Kuskusový salát s melounem a pomerančovou zálivkou

salat e1619770014270

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Tato neobvyklá, ale chutná kombinace vás příjemně překvapí. Svěží salát, který se hodí i jako příloha ke grilovaným pokrmům.

Ingredience

  • 150 g celozrnného kuskusu
  • 300 vody
  • kůra z jednoho biocitronu
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 badyán (nebo skořice celá nebo 3 hřebíčky)
  • 1 lžička soli
  • 100 g dýňových semínek
  • ½ žlutého melounu
  • 200 g mrkve
  • 200 g cherry rajčátek
  • 1 hrst čerstvé petrželky
  • šťáva z jednoho pomeranče – na zálivku
  • šťáva z jednoho biocitronu – na zálivku
  • 3 lžíce dijonské hořčice – na zálivku
  • 1 lžíce kokosového sirupu – na zálivku
  • ½ lžičky soli – na zálivku
  • 8 lžic olivového oleje – na zálivku

Jak na to?

  1. Na suchý kuskus nastrouhejte citronovou kůru, přidejte olivový olej, sůl a jemně promíchejte. Zalijte vroucí vodou, přidejte badyán, zakryjte a nechte 20 minut nabobtnat.
  2. Na suché pánvi opražte dýňová semínka, dokud nezačnou pukat. Dejte stranou do misky.
  3. Dužinu melounu nakrájejte na kostky, očištěnou mrkev nakrájejte škrabkou na tenké plátky, cherry rajčátka nakrájejte na půlky. Petrželku najemno nasekejte.
  4. Připravte si zálivku. V misce šlehejte pomerančovou a citronovou šťávu, hořčici, sirup a sůl a pomalu přidávejte olivový olej.
  5. Z kuskusu vyjměte badyán, nakypřete vidličkou a promíchejte s melounem, mrkví, rajčátky, petrželkou a dýňovými semínky. Vmíchejte připravenou zálivku.

Zdroj: www.countrylife.cz