prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Krevní tlak a výživa

26.10.2010
Vysoký krevní tlak postihuje značnou část dospělé populace a patří mezi významné zdravotní rizikové faktory. Preventivní i léčebné účinky má vhodná výživa. Proto se věnuje intenzivní pozornost výzkumu výživových faktorů, které by dokázaly předcházet zvýšení krevního tlaku a/nebo snižovat hypertenzi a tím i její škodlivé důsledky.

POTRAVINY S OČEKÁVANÝM ÚČINKEM NA KREVNÍ TLAK:

Oligopeptidy vznikající z bílkovin mléka, sóji a ryb
Epidemiologické studie uvádějí nižší krevní tlak u lidí s větší spotřebou mléka a mléčných produktů. To se přisuzuje zejména dobře využitelnému vápníku, ale také hořčíku a draslíku. Významnější je však účinek oligopeptidů obsažených ve fermentovaných mléčných výrobcích. Pozornost se soustředila zejména na dva tripeptidy o složení valin-prolin-prolin a isoleucin-prolin-prolin. Např. ve Finsku a Japonsku jsou na trhu mléčné výrobky s těmito tripeptidy získávané fermentací mléka bakterií Lactobacillus helveticus. V hydrolyzátech rybích bílkovin byla zjištěna řada di- a tripeptidů snižujících krevní tlak. Funkční potraviny obsahující tyto oligopeptidy se prodávají v Japonsku a Koreji.



Rybí oleje
Účinnými látkami na snížení zvýšeného krevního tlaku jsou vysoce nenasycené n-3 (či omega-3) mastné kyseliny EPA a DHA. Jejich denní příjem však musí být alespoň 3 g. Mořské ryby mají obecně vyšší zastoupení těchto kyselin než ryby sladkovodní.



Česnek a cibule
Konzumace česneku snižuje tlak u lidí s hypertenzí, zatímco normální krevní tlak neovlivňuje. Pokles tlaku je nejvýraznější 2 - 6 hodin po požití, omezený pokles může přetrvávat až do 24 hodin. Příznivé účinky se přisuzují především řadě sirných sloučenin, zejména S-allylcysteinu a jeho S-oxidu (allicinu).



Káva, čaj, kakao
Souhrnné zhodnocení dosavadních poznatků vyústilo v závěr, že denní pití 3 - 4 šálků kávy nepředstavuje zdravotní riziko. Kofein však krátkodobě zvyšuje krevní tlak: nárůst nastává asi 30 minut po požití, maxima dosahuje po 1 - 2 hodinách a může trvat i déle než 4 hodiny. Nárůst představuje obvykle 3 - 15 mm Hg systolického (horního) a 4-13 mm diastolického tlaku. Změny jsou výraznější u lidí s hypertenzí. Pro zelený čaj jsou charakteristické katechiny fenolového charakteru, které vyvolávají pokles krevního tlaku ve většině experimentů se zvířaty. Vývoj směřuje k ověřování účinků katechinů izolovaných ze zeleného čaje.



Kuchyňská sůl
Všeobecně známou skutečností je nepříznivý vliv vysokého příjmu kuchyňské soli, přesněji sodíku na hypertenzi. Nepoměr spotřeby sodíku a draslíku je v našich podmínkách pokládán za významný rizikový faktor. Z hlediska krevního tlaku by bylo příznivé zvýšení příjmu vápníku (denně alespoň 800 mg) a hořčíku (alespoň 350 mg u mužů a 280 mg u žen).



Kyseliny chlorogenové
Příznivé účinky pro regulaci hypertenze se přisuzují kyselinám chlorogenovým, což je souhrnné označení pro skupinu příbuzných esterů vytvářených mezi kyselinou chinovou a fenolovými kyselinami odvozenými od kyseliny trans-skořicové. Vyskytují se zejména v zelených kávových zrnech, jablkách, hruškách, bramborách, rajčatech, borůvkách a arašídech.



L-arginin
Doporučovaným potravním doplňkem pro snížení krevního tlaku se stala neesenciální aminokyselina L-arginin, z níž se vytváří fyziologicky významný oxid dusnatý.

 


Celková nabídka přípravků na snížení krevního tlaku.


Související články:
Hypertenze - ovesné vločky pomáhají snižovat vysoký krevní tlak
Vysoký krevní tlak, neboli hypertenze
Nízký krevní tlak
Cibule cibulová
Že kořeněné jídlo je nezdravé?! Význam bylinek a koření pro naše zdraví
Léčivé účinky zeleniny a ovoce
Nízký tlak krve
Program Ano NO - Oxid dusnatý – přirozený zázračný kardiovaskulární lék
Nižší krevní tlak není totéž co potíže se špatným prokrvením mozku
Léčivé rostliny a krevní tlak


26.10.2010
autor: Mgr. Jana Beránková
zdroj: www.bezpecnostpotravin.cz
další články v rubrice: Prevence


 
Bioženy ohrožují zemi
Vyvážená strava - pomoc při překyselení
Vitamín B3 – Niacin
Dýně Hokaido
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Hemeroidy - léčba, která zabírá
Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení
Mládež, alkohol a oparový virus
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
Priessnitzův obklad

119,- Kč
(c) 2004-2016 www.celostnimedicina.cz
O násRSS