
Báječný dezert pro mlsné jazýčky. Můžete ho podávat ještě vlažný, ideálně s kopečkem vanilkové zmrzliny. Pohodu nedělního odpoledne tak máte zajištěnou. Díky korpusu z celozrnné mouky a posypce z ovesných vloček je koláč zdravější, ale zároveň naprosto lahodný. Na koláč jsme použili formu o průměru 24 cm.
Ingredience
- 8 jablek – na náplň
- 125 g třtinového cukru – na náplň
- 2 lžíce škrobu – na náplň
- šťáva z biocironu – na náplň
- skořice – na náplň
- 250 g pšeničné mouky celozrnné jemně mleté – na těsto
- 140 g studeného biomásla – na těsto
- 2 lžíce třtinového cukru – na těsto
- 4 lžíce ledové vody – na těsto
- špetka soli – na těsto
- 75 g jemných ovesných vloček – na drobenku
- 3 lžíce kokosového sirupu – na drobenku
- 1 lžíce biomásla – na drobenku
Jak na to?
- Jablka oloupejte a nakrájejte na plátky. Dejte je do mísy, zakápněte citronovou šťávou a promíchejte se skořicí a cukrem. Přesypte je do cedníku a nechte 45-60 minut vykapat. Šťávu z jablek svařte na sirup (5 minut vaření), zbylá jablka promíchejte se škrobem.
- Do mísy dejte mouku, třtinový cukr, sůl a promíchejte, přidejte na kostky nakrájené máslo a spolu se suchou směsí ho zpracujte na drobenku. Přidejte 4 lžíce ledové vody a vypracujte soudržné těsto bez dlouhého hnětení. Zabalte do fólie a nechte odležet asi hodinu v lednici.
- Vločky krátce nasucho opražte v rendlíku, přidejte máslo, kokosový sirup a promíchejte. Po zchladnutí směs rozmíchejte nadrobno.
- Těsto vyválejte a přeneste do formy na koláč (24-26 cm) , okraje zarovnejte. Dovnitř naskládejte jablka a mírně stlačte, ať jsou na dně koláče rovnoměrně. Zalijte jablečným sirupem a zasypte vločkovou posypkou. Pečte v troubě na 180 °C asi 45 až 60 minut.
www.countrylife.cz