém léčitelství k posílení organismu a zvýšení imunity. Z účinných složek obsahují kolem 46 % proteinů (enzymů, oligo-peptidů a aminokyselin), vitaminy skupiny B (B1, B2, nikotinamid, B6, kyselinu pantothenovou – celkem kolem 0,1 % těchto vitaminů), mono-, oligo- a polysacharidy (6 – 17 %).

Z kvasnic byl izolován polysacharidový komplex, tzv. zymosan představovaný částmi buněčných stěn kvasinek, který má pro praxi velmi zajímavé a použitelné účinky. Tato složka má stimulační účinek jak na efektorové mechanismy v těle, tak na humorální odezvu; jeho výhodou oproti jiným imunostimulantům je naprostá netoxičnost, funguje také jako účinný makrofágový aktivátor, RES stimulátor, nespecifický aktivátor komplementového systému, má adaptogenní účinek a působí signifikantní zvýšení odolnosti proti respiračním a střevním infekcím.

Dále se kvasnice používají jako podpůrný prostředek při léčbě akné a furunklózy (vřídkovité onemocnění kůže), součást dietetického režimu jako zdroj vitaminů při léčbě poruch vegetativního nervového systému (zvyšují chuť k jídlu). V našem sortimentu můžete najít přípravek pangamin. Jinak kvasnice mohou být součástí i jiných přírodních přípravků.

Při podávání nalačno v dávkách vyšších než doporučených může docházet k nucení ke zvracení, zhoršení zažívání a pocitu zhoršené funkčnosti zažívacího ústrojí. Potom je vhodné podávat přípravek s malým množstvím kašovité stravy.

Zpět nahoru