Kurkumin není jen trocha zdraví v kari koření

cm kurkuma 1

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Kurkuma dlouhá (Curcuma longa) byla historicky po tisíce let využívána na celou škálu obtíží, především v Asii. U nás vešla kurkuma ve známost jako složka koření kari, až později se vžila samotná kurkuma a dnes už si můžeme dopřávat i účinný extrakt z kurkumy – kurkumin.

Účinky kurkuminu

Kurkumin má prokázané účinky kontrolovat v našem těle protizánětlivé reakce. Zdánlivě nepodstatné konstatování o tomto účinku, vysvětluje široký přínos kurkuminu na náš organizmus. Protože umět v těle kontrolovat zánětlivou reakci je klíčové pro zdraví všech orgánů našeho těla.

Účinek na správnou činnost jater a optimální fungování metabolizmu lipidů (tuků) je znám u kurkumy od nepaměti. Játra lépe snášejí nápor chemie kolem nás, efektivně regenerují své jaterní buňky, udržují metabolizmus organizmu ve správném rozsahu. Jednoduše řečeno: Játra – chemička našeho těla – fungují správně.

Méně zmiňovaným účinkem kurkumy je její příznivý vliv na správný stav kloubů, který z výše uvedeného kontextu pravděpodobně souvisí s játry. Fungující játra zajištují eliminaci odpadních látek, čímž nejsou zanášeny naše ceněné klouby.

Kurkuma je nicméně „lakomá“ na svůj kurkumin

Kurkuma obsahuje kurkuminu, za ideální podmínek pěstování, kolem 3%. Bohužel vstřebatelnost a rozpustnost této látky je velice malá. Kurkumu bychom tedy museli užívat v extrémně vysokých dávkách, ale přesto se nemuseli dočkat jejího užitku. Tížený kurkumin se v našem trávicím ústrojí ochotně rozkládá střevními a jaterními enzymy. Dle výzkumů v 90. letech se z trávicí soustavy až do krve dostane jen zlomek kurkuminu.

Přelomovým zjištěním v minulosti bylo, že přidáním jen malého množství účinné látky z pepře – piperinu, umožní 20x vyššímu množství kurkuminu vstřebat se z trávícího systému do krve. Představme si, že spojení dvou přírodních látek může tak výrazně znásobit jejich využitelnost pro náš organizmus.

Nežádoucí účinky kurkumy

Změna zbarvení stolice je u kurkumy pochopitelná. V případě doporučených dávek kurkuminu by k tomu docházet nemělo.

Kontraindikace kurkuminu, aneb kdy kurkumin neužívat

Kurkuma a kurkumin se nedoporučují konzumovat bez lékařského dohledu v případě užívání léčiv na snížení krevní srážlivosti, tedy u léčiv ze skupiny antikoagulancií (warfarin, hepariny) a antiagregancií (klopidrogel, tiklopidin). Je tomu tak z toho důvodu, že kurkumin sám snižuje krevní srážlivost.

V případě trávicích potíží je třeba vyloučit neprůchodnost střev a neprůchodnost žlučovodů (např. vlivem žlučníkových kamenů).

Dávka kurkuminu a piperinu?

V Indii se pro léčebné účinky konzumuje denně 10 g mleté kurkumy. K tomu bychom měli přidávat ještě malé množství (na špičku lžičky) mletého pepře. Konzumace takového množství každý den u nás není v kuchyni příliš zavedené, jinými slovy bychom si museli přidávat kurkumu patrně na všechny pokrmy.

V případě extraktu z kurkumy, kurkuminu, je dávka pro navození účinku v našem organizmu, dle odborných autorit, přibližně 300 mg denně, ale jsou zkoumány i případy dvoj až trojnásobných denních dávek.